ChatGPT: de ultieme kunstmatige intelligentie?

Wil je dat iemand een collegepaper voor je schrijft? Moet je een claim indienen of een wiskundig probleem oplossen? Tegenwoordig kunt u deze en nog veel meer dingen bereiken met behulp van kunstmatige intelligentie.
ChatGPT: de ultieme kunstmatige intelligentie?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 24 februari, 2023

Elk jaar zijn er nieuwe vorderingen in wetenschap en technologie. Kunstmatige of artificiële intelligentie (KI) is de grootste vooruitgang tot nu toe. Het is een universum van programmering dat in staat is taken te automatiseren en uitdagingen op alle gebieden op te lossen.

Het betekent dat onze apparaten gedomineerd zullen worden door steeds complexere algoritmen die in staat zijn ons leven (blijkbaar) gemakkelijker te maken. In de afgelopen maanden is er een ander geavanceerd ‘speeltje’ ten tonele verschenen, bekend als ChatGPT.

Zoals het woord zelf al aangeeft, is het een chatbot gespecialiseerd in dialoog en interactie met mensen. Hij reageert op complexe vragen en is in staat om alles uit te voeren, van het schrijven van teksten tot het programmeren van verzoeken. Inderdaad, zijn kwaliteiten zijn eindeloos en het heeft de halve wereld sprakeloos gemaakt.

Deze bron heeft al vele duizenden gebruikers. Bovendien hebben veel technologiebedrijven miljoenen dollars geïnvesteerd in de ontwikkeling ervan. Is het echter wel zo fascinerend als het lijkt? En hoe zal dit soort techniek, gericht op het oplossen van taken die we tot nu toe zelf deden, ons leven veranderen?

ChatGPT is een kunstmatige intelligentie die getraind is om gesprekken te voeren. Maar, zeggen deskundigen, niet alles wat het zegt is betrouwbaar.

Iemand gebruikt ChatGPT
Dit programma kan metacognitietaken uitvoeren.

ChatGPT

ChatGPT is gemaakt door het OpenAI kunstmatige intelligentie-laboratorium. Het is gespecialiseerd in dialoogdynamiek en gespreksinteractie. Het werd gelanceerd in november 2022 en is tot nu toe een enorm succes.

ChatGPT is een hulpmiddel dat is getraind met miljoenen teksten en dat het gebruikers gemakkelijk maakt om een gesprek te voeren dat even realistisch als nuttig is. In feite is het doel ervan ons te voorzien van alle informatie die we nodig hebben. Bovendien is het in staat om elk gegeven in detail uit te leggen. Daarom zou het Google in een nogal gevoelige positie kunnen brengen.

Deze technologie, waar Elon Musk deel van uitmaakt, belooft ons leven gemakkelijker te maken. Het kan wiskundige problemen oplossen, codes programmeren en ontwikkelen, teksten van welke aard dan ook schrijven en ons begeleiden op elk gebied of discipline.

Het is een innovatie met grote impact, die zowel hoop als vrees heeft opgeroepen. Denk immers aan het aantal banen dat het zou kunnen vervangen.

De voorgangers van ChatGPT waren vooringenomen algoritmen die vaak beledigende en zelfs misleidende antwoorden gaven. Die zijn met deze nieuwe versie zo goed als verdwenen.

Positieve aspecten

De kunstmatige intelligentie van dit nieuwe technologische hulpmiddel is goed afgestemd, en er kunnen optimale gesprekken mee gevoerd worden. De antwoorden die het biedt op twijfels en vragen zijn accuraat, gedetailleerd en ook respectvol.

Een paar jaar geleden leerden dit soort chatbots wat ze op internet verwerkten, dus het was gebruikelijk om racistische en beledigende reacties aan te treffen. ChatGPT is echter in staat om zelfs onethische vragen af te wijzen. Bovendien is het zelfs in staat zijn eigen fouten toe te geven. Daarom presenteert het een verfijnde metacognitie.

Een ander opmerkelijk aspect is dat het de gestelde vragen controleert en analyseert. Dus, als de gestelde vragen met elkaar in verband staan, weet het de antwoorden te synthetiseren en te versnellen om zichzelf niet te herhalen. Zonder twijfel is het een analytische technologie met uitstekende mogelijkheden tot zelfreflectie en meta-analyse.

