Cardiofobie: de angst voor een hartaanval

De angst voor een hartaanval wordt cardiofobie genoemd. Deze aandoening kan het normale, dagelijkse leven van een persoon verstoren, en daarom is een therapeutische strategie zo belangrijk.
Cardiofobie: de angst voor een hartaanval
Andrés Navarro Romance

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Andrés Navarro Romance.

Laatste update: 27 december, 2022

De angst om een hartaanval te krijgen en dood te gaan wordt cardiofobie genoemd. De meeste mensen hebben wel de angst ervaren die gepaard gaat met het gevoel dat hun hart te snel klopt. Die angst en onrust worden echter een probleem wanneer ze je normale, dagelijkse leven gaan verstoren.

De DSM-5 categoriseert cardiofobie als een angststoornis. Patiënten met cardiofobie hebben de neiging om te klagen over hartkloppingen en pijn op de borst die mogelijk echter niet op de realiteit zijn gebaseerd. Deze symptomen worden soms chronisch. Een angstaanval in deze context kan ook zeer onaangenaam zijn voor het individu.

Een persoon met cardiofobie ervaart gewoonlijk een fysiologische (natuurlijke) verhoging van hun hartslag (als gevolg van opwinding, stress of fysieke inspanning) als abnormaal.

Ook veelvoorkomend zijn herkauwende gedachten over het hebben van een soort cardiopathie. Daarom bezoeken ze regelmatig medische specialisten om te proberen een dreigende hartaanval en mogelijk overlijden te vermijden. Personen met cardiofobie hebben namelijk de neiging om een spervuur van medische tests aan te vragen die meestal negatief zijn.

“De angsten die we niet onder ogen zien, worden onze grenzen.”

-Robin Sharma-

Net als bij andere fobieën, komt de angst voor een hartaanval voort uit angst. Het is meestal irrationeel en staat ook los van de realiteit en feiten. Het veroorzaakt ook aanzienlijke psychologische problemen die behoorlijk slopend kunnen zijn voor het getroffen individu.

Het goede nieuws is dat, net als bij andere fobieën en angsten, therapie mensen kan helpen om cardiofobie te overwinnen. In feite heeft het een vrij hoog slagingspercentage. Volgens beschikbaar wetenschappelijk onderzoek is cognitieve gedragstherapie een effectieve aanpak voor deze en andere aandoeningen, zoals agorafobie of sociale fobie.

Een vrouw met een gegeneraliseerde angststoornis

Cardiofobie symptomen

Een persoon met cardiofobie heeft bijvoorbeeld vaak enkele van de volgende symptomen. Sommige zijn psychologisch en sommige zijn cognitief van aard. Het zijn onder andere:

 • Verhoogde niveaus van angst.
 • Vermijden van fysieke activiteit.
 • Een patroon van ademhalingsproblemen – ademhalingsmoeilijkheden of snelle oppervlakkige ademhaling (tachypneu)
 • Tachycardie of hartkloppingen.
 • Duizeligheid en/of braken.
 • Overmatig zweten.
 • Droge mond.
 • Concentratieproblemen.
 • Onsamenhangende toespraak.
 • trillingen.
 • Prikkelbaarheid.
 • Het gevoel geen controle te hebben.
 • Hoofdpijn.
 • Vermijdingsgedrag.

Mogelijke oorzaken van cardiofobie

Dit is een specifieke of “geïsoleerde” fobie, wat betekent dat het kan voortkomen uit een of ander eerder trauma. Jeugdtrauma of bijvoorbeeld trauma met lichamelijk letsel zijn vaker de boosdoeners. Over het algemeen zijn de belangrijkste triggers van cardiofobie namelijk niet van sociale aard.

Psychologen zijn het er meestal over eens dat genetica een rol speelt bij tenminste enkele specifieke fobieën. De vecht- of vluchtreactie op het object van angst kan ook vaker voorkomen bij mensen die er genetisch vatbaar voor zijn.

Het is belangrijk op te merken dat personen met hartproblemen in het verleden meer kans hebben om cardiofobie te ontwikkelen. In dat geval is er soms ook een echte correlatie tussen de fobie-trigger en een echte abnormale hartsituatie.

Opvoeden heeft vaak veel te maken met het ontstaan van fobieën. In het geval van cardiofobie kan bijvoorbeeld een of beide ouders het kind het idee hebben gegeven dat onregelmatigheden in hun hartslag een teken kunnen zijn van fatale afwijkingen.

Een man met cardiofobie

Behandeling

We noemen enkele van de meest effectieve behandelingen voor mensen die bang zijn voor een hartaanval, dat zijn bijvoorbeeld:

Concluderend, hoewel deze aandoening extreem ongemakkelijk kan zijn voor degenen die eraan lijden, kunnen ze enige troost putten uit het feit dat het zeer goed te behandelen is. Er zijn ook veel effectieve opties beschikbaar.

Dat gezegd hebbende, het behandelen van een irrationele angst of fobie is meestal een moeilijk en intens proces. Het goede nieuws is echter dat onderzoeken aantonen dat de effecten van therapie meestal positief en blijvend zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Scopofobie: symptomen, oorzaken en behandeling
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Scopofobie: symptomen, oorzaken en behandeling

Scopofobie is een angststoornis die wordt gekenmerkt door een pathologische angst om door anderen te worden bekeken of gezien. Lees hier meer. • Eifert, GH. Cardiophobia: a paradigmatic behavioral model of heart-focused anxiety and non-anginal chest pain. Behav Res and Ther. 1992; 30 (4): 329-45.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.