Claude Monet: de meester van het impressionisme

Oscar-Claude Monet is een van de beroemdste Franse schilders van de vorige eeuw en de grondlegger van het impressionisme.
Claude Monet: de meester van het impressionisme

Laatste update: 14 september, 2019

Oscar-Claude Monet is een van de beroemdste Franse schilders. Hij werd geboren op 14 november 1840 in Parijs, Frankrijk. Toen hij vijf jaar oud was verhuisde zijn familie naar Le Havre waar zijn vader ging werken als koopman. Zijn moeder, Louise, was een zangeres.

In Le Havre, een kuststad, heeft Monet veel geleerd over de zee. Het impressionisme was dan ook een kunststroming die gericht was op het schilderen en representeren van de natuur. De schilderijen van Monet weerspiegelen daarom ook het steeds veranderende aspect van licht en weersomstandigheden.

Het begin van de schilderscarrière van Claude Monet

Als 15-jarige verkocht Monet cartoons en zeer gedetailleerde potloodschetsen van zeilboten. Zijn tante, Marie-Jeanne Lecadre, een amateurschilder, had grote invloed op deze jonge schilder. Ze moedigde Monet aan om kunst te studeren bij een lokale kunstenaar.

Kleur is de hele dag door mijn obsessie, vreugde en kwelling.

-Claude Monet-

Zijn manier van schilderen evolueerde echter pas werkelijk toen hij Eugène Boudin ontmoette. Boudin was namelijk degene die Monet introduceerde aan de destijds nog ongebruikelijke praktijk van buiten schilderen.

Dit zorgde ervoor dat hij de volgende 60 jaar van zijn leven zou wijden aan zichtbare fenomenen. Ook implementeerde hij effectieve methoden die de perceptie van kleur zouden transformeren.

Tegen de wensen van zijn familie in ging Monet niet naar de École nationale supérieure des Beaux-Arts in Parijs. Hij begon daarentegen te werken aan de Académie Suisse, waar hij Camille Pissarro ontmoette.

Nadat hij werd gedwongen om te vechten in de Algerijnse oorlog, keerde hij terug naar Parijs en ontmoette Renoir, Cézanne, Whistler en Manet. Gedurende deze periode kwam Monet in aanraking met Japanse patronen, een fascinatie die zijn werk enorm beïnvloedde.

Schilderij van monet

De jonge Monet en de Salon des Refusés

In 1870 trouwde hij met Camille Doncieux. Tijdens de Frans-Pruisische oorlog verhuisde hij met zijn gezin naar Londen. Daarna keerden ze terug naar Argenteuil, in Parijs.

De term ‘Impressionisme’ werd bedacht na zijn schilderij Impression, soleil levant (Impressie, opkomende zon), dat in 1874 tentoon werd gesteld tijdens de eerste onafhankelijke kunsttentoonstelling van impressionistische schilders.

Deze tentoonstelling katapulteerde het impressionisme naar de Salon des Refusés in Parijs. Ondanks enige kritiek hielden de impressionisten daarna nog zes tentoonstellingen.

Zwart-wit afbeelding van monet

Het werk van Monet en zijn tweede huwelijk

In 1876 ontmoette Monet Ernest en Alice Hoschedé. Ze bouwden een hechte vriendschap met elkaar op. Een paar jaar later verhuisde de familie Monet zelfs naar Vétheuil om dichter bij hun vrienden in de buurt te wonen.

Camille stierf enige tijd later en een paar jaar later ook Ernest Hoschedé. Als gevolg daarvan groeiden Monet en Alice nog dichter naar elkaar toe, waardoor ze in 1892 besloten elkaar het ja-woord te geven.

Vervolgens verhuisde Monet naar Giverny. Daar begon hij met het schilderen van landschappen, waaronder zijn beroemde reeks waterlelies.

Voor mij bestaat een landschap niet op zichzelf, omdat het op elk moment verandert; maar de omgeving brengt het tot leven – de lucht en het licht, … Voor mij is het alleen de omringende atmosfeer die objecten hun werkelijke waarde geeft.

-Claude Monet-

Helaas kreeg Monet in 1907 echter problemen met zijn gezichtsvermogen. In 1923 was hij bijna volledig blind. Na een staaroperatie verbeterde zijn zicht een beetje. In 1926 overleed de schilder echter op 86-jarige leeftijd aan longkanker.

Natuurschilderij van monet

De erfenis van Claude Monet: Japanse tuinen en gevlekte penseelstreken

Het beroemde huis van de schilder had een uitzonderlijke tuin met een kleine vijver. Zijn erfgenamen lieten het huis in 1966 na aan de Franse Academie des Beaux-Arts. Daarna werden zijn huis en tuin in 1980, via de Fondation Claude Monet, ook voor het publiek geopend.

Mijn tuin is mijn mooiste meesterwerk.

-Claude Monet-

Monet was een meester en verdediger van het impressionisme. Hij legde het Franse platteland vast met een methode die bestond uit het steeds opnieuw schilderen van hetzelfde tafereel. Zijn series schilderijen, zoals Hooibergen (1890-1891) en de Kathedraal van Rouen (1894), werden regelmatig tentoongesteld.

Zijn werken reisden de hele wereld over om in verschillende musea te worden tentoongesteld en werden hierdoor wereldwijd bekend en erkend. Claude Monet was een meester in zijn vak en hield van de natuur. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe kleur ons beïnvloedt
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe kleur ons beïnvloedt

Bedrijven kiezen de kleur voor hun logo's op basis van wat ze willen uitstralen. Hier leggen we uit op welke manier kleuren ons beïnvloeden.