Carol Dweck: vaste en groeimindsets
Dr. Carol Dweck stelt dat er twee soorten mindsets zijn die het denken bepalen: de vaste en de groeimindsets. De eerste komt overeen met een uitgekristalliseerd idee van wat we zijn en van de mogelijkheden die we kunnen ontwikkelen. De tweede verwijst naar de aanpak waarmee voortdurende ontwikkeling en verandering mogelijk zijn.
Dr. Dweck is hoogleraar psychologie aan de Stanford Universiteit. In feite wordt ze beschouwd als een autoriteit op het gebied van persoonlijkheid, motivatie en psychosociale ontwikkeling. Haar concepten over de vaste en de groeimindset werden voor het eerst bekendgemaakt in haar boek Mindset: The New Psychology of Success.
We nemen allemaal bepaalde perspectieven in met betrekking tot onze mogelijkheden. Sommigen van ons denken dat we aangeboren capaciteiten bezitten en dat dit doorslaggevend is. In deze gevallen geldt de vaste mindset. Anderen gaan ervan uit dat werk, training en doorzettingsvermogen hun capaciteiten vergroten. Dit is de groeimindset.
“Vaak zijn we, als we ons onder druk gezet voelen, geneigd ons te richten op wat we niet in de hand hebben. Het is veel nuttiger om ons te richten op wat we wel kunnen beïnvloeden .”
-Isabella Venour-
De vaste mindset
Dr. Carol Dweck wijst erop dat mensen met een vaste mindset geloven dat hun intelligentie , persoonlijkheden en karakters inherente en statische eigenschappen zijn. Ze gaan uit van het idee dat ze bij de geboorte bepaald zijn en dat dit in de loop van de tijd niet verandert. In feite herbevestigen ze zichzelf.
Dit uitgangspunt heeft belangrijke gevolgen voor de manier waarop het individu de werkelijkheid benadert en zijn bestaan stuurt. Het meest bepalend is dat ze uiteindelijk niet op zoek gaan naar verandering of verbetering, als zodanig. In feite zijn ze geneigd zich te richten op het vermijden van mislukking, in plaats van het bevorderen van vooruitgang.
Als ze iets niet bij de eerste poging bereiken, geven ze het daarom op. Ze zetten niet door, omdat ze denken dat ze bepaalde grenzen nooit zullen kunnen overschrijden. Evenzo wijzen ze kritiek en feedback af, omdat ze die zien als een verwijt en een poging om hen te minimaliseren. Dit leidt ertoe dat het individu met een vaste mindset (Spaanse link) uitdagingen afwijst.
De groeimindset
Aan de andere kant hebben mensen met een groeimindset flexibele ideeën over hun eigen capaciteiten en vaardigheden. Zij gaan ervan uit dat ontwikkeling een voortdurend proces is en dat het individuele potentieel onbekend terrein is. Ze ontdekken door leren, werken en doorzettingsvermogen.
Al het bovenstaande motiveert hen om vooruit te willen. Ze streven ernaar hun potentieel te vergroten en geven niet gemakkelijk op bij tegenslagen. Bovendien zijn ze ervan overtuigd dat een fout of een mislukking niet moet worden opgevat als een definitief feit, maar als een noodzakelijke schakel in een eindeloos proces.
Deze personen staan ook open voor nieuwe uitdagingen en worden niet verlamd door onzekerheid. Bovendien zijn ze niet bang om te falen. Dat komt omdat ze meer vertrouwen op persoonlijke inspanning dan op veronderstelde aangeboren capaciteiten. Vandaar dat ze altijd meer gemotiveerd zijn om te blijven werken om te bereiken wat ze nastreven.
Een bepalende overtuiging
De vaste en groeimindsets zijn verschillende overtuigingen die een individu bezit over zijn eigen identiteit en prestaties. Het zijn ook beslissingen die we, om verschillende redenen, allemaal nemen. Uiteraard hebben beide te maken met de perceptie van toereikendheid of ontoereikendheid die we over onszelf hebben.
Elke mentaliteit wordt veel duidelijker in moeilijke situaties. Het is op deze momenten dat mensen beslissen of ze kiezen voor een vaste mentaliteit en zeggen: “Ik kan het niet” of “Ik ben niet goed genoeg om dit obstakel te overwinnen”. Of ze kiezen voor een groeimindset en gaan de uitdaging aan om het probleem onder ogen te zien en op zoek te gaan naar oplossingen.
De ‘ik kan’ benadering is typerend voor de groeimindset. Het garandeert geen goede resultaten, maar het is gebaseerd op het idee dat het belangrijk is om het te proberen. Elke vorm van inspanning zal immers altijd iets positiefs bijdragen. Bijvoorbeeld ervaring en leren.
In haar boek observeerde Dr. Carol Dweck dat kinderen die lof krijgen als “Geweldig gedaan! Je bent zo slim!” de neiging hebben meer een vaste mindset te ontwikkelen.
Aan de andere kant, degenen die erkend worden met zinnen als “Geweldig gedaan! Je hebt een geweldige inspanning geleverd,” hebben de neiging een groeimindset te ontwikkelen. In feite gaat het erom het werk meer te benadrukken dan het resultaat.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Claro, S. (2020). Resiliencia en el Aprendizaje: propósito, sentido de pertenencia y mentalidad de crecimiento.
- Núñez Paula, I. (2004). La gestión de la información, el conocimiento, la inteligencia y el aprendizaje organizacional desde una perspectiva socio-psicológica. Acimed, 12(3), 1-1.
- Sahagun, M., & López Vázquez, F. (2021). Nueva escala de medición de mentalidad fija y aprendiente: desarrollo y validación. Project Design and Management, 3(2), 37-54.