Is pijn op de borst altijd iets om je zorgen over te maken?

Plotselinge pijn op de borst wordt vaak geassocieerd met angst. De pijn is meestal kort en intens en treedt soms op bij paniekaanvallen. Het kan echter soms ook een teken zijn van andere ziekten.
Is pijn op de borst altijd iets om je zorgen over te maken?

Laatste update: 11 januari, 2024

Plotselinge en intense pijn op de borst voelen is heel gewoon. Maar hoe vaak het ook gebeurt, het veroorzaakt altijd een zekere bezorgdheid. Is het een hartaanval of angina pectoris? Dit zijn de meest gestelde vragen wanneer je plotselinge pijn op de borst ervaart.

Ten eerste moet je onthouden dat pijn op de borst vaak een veelvoorkomend symptoom van angst is. Dit soort pijn duurt meestal tussen de 10 en 15 minuten en verdwijnt vanzelf. Het is echter altijd het beste om andere mogelijke aandoeningen of hartveranderingen uit te sluiten. Daarom moet je je arts raadplegen.

Er zijn meerdere oorzaken van pijn op de borst. Daartoe behoren spijsverteringsproblemen en spier- en botaandoeningen zoals costochondritis, of het syndroom van Tietze, een aandoening van het kraakbeen van de ribben. Daarom is het altijd het beste om een diagnose te stellen om andere mogelijke aandoeningen uit te sluiten.

Soms zal de arts lichamelijke en organische problemen uitsluiten en angst als oorzaak aanwijzen. Sommige mensen vinden dit echter moeilijk te accepteren. Dit komt omdat ze het moeilijk te begrijpen vinden dat zo’n intense pijn een mentale en geen fysieke oorzaak heeft.

A man clutching his chest.

Pijn op de borst is een symptoom van angst

Onderzoeken uitgevoerd door de Boston University en de Harvard Medical School onthullen interessante informatie. Het onderzoek, geleid door Dr. Jeff H. Human, suggereert dat één op de vier mensen die naar de eerste hulp gaan en denken dat ze een hartaanval hebben, eigenlijk een paniekaanval hebben.

Pijn op de borst is zelfs een van de meest voorkomende symptomen van een paniekaanval. Deze gegevens zijn veelzeggend omdat ze de enorme impact aangeven die angststoornissen op de bevolking hebben.

Pijn op de borst die gepaard gaat met angst duurt niet langer dan vijf tot tien minuten. Het is een korte ervaring. Het is echter ook extreem intens, vooral als het gepaard gaat met de andere symptomen van een paniekaanval.

Waarom wordt pijn op de borst gevoeld?

Over het algemeen verschijnt de pijn op de volgende manieren:

 • Het gebeurt zonder duidelijke reden. Soms treedt het op in de meest normale situaties, zoals wanneer je eet, telefoneert of tv kijkt.
 • De pijn is intens. Het voelt als een steek in het hart waardoor je niet normaal kunt ademen.
 • De ervaring is kort en verdwijnt meestal vanzelf.

De pijn heeft een van de volgende twee oorzaken:

 • Spierspanning. Het hart is een spier. Als je al dagen of weken angstig bent, hoopt deze emotie zich op en nestelt zich in je lichaam. Dan, wanneer je het het minst verwacht (vooral wanneer je ontspannen bent) reageren de spieren in de vorm van pijn in je borst.
 • Ademhaling en angststoornissen. Als je angstig bent, verandert je ademhaling. Hij wordt sneller en er zijn veranderingen in je tussenribspieren. Dit uit zich in de vorm van pijn op de borst. Bovendien genereert de verandering in je ademhaling een overmaat aan gassen die zich ook presenteren als een stekende pijn.
Man met pijn op de borst

Andere oorzaken

Zoals we hierboven al zeiden, is het belangrijkste wat je moet doen als je pijn op de borst hebt, naar de dokter gaan. Angst is echter een psychische aandoening die niet zichtbaar is in bloedtesten of röntgenfoto’s.

Daarom zal de diagnose alleen worden gesteld als er sprake is van een stekende pijn op de borst. Daarom wordt de diagnose pas gesteld als de dokter alle andere mogelijkheden heeft uitgesloten. Er zijn ook andere lichamelijke en organische oorzaken.

Hartziekte

Wanneer iemand een hartziekte heeft (hartaanval of angina pectoris, enz.), ervaart hij meestal de volgende symptomen:

 • Druk, branderig gevoel of benauwdheid op de borst.
 • Beklemmende pijn die de rug, nek, kaak, schouders en een of beide armen bereikt.
 • De pijn gaat niet weg. In feite wordt de pijn intenser, tot het punt dat de persoon het bewustzijn kan verliezen.
 • Een gevoel van verdrinking en kortademigheid.
 • Koud zweet.
 • Duizeligheid.
 • Misselijkheid of overgeven.

Spijsverteringsproblemen

Pijn op de borst kan ook het gevolg zijn van spijsverteringsproblemen. De meestvoorkomende zijn:

 • Brandend maagzuur.
 • Aandoeningen en ziekten van de slokdarm.
 • Problemen aan de galblaas of alvleesklier (ontsteking, galstenen, enz.).
Een hart en een stethoscoop

Spier- en botaandoeningen

 • Costochondritis. Een aandoening in het kraakbeen dat de ribben met het borstbeen verbindt. Het raakt ontstoken en veroorzaakt pijn.
 • Ziekten zoals fibromyalgie.

Longproblemen

De meest voorkomende longproblemen die pijn op de borst veroorzaken zijn de volgende:

 • Longembolie.
 • Pleuritis.
 • Een ingeklapte long.
 • Pulmonale hypertensie.

Zoals we hebben gezien, kan dit fenomeen meerdere oorzaken hebben. In de meeste gevallen komt het echter door angst. Als je pijn op de borst hebt, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk een diagnose krijgt. Als je ontdekt dat het komt door angst, kun je leren ermee om te gaan en te voorkomen dat het je kwaliteit van leven negatief beïnvloedt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Huffman, Jeff C. (2010) Panic Disorder and Chest Pain: Mechanisms, Morbidity, and Management. Prim Care Companion J Clin Psychiatry. 2002; 4(2): 54–62.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.