Sint Nicolaas: de biografie van de Kerstman

In landen die Kerstmis vieren, wordt de figuur van Sinterklaas vaak niet meer genoemd. Hij is vervangen door de Kerstman. Maar in alle gevallen omvat de kersttraditie het geven van geschenken aan kinderen.
Sint Nicolaas: de biografie van de Kerstman
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 16 december, 2022

De legende van de Kerstman begon met een figuur die niet velen kennen: Nicolaas van Bari voor het Westen en Sint Nicolaas van Myra voor het Oosten. Deze figuur heeft echt bestaan en werd, zoals zijn naam doet vermoeden, tot heilige verklaard vanwege zijn prestaties, waaronder vele wonderen.

Kerstmis wordt geassocieerd met de figuur van Sint Nicolaas. In de loop der tijd begon deze figuur, die cadeaus gaf aan kinderen en op kerstavond verscheen, in sommige landen Santa Claus te heten. Zoals je ziet, heeft hij weinig te maken met de herdenking van de geboorte van Jezus in een kribbe.

Gelukkig, gelukkig kerstfeest, dat ons kan terugbrengen naar de waan van onze kindertijd, de oude man de genoegens van zijn jeugd kan terugroepen, en de reiziger kan terugbrengen naar zijn eigen haardvuur en stille huis!

Charles Dickens

Tegenwoordig is de Kerstman, in tegenstelling tot Sint Nicolaas, verbonden met Kerstmis. De traditie om kinderen op kerstavond geschenken te geven, ter herdenking van de christelijke geboorte, is niet meer strikt katholiek en is nogal commercieel geworden.

Sint Nicolaas
Sint Nicolaas van Bari

Wie was Sint Nicolaas?

Sint Nicolaas werd geboren in het jaar 280 van onze jaartelling. Dat gebeurde in de stad Myra, die tegenwoordig deel uitmaakt van Turkije.

In deze tijd werden christenen nog vervolgd. Zijn ouders beleden echter hun godsdienst. Zijn vader was een welvarende koopman die ervan droomde dat zijn zoon in zijn voetsporen zou treden. Anderzijds wilde zijn moeder dat Nicolaas priester zou worden, net als zijn oom.

Van jongs af aan leerde men Nicolaas alles wat hij had te delen met de meest behoeftigen. In die tijd heerste er een vreselijke pest, en zijn ouders zorgden als christenen liefdadig voor de zieken. Helaas kregen beiden de ziekte en stierven.

Toen dit gebeurde, verdeelde Nicolaas, die erfgenaam was van al hun bezittingen, alles wat hij had onder de allerarmsten. Hij ging vervolgens op zoek naar zijn oom en werd monnik. Op dat moment was hij pas 19 jaar oud. Vanaf dat moment wijdde hij zich aan de godsdienst.

Een opgejaagd man

Het verhaal gaat dat Nicolaas een reis naar het Heilige Land maakte voordat hij terugkeerde naar zijn geboorteplaats Myra. De bisschop, zijn oom, was net overleden. De priesters bespraken wie zijn opvolger zou moeten worden, maar ze konden het niet eens worden.

Om de zaak te regelen, zeiden ze dat de volgende priester die de tempel binnenkwam tot bisschop zou worden gemaakt. Dat was Sint Nicolaas, die in het rood gekleed was.

De nieuwe bisschop viel op door zijn enorme vriendelijkheid en onpartijdigheid. Er werd echter een keizerlijk decreet uitgevaardigd dat de christenen opnieuw zou vervolgen. Sint Nicolaas maakte een moeilijke tijd door. Men beweert echter dat hij ondanks dit feit nooit zijn gevoel voor humor verloor en vaak luid kon worden horen lachen.

Uiteindelijk arresteerde men Sint Nicolaas en hij zat bijna 30 jaar gevangen. Het veranderde niets aan zijn vriendelijke en vrolijke aard. Toen keizer Constantijn aan de macht kwam, beval hij dat Nicolaas werd vrijgelaten.

Tegen die tijd was hij een oude man met een witte baard en toen hij werd vrijgelaten ging hij onmiddellijk naar Myra. Hij arriveerde net toen de gemeenschap Kerstmis vierde. Iedereen vierde zijn komst.

Sint Nicolaas

De legende van de Kerstman

Men zegt dat toen Sint Nicolaas bisschop was, hij een arme man kende die drie dochters had. Zij konden niet trouwen omdat ze geen bruidsschat hadden.

Om deze situatie te verhelpen, ging de heilige ‘s nachts en deponeerde, zonder dat iemand hem zag, een zak met munten in de sokken van de meisjes, die te drogen hingen. Zo konden ze allemaal trouwen.

De legende vertelt ook dat een slager drie kinderen naar zijn huis buiten de stad lokte. Hij doodde en pekelde de kinderen in een vat, met het plan ze voor te stellen als ham voor de verkoop.

Nicolaas reisde door het gebied om hongersnood te lenigen. Hij doorzag de list en zou de kinderen weer tot leven hebben gewekt. Er wordt ook gezegd dat hij in staat was de zeeën te kalmeren en bekend werd als de beschermheilige van zeelieden en reizigers. Bovendien had hij een enorme genegenheid voor kinderen.

Dus hoe werd Sint Nicolaas de Kerstman of Sinterklaas? In Nederland viert men het feest van Sint Nicolaas begin december, maar de naam in het Nederlands is Sinterklaas. Toen Nederlandse immigranten naar de Verenigde Staten kwamen, veranderden de Amerikanen, na een verkeerde uitspraak, Sinterklaas in Santa Claus.

Ondertussen begon men hem in Frankrijk Santa Claus te noemen. Dat kwam vanwege zijn fysieke gelijkenis met een populair cultureel personage dat Bonhomme Noël heette. Zo ontstonden uit één personage verschillende legendes die allemaal deze vriendelijke en vrolijke aanwezigheid met Kerstmis gemeen hebben.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • García, M. A. (1989). Iglesia de San Nicolás de Bari. Toletum: boletín de la Real Academia de Bellas Artes y Ciencias Históricas de Toledo, (23), 73-107.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.