Ontdek de symptomen van agorafobie

Heb jij wel eens gehoord van agorafobie? Ken je de symptomen die het veroorzaakt? Leer er alles over in het artikel van vandaag.
Ontdek de symptomen van agorafobie

Laatste update: 14 december, 2020

Agorafobie is de intense angst voor openbare ruimtes of situaties waarin het moeilijk of gênant zou zijn om te ontsnappen of om hulp te krijgen in geval van een paniekaanval. Hoewel mensen vaak denken dat agorafobie je bang maakt voor open ruimtes, heeft het meer te maken met openbare ruimtes. Welke symptomen veroorzaakt agorafobie?

Volgens een studie van Gomez Ayala (2012 – Spaanse link) is de jaarlijkse prevalentie van agorafobie 0,3%. Die prevalentie is op dit moment misschien wat hoger. Het begint meestal in de late adolescentie en treft twee keer zoveel vrouwen als mannen.

de symptomen van agorafobie

Symptomen van agorafobie

Volgens de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5, Engelse link) zijn dit de symptomen van agorafobie:

Angst of een intense gevoel van onrust

Deze angst of onrust doet zich voor in twee of meer van de volgende contexten:

  • Openbaar vervoer (treinen, bussen, boten, etc.).
  • Open ruimtes (markten, bruggen, etc.).
  • Afgesloten ruimtes (winkels, bioscopen, etc.).
  • In de rij staan of in een menigte zijn.
  • In je eentje naar buiten gaan.

Vermijding is een smptoom van agorafobie

Een ander symptoom van agorafobie is het vermijden van de hierboven genoemde situaties. Mensen met deze fobie vermijden ze omdat omdat ze denken dat het moeilijk is om eraan te ontsnappen.

Ze denken bijvoorbeeld ook dat mochten ze een paniekaanval krijgen of andere symptomen ervaren, ze geen hulp zouden kunnen krijgen. Als gevolg doen ze niet alleen hun best om ze te vermijden, ze zijn er ook erg bang voor.

Wanneer iemand met agorafobie het hoofd moet bieden aan deze specifieke situaties, neemt hij altijd een vriend of soort beschermend amulet of een ander voorwerp mee dat troost biedt. Als ze het alleen onder ogen moeten zien, is hun enige keuze om te proberen om te gaan met hun intense angst, die behoorlijk slopend kan zijn.

Constante angst

Een ander kenmerk van agorafobie is dat agorafobische situaties (d.w.z het object van de angsten van het individu) bijna altijd angst veroorzaken. Met andere woorden, het is continu en constant. Het is dus niet iets dat af en toe gebeurt.

”De oudste en sterkste emotie van de mensheid is angst, en de oudste en sterkste vorm van angst is angst voor het onbekende.”

-H. P. Lovecraft-

Onevenredige angst

Een ander kenmerkend symptoom van agorafobie is dat de angst niet in verhouding staat tot het werkelijke gevaar dat de situatie in kwestie met zich meebrengt. Het staat ook niet in verhouding tot de sociaal-culturele context. Dit symptoom is echter niet uniek voor agorafobie. Het maakt deel uit van elke soort fobie.

De angst duurt minimaal zes maanden

Om tot een diagnose van agorafobie te komen, stelt de DSM-5 dat de angst, onrust of vermijding van de patiënt continu moet zijn en minstens zes maanden moet duren. Als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, heeft de persoon in kwestie de aandoening niet.

Aanzienlijk leed is ook een symptoom van agorafobie

Agorafobie veroorzaakt klinisch significant leed en beïnvloedt de kwaliteit van leven van de patiënt, of dat nu op persoonlijk, professioneel of ander niveau is. Met andere woorden, de fobie verstoort het vermogen van de patiënt om normaal te functioneren in zijn dagelijkse leven.

”Ongemak is een belangrijk onderdeel van mijn masterplan.”

-Jonathan Lethem-

Overmatige angst

Als de patiënt een andere medische aandoening of psychische stoornis heeft, moet zijn angst, onrust of vermijding duidelijk overmatig aanwezig zijn. Met andere woorden, de symptomen kunnen niet worden verklaard door een andere aandoening dan agorafobie.

Man heeft paniekaanval

Verder dan alleen de symptomen: meer over agorafobie

Je hebt gezien hoe agorafobiesymptomen iemands leven kunnen verstoren, maar wat is er nog meer belangrijk om te weten? We hebben hierboven vermeld dat deze angststoornis vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen hebben meestal ook ernstigere agorafobie en psychiatrische comorbiditeit (Gomez Ayala, 2012).

Genetica speelt ook een belangrijkere rol voor vrouwen dan omgevingsfactoren. Als gevolg hiervan, hoe eerder het begin van de aandoening, hoe groter de genetische belasting en ernst van de evolutie van de fobie.

Een chronische aandoening?

Over het algemeen is agorafobie chronisch. De intensiteit kan echter aanzienlijk variëren in de loop van het leven van de persoon in kwestie. Aan de andere kant, alleen omdat het meestal een chronische aandoening is, wil nog niet zeggen dat er geen behandeling beschikbaar is.

In feite is psychotherapie een van de beste opties voor de behandeling van agorafobie. Soms zullen specialisten in de geestelijke gezondheidszorg naast therapie medicatie aanbevelen.

De associatie met een paniekstoornis

Volgens de Gomez Ayala-studie uit 2012 wordt agorafobie vaak geassocieerd met een paniekstoornis. 75% van de mensen met agorafobie heeft ook een paniekstoornis. Onthoud dat een paniekstoornis bestaat uit twee of meer plotselinge paniekaanvallen, samen met angst en bezorgdheid over de mogelijkheid van toekomstige paniekaanvallen. Wellicht ook interessant voor jou

Aardingstechnieken om angst te verminderen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Aardingstechnieken om angst te verminderen

Aardingstechnieken zijn zeer eenvoudige ontspanningsoefeningen. Ze zijn vooral goed als je veel stress of angstgevoelens hebt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • American Psychiatric Association (2014), Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5th ed.), Arlington: American Psychiatric Publishing.
  • Gómez Ayala, A.E. (2012). Agorafobia y crisis de pánico. Farmacia Profesional, 26(6): 32-39.
  • Jacobson, K. (2004). Agoraphobia and Hypochondria as Disorders of Dwelling. International Studies in Philosophy. 36 (2): 31–44.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.