Christina Grof: de spirituele kant van de menselijke aard

Christina Grof: de spirituele kant van de menselijke aard
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Sonia Budner

Laatste update: 27 december, 2022

Het werk en leven van Christina Grof heeft miljoenen mensen geïnspireerd. Zij was een therapeute wiens moedige nalatenschap echt de moeite waard is om te bestuderen. Dat komt omdat het zo verrijkend en menselijk was.

Christina Grof was de oprichter van het Spiritual Emergency Network. Zij was ook één van de ontwerpers van de holotropische ademhaling. Grof was bovendien een briljante psychotherapeute, voorzitter van de Grof Transpersonal Training en vice-voorzitter van de International Transpersonal Association.

Zij heeft vele boeken geschreven. Toch kennen velen haar nog steeds als de vrouw van de Amerikaanse psychiater Stan Grof. Hij was één van de meest befaamde deskundigen in de transpersoonlijke psychologie.

Het werk van Dr. Grof zou echter niet zijn wat het vandaag de dag is, zonder zijn vrouw Christina. Vóór Christina Grof in 2014 overleed, werkte ze namelijk meer dan 30 jaar in de transpersoonlijke psychologie.

Het grootste deel van haar tijd besteedde ze aan het geven van workshops en congressen overal ter wereld. Tegenwoordig herinneren we haar als de pionier van de avant-garde therapeutische technieken. Samen met haar man bedacht zij ook de term “spirituele noodtoestand.”

Het verhaal van Christina Grof

Christina Grof deelde met plezier haar verhaal, haar ervaringen en de problemen waarmee ze moest omgaan. Die problemen waren een gevolg van de gewijzigde bewustzijnstoestanden die op een spontane manier bij haar optraden.

Vanaf heel jonge leeftijd interesseerde zij zich voor yoga. Ze begon toen vreemde psychische en fysiologische ervaringen te hebben. Dat was een symptoom van haar “spiritueel ontwaken.

Op dat moment dacht ze echter dat die symptomen op een vorm van psychose wezen. Ze dacht zelfs dat ze gek begon te worden.

Haar artsen behandelden haar geruime tijd met morfine en chloorpromazine in een poging de symptomen te verminderen. Het resultaat was dat ze integendeel de symptomen alleen maar erger maakten.

De antropoloog Joseph Campbell was één van de begeleiders van Christina. Hij stelde haar voor aan een vernieuwende therapeut Stan Grof. Korte tijd later huwde ze met Stan Grof.

Na haar transpersoonlijke crisis richtten Christina en haar man het Spiritual Emergency Network (SEN) op.

Het verhaal van Christina Grof

Het Spiritual Emergency Network (SEN)

Al tientallen jaren helpt deze organisatie mensen met psycho-spirituele crisissen. De organisatie werd opgericht zodat deze mensen gespecialiseerde hulp konden krijgen. Ze ontwikkelden alternatieve behandelingen voor verslaving, hechting en spirituele crisissen.

Samen werkten ze aan holotropische ademhaling. Eigenlijk hebben ze de holotropische ademhaling ontworpen op basis van de ademhalingstechnieken die Christina Grof geleerd had.

Christina en haar man hebben ook een manier bedacht om psychedelische stoffen te vervangen. Het was een manier om hun patiënten in gewijzigde bewustzijnstoestanden te brengen.

Dat is dus ook het moment waarop ze de International Transpersonal Association (ITA) opgericht hebben. Christina Grof ontwikkelde een volledig programma voor alcoholisme en andere verslavingen. Dit programma combineerde het twaalf-stappenplan met de transpersoonlijke psychologie.

In die tijd schreef Grof ook meerdere boeken over verslaving en haar eigen spirituele pad. Dit zijn enkele van haar boeken: The Thirst for Wholeness: Attachment, Addiction, and the Spiritual Path and The Eggshell Landing: Love, Death, and Forgiveness in Hawaii. 

Samen met haar man heeft ze ook nog drie andere boeken geschreven: Spiritual Emergency: When Personal Transformation Becomes Crisis, The Stormy Search for the Self and Holotropic Breathwork: A New Approach to Self-Exploration and Therapy.

De transpersoonlijke psychologie

Christina Grof was een pionier in de transpersoonlijke psychologie. Deze vorm van psychologie benaderde de emotionele, lichamelijke, geestelijke en spirituele aspecten van de menselijke aard op een andere manier. Christina en haar man onderzochten namelijk delen van menselijke wezens die de klassieke westerse psychologie genegeerd had.

Deze vrouw had immers het lef om in vertrouwen te werken met en vertrouwen te hebben in mensen die een ander soort bewustzijn hadden. Het waren mensen die anders uiteindelijk de verkeerde diagnose zouden krijgen en in psychiatrische centra terechtkomen.

De transpersoonlijke psychologie

Christina Grof is echter onopgemerkt gebleven. Velen jaren leefde ze in de de schaduw van haar man, ondanks dat ze altijd samengewerkt hebben. Bovendien was zij ook verantwoordelijk voor enkele van zijn succesvolste bijdragen tot de therapie.

Het werk en het leven van Christina heeft vele mensen geïnspireerd. Zij was een dappere therapeute. Haar nalatenschap zal blijven voortbestaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.