Chrometofobie: symptomen, oorzaken en behandeling

Overmatige angst voor geld kan financiële problemen en interpersoonlijke conflicten veroorzaken die het dagelijks functioneren van degenen die er last van hebben, belemmeren. Weet wat deze angst veroorzaakt en wat je eraan kunt doen.
Chrometofobie: symptomen, oorzaken en behandeling
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 04 mei, 2024

Chrometofobie is een complex psychisch probleem dat negatieve economische gevolgen heeft voor het dagelijks leven van mensen. Hoewel het niet is opgenomen in de officiële handboeken van de Wereldgezondheidsorganisatie of de American Psychological Association, zijn de symptomen en gevolgen ervan net zo reëel als die van elke andere specifieke fobie.

In dit artikel gaan we dieper in op de aard van de stoornis, onderzoeken we de redenen erachter, hoe het zich manifesteert en wat je kunt doen om ermee om te gaan. Door de dynamiek ervan te begrijpen, worden de angsten en zorgen die de stoornis voeden en in stand houden beter ontrafeld. Laten we aan de slag gaan!

Wat is chrometofobie?

Dit is een specifieke fobie die hoge niveaus van angst of irrationele en onevenredige angst genereert bij de gedachte, blootstelling of anticipatie van het uitgeven van geld. Een van de belangrijkste gevolgen van deze angst is vermijding. Daardoor verzet de persoon zich tegen situaties waarin hij financiële middelen tot zijn beschikking heeft.

Dit is een soort angststoornis, hoewel niet institutioneel erkend, met dezelfde kenmerken (Engelse link) als elke andere specifieke fobie:

 • Beperking in sociale, beroepsmatige en andere gebieden van functioneren.
 • Het specifieke object (geld) veroorzaakt onmiddellijke angst of vrees.
 • De fobische situatie wordt actief en aanhoudend vermeden gedurende 6 maanden of langer.
 • De angst of vrees staat niet in verhouding tot het werkelijke gevaar van de situatie.
 • De symptomen kunnen niet worden verklaard door een andere psychiatrische stoornis, zoals obsessieve compulsieve stoornis (OCS), posttraumatische stressstoornis (PTSS), verlatingsangst of sociale angst.

Symptomen van chrometofobie

Je vraagt je misschien af hoe je kunt zien of je chrometofobie hebt. Nou, het bestaat uit drie representatieve kenmerken: overmatige angst om geld uit te geven, vermijden van situaties waarin je het moet gebruiken en angstige episodes wanneer je geconfronteerd wordt met de mogelijkheid of plicht om je financiën te investeren. Daarnaast vertoont iemand met deze fobie ook symptomen van de volgende types:

Lichamelijk

 • Misselijkheid
 • Rillingen
 • Trillen
 • Licht in het hoofd
 • Pijn op de borst
 • Roodheid
 • Overmatig zweten
 • Kortademigheid of tachypneu
 • Versnelde hartslag

Cognitief

 • Preoccupaties
 • Alarmtoestand
 • Negatieve overtuigingen
 • Opdringerige gedachten
 • Negatieve interpretaties van fysiologische reacties
 • Gedachten van onvermogen om met de gevreesde situatie om te gaan
Al deze symptomen veroorzaken een aanzienlijke verslechtering in het functioneren van de persoon op verschillende gebieden van de levensontwikkeling: sociaal, familie, werk, academisch.

Oorzaken van chrometofobie

Biologische en psychologische factoren (Spaanse link) spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van fobieën. Aan de ene kant kan het individu een aangeboren aanleg hebben voor angst en een overdreven reactie op emotionele stimuli, waardoor de kans op het ontwikkelen van dit soort problemen toeneemt.

Aan de andere kant, en vanuit de psychologische dimensie, wordt aangenomen dat een specifieke fobie kan voortkomen uit directe traumatische ervaringen of uit observationeel leren.

Daarnaast wordt gedacht dat cognitieve vervormingen en catastrofale gedachten over een object (bijv. geld) of situatie bijdragen aan de ontwikkeling van fobieën.