We kunnen de ChatGPT vragen scripts te schrijven, ons op een informelere manier aan te spreken, of zelfs een tonaliteit te gebruiken die typisch is voor onze specifieke taal.

Is het te vertrouwen?

Degenen die deze nieuwe technologie hebben gebruikt, beweren dat het een wonderbaarlijke innovatie is. Dat gezegd hebbende, staat ze nog in de kinderschoenen. De ontwikkelaars erkennen dit. Zij beseffen inderdaad dat, hoewel het zelfs meta-redeneren kan, er beperkingen zijn waarmee rekening moet worden gehouden.

1. Als het niet weet verzint het

Wanneer dit soort technologieën voor het eerst opduiken, worden ze gewoonlijk op alle mogelijke manieren getest. Analisten en ontwikkelaars weten hoe ze hun algoritmen moeten testen. Eén ding hebben ze bij ChatGPT gemerkt: als het een vraag niet kan oplossen, wordt het inventief.

Zoals we al eerder zeiden, geeft het zijn fouten toe. Het is echter ook geprogrammeerd om antwoorden te geven, en wanneer dat niet mogelijk is en het vastloopt, verzint het antwoorden. Een echt menselijke gewoonte.

2. Het kan geen informatie bieden na 2021

Deze kunstmatige intelligentie is getraind in de jaren tot 2021. Daarom kan het geen informatie geven over gebeurtenissen of beroemdheden na die datum.

3. Het vertoont een algoritmische bias

De Universiteit van Oxford (VK) deed een onderzoek (Engelse link) naar de prevalentie van algoritmische biases in kunstmatige intelligentie. Zij vermeldden dat ze gecorrigeerd moeten worden voor bepaalde systematische fouten. Daarbij gaat het om door de computer aangeboden informatie die een sociale groep bevoordeelt. Bijvoorbeeld blanke mensen of de mannelijke bevolking.

Als bijvoorbeeld gevraagd wordt wie het WK 2018 heeft gewonnen, zal het aannemen dat er gevraagd wordt naar voetbal en mannenteams.

4. Op dit moment is Google effectiever

Uiteraard moeten we het tijd geven, maar tot op heden is de Google-matrix betrouwbaarder en effectiever. Het is inderdaad nog steeds de meest effectieve zoekmachine en de meest gebruikte. ChatGPT bestaat echter nog maar kort.

Vrouw achter een laptop
Je kunt de GPT chat ontdekken op de pagina: openai.com/blog/chatgpt

De toekomst

Het is duidelijk dat we aan het begin staan van een groot bewustzijn dat op het punt staat te ontwaken, dat van de kunstmatige intelligentie. Deze technologieën worden jarenlang getraind door ze enorme hoeveelheden informatie te geven. Daardoor ontstaan uiteindelijk enorme breinen die erop gericht zijn antwoorden te geven, taken uit te voeren en ons de hulp te bieden die we nodig hebben.

Maar hoewel ze nu al deel uitmaken van ons leven, zullen ze binnenkort meerdere taken automatiseren en beslissingen voor ons gaan nemen. Daarom zijn er nog ethische kwesties die moeten worden opgelost.

Het is ook de moeite waard om na te denken over de vraag of het rechtmatig is dat een technologie taken en processen vervangt die tot nu toe het exclusieve domein van de mens waren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Garcia, Megan (2016). “Racist in the Machine”. World Policy Journal. 33 (4): 111–117. doi:10.1215/07402775-3813015
  • Ziewitz, Malte (2016). “Governing Algorithms: Myth, Mess, and Methods”. Science, Technology, & Human Values. 41 (1): 3–16. doi:10.1177/0162243915608948
  • Sharma, Ax (December 6, 2022). “OpenAI’s new ChatGPT bot: 10 dangerous things it’s capable of”, Bleeping Computer
  • Schulman, John; Wolski, Filip; Dhariwal, Prafulla; Radford, Alec; Klimov, Oleg (2017). “Proximal Policy Optimization Algorithms”. arXiv:1707.0634

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.