Duizeligheid veroorzaakt door angst: zo los je het op

Duizeligheid veroorzaakt door angst: zo los je het op
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 14 november, 2018

Recent onderzoek heeft aangetoond dat angst duizeligheid kan veroorzaken. Deze duizeligheid is ook een van de meest frustrerende symptomen. Het lijkt alsof je geen controle hebt over je lichaam, alsof je zwakke gevoel zich meester van je maakt en je elk moment kunt flauwvallen

Angst is een van de meest voorkomende problemen en tegelijkertijd een van de minst onderzochte. In de afgelopen jaren is het een constante metgezel geworden voor een groot deel van de bevolking. Naast alle emotionele stress die het veroorzaakt, kan het ook enkele zorgwekkende fysieke problemen met zich meebrengen.

Angst kan duizeligheid veroorzaken, en het kan zo sterk zijn dat je er misselijk van wordt en moet overgeven. Het kan ervoor zorgen dat je spijsvertering niet goed werkt en kan zelfs problemen veroorzaken in je ademhalings- en vatenstelsel.

Het echte probleem is echter dat veel mensen zich niet realiseren dat deze problemen worden veroorzaakt door angst. Ze nemen meestal aan dat het te maken heeft met een andere medische aandoening. Daarom nemen zoveel mensen ook de verkeerde stappen om ze op te lossen.

“Geen enkele passie berooft zo effectief de geest van al zijn vermogens om te handelen en redeneren als angst.”

-Edmund Burke-

Vrouw ervaart duizeligheid als gevolg van angst

De kenmerken van duizeligheid veroorzaakt door angst

Met duizeligheid bedoelen wij de toestand waarin alles om je heen lijkt te draaien. Hoewel in het Oud Engels het woord iets betekende in de trant van ‘dom’, geeft het tegenwoordig een draaierig en zweverig gevoel aan. Het betekent dat je je volledig onstabiel voelt op welk oppervlak je ook bent, alsof je van de wereld valt.

Duizeligheid gaat dus vaak gepaard met een draaierig gevoel. Dit noemen we vertigo, ofwel draaiduizeligheid. Het voelt ook alsof je hersenen niet goed werken of alsof je in een soort onwerkelijke versie van de wereld zit. Je bent wel aanwezig en dat weet je, maar het voelt allemaal onecht.

Je kunt ook het gevoel hebben dat je spieren slap zijn geworden. Weer andere keren zal je zicht wazig worden, zullen je gedachten langzamer gaan werken en zul je je ongemakkelijk voelen. In ernstige gevallen kan duizeligheid ervoor zorgen dat je flauwvalt.

Angst veroorzaakt duizeligheid

Houd in gedachten dat angst een mentale toestand is die ook lichamelijke symptomen geeft. Het is een natuurlijke reactie op gevaar of een aanval, die echter ook kan plaatsvinden als wij alleen maar het gevoel hebben dat we in gevaar zijn (zonder dat dit ook daadwerkelijk zo is).

Angstaanvallen doen zich tegenwoordig vooral zoveel voor omdat de samenleving ons te hard pusht. De maatschappij vraagt ​​meer dan wat je kunt geven.

Je moet je aanpassen aan voorwaarden of regels die je reactievermogen volledig belemmeren. Je ervaart druk omdat je probeert aan deze eisen te voldoen. Dit betekent dat je een enorme inspanning moet leveren, en dat is waar angst de kop opsteekt.

In sommige gevallen is duizeligheid een teken dat we last hebben van angst in ons leven. Het kan zich voordoen wanneer we langere tijd niet dealen met de situaties die ons stress opleveren. Vaak doet het zich plotseling voor, zonder voorafgaande waarschuwing. Bovendien is het niet noodzakelijk gerelateerd aan de stress die je op dit moment ervaart.

Identificatie en oplossing van het probleem

Het moeilijkste van alles is het feit dat duizeligheid ook een symptoom is van allerlei soorten ziekten en aandoeningen. Daarom is het ook zo moeilijk om angst als oorzaak van het probleem aan te wijzen. Dus hoe kom je erachter of angst je duizeligheid veroorzaakt of dat het iets heel anders is?

Middenrifademhaling

Wanneer duizeligheid wordt veroorzaakt door angst, zijn er enkele dingen die je kunnen helpen het te identificeren. Normaal gesproken is het eerste wat je voelt spierspanning. Je ademhaling en hartslag nemen ook toe.

Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer zuurstof nodig heeft. Als deze toestand even aanhoudt, zal je lichaam heel snel zwak worden. Je spieren zullen kracht verliezen, je hersenen zullen trager worden en vervolgens zal de duizeligheid komen.

Wanneer je merkt dat de spierspanning en onrust zonder echte reden zijn verschenen en je duizelig wordt, dan komt dit waarschijnlijk door angst. De beste manier om dit soort problemen te voorkomen of onder controle te houden, is om je ademhaling te beheersen. Een van de beste manieren om dat te doen is door middenrifademhaling te oefenen.

Het is ook een goed idee om je gedachten te leren beheersen. Dit zal je helpen te stoppen om elke stressvolle situatie als een kwestie van leven of dood te benaderen. Angst veroorzaakt alleen duizeligheid als het extreem intens is. Als jij hiermee te maken hebt, is hier nog een artikel dat de moeite van het lezen waard is. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Saman, Y., Arshad, Q., Dutia, M., & Rea, P. (2020). Stress and the vestibular system. International review of neurobiology152, 221-236.
  • Hoffman, S. L., & Junkin, A. S. La Relación entre la Ansiedad y los Mareos.
  • Monterroso, J. L. M., de Torres, L. Á. P., & Barroso, M. J. L. (2006). Mareo y su relación con la ansiedad y la depresión en un servicio de urgencias de atención primaria. Atención primaria38(4), 200-205.
  • Reyes-Ticas, J. A. (2010). Trastornos de ansiedad: Guía práctica para diagnóstico y tratamiento. Biblioteca virtual en salud.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.