Interpersoonlijke gevolgen

Irrationele angst om geld uit te geven belemmert financiële beslissingen, wat leidt tot financiële problemen die gevolgen hebben voor het individu en zijn omgeving. Er ontstaat een sfeer van spanning, stress en onzekerheid in het gezin, vooral als de persoon verantwoordelijk is voor het financiële beheer van het huishouden. Dit kan leiden tot veel schulden en conflicten met andere leden van de groep.

In relaties tussen koppels is deze fobie zeer uitdagend. Geldbeheer is een essentieel aspect van samenwonen en dingen met elkaar doen (vakanties, uitjes, etentjes in restaurants, kerstcadeaus, etc.). En deze irrationele angst kan een wig drijven in de relatie en leiden tot ruzies.

Het kan ook leiden tot sociale isolatie, waarbij de persoon zichzelf beperkt om niet uit te gaan met vrienden om geen geld uit te geven of zichzelf eraan bloot te stellen. Of ze kunnen afstand nemen omdat ze zich schamen en bang zijn om hun probleem uit te leggen, wat het weer moeilijk maakt voor anderen om hen te begrijpen en te helpen.

Hoe kun je chrometofobie behandelen?

Man met financiële zorgen

In het boek Psychopathology. Understanding abnormal behaviour (2010) wordt uitgelegd dat fobieën effectief worden behandeld met verschillende cognitieve en gedragsmatige benaderingen, waaronder de volgende:

 • Cognitieve herstructurering: omvat het identificeren en veranderen van niet-rationele gedachten die angst opwekken.
 • Exposure therapie: het contact van de proefpersoon met geld wordt geleidelijk opgevoerd totdat het angstgevoel afneemt.
 • Modelleringstherapie: als voorbeeld wordt het succesvolle gedrag van andere mensen in de situatie die angst veroorzaakt getoond.
 • Systematische desensitisatie: deze strategie is vergelijkbaar met exposure, maar wordt uitgevoerd door middel van visualisatie en een schaal van situaties die angst opwekken, waarbij ontspanningstechnieken worden gebruikt als een belangrijk element om de angst onder ogen te zien.

Andere tips om angst te overwinnen

Voordat je de volgende tips in de praktijk brengt, moet je eerst een psychotherapeut raadplegen voor begeleiding en hulp bij het overwinnen van dit probleem. Probeer parallel, en onder toezicht en goedkeuring van die professional, deze aanbevelingen op te volgen:

 • Stel jezelf beetje bij beetje bloot aan uitgaven. Draag een klein bedrag aan contant geld op zak waarmee je een onbeduidende aankoop kunt doen.
 • Zoek sociale steun. Praat met je vertrouwde vrienden en familie. Deel je zorgen met hen en accepteer de hulp en emotionele steun die ze je willen geven.
 • Zorg voor financiële educatie. Dit soort educatie helpt je om je geld beter te beheren, wat zal helpen om je angst te verminderen door je vertrouwd te maken met je geld en de juiste manier om het te gebruiken.
 • Stel kleine financiële doelen. Stel kortetermijndoelen die haalbaar, haalbaar en klein zijn. Gebruik bijvoorbeeld wat van je spaargeld om een leuk cadeau voor je favoriete persoon te maken.
 • Oefen ontspanningstechnieken en mindfulnesstechnieken. Meditatie, yoga, diafragmatische ademhaling en progressieve spierontspanning zijn enkele middelen die nuttig zijn om angst te verminderen.

Een enorme uitdaging, maar niet onmogelijk om te overwinnen

Irrationele angst voor geld is een uitdaging voor degenen die eraan lijden, maar het is gelukkig niet onoverkomelijk. Door psychotherapie, geleidelijke blootstelling, ontspanningstechnieken en het stellen van haalbare financiële doelen is het mogelijk om ermee om te gaan.

Door er proactief mee om te gaan en met sociale steun van belangrijke anderen, herstelt de patiënt zijn zelfvertrouwen en zekerheid tegenover financiële uitgaven. Als gevolg daarvan zal hun leven voller zijn en vrij van geldangst.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.