Cognitieve flexibiliteit bij baby's: kenmerken en hoe het te verbeteren

Weet je wat cognitieve flexibiliteit bij baby's is en hoe die kan worden verbeterd? Als je meer wilt weten over dit onderwerp, lees dan verder!
Cognitieve flexibiliteit bij baby's: kenmerken en hoe het te verbeteren

Laatste update: 27 mei, 2022

Cognitieve flexibiliteit is een vermogen dat ons in staat stelt de uitdagingen aan te gaan die zich voordoen in onze interactie met de omgeving, als baby’s maar ook als volwassenen.

Voor een baby is dit vermogen een middel tot steun. Het betekent dat zij zich kunnen aanpassen aan de omgeving waarin zij geboren zijn en hun gedrag kunnen afstemmen op wat de situatie van hen verlangt. Maar wat weten we ervan? En hoe kunnen we het bij onze kinderen bevorderen?

Baby’s en cognitieve flexibiliteit

Baby kruipt
Cognitieve flexibiliteit is een cognitief vermogen. Het heeft zijn eigen ontwikkeling en niveau van hersenrijping.

Cognitieve flexibiliteit is het vermogen om van de ene taak naar de andere over te gaan. Ook het vermogen om de focus van de aandacht te veranderen om de verschillende uitdagingen van elke taak aan te gaan.

Dit vermogen stelt baby’s in staat bepaalde concepten aan te passen om te kunnen omgaan met de problemen en uitdagingen waarmee zij in interactie met hun omgeving worden geconfronteerd.

Mensen, en vooral baby’s, zijn uiterst bedreven in cognitieve flexibiliteit. Baby’s zijn daar bijzonder goed in omdat de gedrags- en cognitieve patronen die hen ertoe aanzetten zich op bepaalde manieren te gedragen, nog niet in hun hersenen zijn ingebakken. Hoe ouder we worden, hoe meer we ons vastklampen aan onze schema’s en gedragspatronen.

De hersenen van baby’s zitten vol verbindingen en neuronen. Niettemin zullen na verloop van tijd sommige daarvan verloren gaan, op basis van de ervaringen die zij opdoen en de prikkels van hun omgeving. Dit proces van neuronaal afsterven staat bekend als neuronaal snoeien.

Dankzij deze procedure worden zenuwcellen en synapsen die niet nodig zijn, verwijderd. In feite kan hierdoor de werking van de hersenen worden geoptimaliseerd.

Door het grote aantal synapsen en neuronen dat baby’s bezitten, kunnen zij gemakkelijker gebruik maken van cognitieve flexibiliteit. Dit betekent dat zij in staat zijn de problemen op te lossen die de omgeving hen voorlegt. Sterker nog, deze beschikbaarheid van neuronale verbindingen is de basis waarop baby’s zich aanpassen aan hun veranderende context, die bestaat uit een heleboel verschillende betekenissen.

Cognitieve flexibiliteit bij baby’s is belangrijk. Het betekent dat ze creativiteit, verbeelding en andere mentale processen kunnen ontwikkelen. Hierdoor kunnen ze cognitief vooruitkomen en gedrag vertonen dat nodig is om bepaalde doelen of doelstellingen te bereiken.

Het belang van cognitieve flexibiliteit

Blije baby
Cognitieve flexibiliteit helpt baby’s zich aan te passen aan veranderingen.

Cognitieve flexibiliteit is belangrijk omdat het ons:

  • in staat stelt om informatie uit onze omgeving effectief en efficiënt te detecteren.
  • ook helpt om veranderingen in de omgeving beter te verdragen.
  • makkelijker maakt onze aanpassing aan verschillende vitale contexten.
  • bovendien in staat stelt om dingen, concepten, ideeën en problemen vanuit meerdere perspectieven te beschouwen.
  • helpt onze ontwikkeling van veerkracht te verbeteren. We ontwikkelen het door de obstakels en moeilijkheden van het leven onder ogen te zien.
  • daarnaast helpt om schema’s en patronen te deactiveren om anders te handelen, zoals elke individuele situatie vereist.
  • in staat stelt onze mentale activiteit aan te passen aan de eisen van onze omgeving.
  • ook makkelijker maakt onze overgang van de ene activiteit naar de andere te maken.
  • in staat stelt om doelen te formuleren en actieplannen te plannen, te begeleiden, aan te passen en te evalueren. Het is een van de executieve functies.

Hoe cognitieve flexibiliteit bij baby’s te bevorderen

Cognitieve flexibiliteit wordt vooral relevant in de kleuterjaren. Zij kan echter al in eerdere jaren worden gestimuleerd. Om het te bevorderen, moet je het volgende in gedachten houden:

  • Laat de baby zijn omgeving verkennen en geef hem ook de kans om verschillende voorwerpen aan te raken. Dit zal hen helpen met elkaar om te gaan en vertrouwd te raken met verschillende dingen.
  • Laat ze op verschillende manieren met hetzelfde speelgoed omgaan.
  • Stimuleer hun zintuigen met verschillende prikkels. Zo kunnen ze de wereld vanuit verschillende perspectieven bekijken. Doe dit echter niet allemaal tegelijk, want dan worden hun zintuigen overweldigd.
  • Zorg voor verrassende of verschillende activiteiten in hun routine, zodat ze hun aanpassingsvermogen aan verschillende situaties kunnen ontwikkelen.
  • Maak het gemakkelijk voor hen om op verschillende momenten van de dag met verschillend speelgoed om te gaan.
  • Lees hen kinderverhaaltjes voor. Dit zal hen helpen vertrouwd te raken met de klanken van woorden. Het stimuleert ook hun verbeelding en helpt hen de wereld om hen heen beter te leren kennen.

Tenslotte is cognitieve flexibiliteit bij baby’s een aangeboren potentie. Hierdoor kunnen zij hun cognitieve processen aanpassen en ontwikkelen om zich aan de omgeving aan te passen. Het bevordert creativiteit en leren, omdat het de baby in staat stelt concepten vanuit verschillende perspectieven met elkaar te associëren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Santaella, Maribel. (2006). La evaluación de la creatividad. SAPIENS7(2), 89-106. Recuperado en 11 de mayo de 2022, de http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1317-58152006000200007&lng=es&tlng=es.
  • Bausela Herreras, Esperanza. (2014). Funciones ejecutivas: nociones del desarrollo desde una perspectiva neuropsicológica. Acción Psicológica11(1), 21-34. https://dx.doi.org/10.5944/ap.1.1.13789
  • Buttelmann, F., & Karbach, J. (2017). Development and plasticity of cognitive flexibility in early and middle childhood. Frontiers in psychology, 1040.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.