Cognitieve stoornissen bij migrainepatiënten
Cognitieve stoornissen bij migrainepatiënten is een verschijnsel dat goed onderbouwd is. Tijdens deze pijnlijke en vervelende aanvallen treden veranderingen op in de hersenen. Ze veroorzaken stoornissen in aandacht en concentratie. Bovendien vertragen gedachten, waardoor geheugenstoornissen ontstaan.
Dit zijn milde veranderingen en ze zijn bijna altijd tijdelijk. Het is echter gebruikelijk dat veel migrainelijders klagen over cognitieve tekorten. Dit zet hen aan tot meer therapeutische strategieën die hen een betere kwaliteit van leven bieden.
Aandacht en executieve functie zijn de twee processen die tijdens migraine het meest worden aangetast.
Cognitieve stoornissen bij migrainepatiënten
In de regel kan elk gevoel van ongemak een afleiding zijn die de cognitieve prestaties aantast. Dit maakt alledaagse taken zoals studeren, concentreren of problemen oplossen moeilijk.
Studies zoals (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Dementia y Neuropsychologia benadrukken echter dat migrainepatiënten lichte veranderingen vertonen in het soort taken waarbij verschillende cognitieve processen een rol spelen.
Vaak ervaren mensen die al jaren aan migraine lijden geheugen- en aandachtstoornissen. Dit zijn bijna altijd tijdelijke episodes en hangen samen met de periode van de aanval. De wetenschap houdt zich echter ook bezig met de vraag of deze een langdurig effect kunnen hebben.
Mensen met chronische migraine en mensen die vaak aanvallen hebben, lopen een groter risico op blijvende cognitieve achteruitgang.
Geassocieerde oorzaken: elektrische storingen bij migraine
Cognitieve stoornissen komen vaker voor bij chronische migrainepatiënten. Analyses zoals (Engelse link) die van het Instituut voor Experimentele Neurologie in Milaan (Italië) benadrukken dat deze aandoening functionele en structurele veranderingen vertoont in verschillende corticale en subcorticale gebieden van de hersenen.
Daarnaast treden vaak elektrische stoornissen op zoals corticale spreidingsdepressie (CSD). Dit veroorzaakt grote gevoeligheid voor externe prikkels en problemen met het richten van de aandacht.
De abnormale elektrische activiteit parallel aan de migraine maakt het voor de hersenschors moeilijk om onder andere taken als concentratie en besluitvorming uit te voeren.
Welke cognitieve functies worden aangetast?
De cognitieve processen die tijdens een migraineaanval het meest worden aangetast zijn aandacht en executieve functie. Dit zijn uiterst kritische gebieden voor het dagelijks functioneren. In de regel zal een migraineaanval de volgende processen beïnvloeden:
- Leren.
- Het opstellen van plannen.
- Verbaal geheugen.
- Het nemen van beslissingen.
- Analyseren van informatie.
- Problemen oplossen.
- Emotionele regulatie.
- Zelfbeheersingsprocessen.
Volgens een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Lissabon (Portugal) zijn deze cognitieve veranderingen omkeerbaar wanneer patiënten een migraineaanval zonder aura doormaken. Het probleem ontstaat bij lijders aan chronische migraine met aura’s.
Cognitieve stoornissen: omkeerbaar of blijvend?
Gegevens suggereren dat de meerderheid van de mensen tijdelijke en omkeerbare stoornissen vertoont. Maar chronische migrainelijders die veelvuldige aanvallen ervaren, hebben een groter risico op langdurige stoornissen.
Een studie (Engelse link) uit 2022, gepubliceerd in The Journal of Headache and Pain, beweert dat er een significant verband bestaat tussen migraine, cognitieve stoornissen en het risico om in de toekomst een soort dementie te ontwikkelen.
Dit is de eerste meta-analyse die dergelijke gegevens aantoont. Er zou dus meer werk nodig zijn om een dergelijke bewering solide te kunnen bewijzen. Dit soort onderzoeken benadrukt de noodzaak voor afdelingen neurologie om meer aandacht te besteden aan de cognitieve processen van migrainepatiënten om mogelijke achteruitgang in de loop der jaren te voorkomen.
Wat kan er gedaan worden om cognitieve veranderingen bij migraine te voorkomen?
Migraine is een uiterst complexe klinische realiteit met vele behoeften. Het belangrijkste doel is niet alleen om de pijn te verminderen, maar om de gezondheid van de hersenen en de juiste functionaliteit van de processen te behouden. Daarom is het belangrijk dat er nieuwe therapeutische en benaderingsmechanismen worden ontwikkeld.
Maar cognitieve stoornissen bij chronische migrainepatiënten en frequente aanvallen zijn zorgwekkender. In deze gevallen worden adequate psychologische en neurologische evaluaties aanbevolen om een mogelijke permanente achteruitgang op te sporen. Het is noodzakelijk om na te gaan of deze storingen alleen tijdens migraineaanvallen optreden of dat ze dagelijks voorkomen.
Advies voor frequente migrainepatiënten
- Zoek de beste medicamenteuze behandeling om de pijn te verminderen.
- Introduceer psychologische therapieën die de kwaliteit van leven verbeteren. Neem technieken op om stress te beheersen, ontspanning te bevorderen en emoties te beheersen.
- Cognitieve stimulatieprogramma’s
- Overweeg andere comorbide aandoeningen. Vaak kan bijvoorbeeld een depressieve stoornis de cognitieve prestaties van de lijder beïnvloeden.
- Zorg voor een dieet. Voedsel dat rijk is aan amines lokt vaak migraine uit. Een studie (Spaanse link) gepubliceerd door het Spaanse Journal of Community Nutrition legt in feite uit dat biogene aminen een vaatverwijdend effect kunnen hebben dat leidt tot ongemak.
In de regel is het ervaren van deze gebeurtenissen alleen tijdens aanvallen volkomen normaal en heeft het geen gevolgen op lange termijn. Als je aan migraine lijdt en lang na een migraine geheugenverlies en/of aandachtsproblemen ervaart, raadpleeg dan je arts.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- de Araújo, C. M., Barbosa, I. G., Lemos, S. M. A., Domingues, R. B., & Teixeira, A. L. (2012). Cognitive impairment in migraine: A systematic review. Dementia & neuropsychologia, 6(2), 74–79. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5619244/
- Filippi, M., & Messina, R. (2020). The Chronic Migraine Brain: What Have We Learned From Neuroimaging? Frontiers in neurology, 10, 1356. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31998217/
- Gil-Gouveia, R., Oliveira, A. G., & Martins, I. P. (2015). Cognitive dysfunction during migraine attacks: a study on migraine without aura. Cephalalgia: an international journal of headache, 35(8), 662–674. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25324500/
- Gu, L., Wang, Y., & Shu, H. (2022). Association between migraine and cognitive impairment. The journal of headache and pain, 23(1), 88. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9317452/
- Navarro, E., Castan Cuella, E., Gasco Dalmau, L., & Santafé Martínez, M. (2019). Recomendaciones dietéticas actualizadas en la prevención de la migraña. Revisión. Revista Española de Nutrición Comunitaria, 25(3). https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7137733
- Vuralli, D., Ayata, C., & Bolay, H. (2018). Cognitive dysfunction and migraine. J Headache Pain 19(109). https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/articles/10.1186/s10194-018-0933-4