Broers en zussen zijn vrienden die we niet hoefden te kiezen

Broers en zussen zijn vrienden die we niet hoefden te kiezen

Laatste update: 05 mei, 2017

De relatie tussen broers en zussen is een van de meest intense relaties die er bestaan, met de meeste ups en downs. Het is echter bijna wet dat de onvoorwaardelijke liefde het uiteindelijk wint, een liefde die een blijvende band smeedt en ons de mogelijkheid geeft om de reis van het leven samen af te leggen. 

Hoewel niet iedereen een goede relatie heeft met zijn broer of zus, blijven de meeste broers en zussen altijd verenigd. Het delen van liefde, speelgoed en geluk met onze broers en zussen zijn uiteindelijk dan ook vaak enkele van onze meest kostbare herinneringen.
Broers en Zussen

Gezegend met broers en zussen

De emotionele voordelen van het kunnen rekenen op een broer of zus gedurende ons leven zijn ongeëvenaard. Broers en zussen kunnen elkaar beschermen tegen eenzaamheid, angst en verdriet.

Het hebben van broertjes of zusjes is dan ook altijd iets positiefs voor kinderen, en voor volwassenen natuurlijk eveneens. Zelfs de ruzies tussen broers en zussen brengen emotioneel voordeel, aangezien ze ons helpen bij het ontwikkelen van ons vermogen om onze emoties te controleren, om te delen, om flexibel te zijn en negatieve gevoelens, zoals verbittering en jaloezie, naast ons neer te leggen.

En er zijn nog veel meer vaardigheden die we ontwikkelen doordat we ons leven delen met onze broers en zussen:

  • We vergroten ons zelfvertrouwen.
  • We leren om guller te zijn.
  • We worden geduldiger.
  • We vermijden emotionele problemen op vroege leeftijd.
  • We hoeven ons niet eenzaam te voelen.
Deze vermogens kunnen we uiteraard ook ontwikkelen als we niet met broers of zussen opgroeien, maar in zekere zin wijst het hebben van broers of zussen op een bepaalde bereidheid om aan de behoeften van anderen te voldoen.
Broers en Zussen

Wat we leren van onze broers en zussen

De liefde tussen broers en zussen is nergens mee te vergelijken, omdat ze ons zo veel mooie herinneringen brengen, herinneringen vol glimlachen, plezier en hechtheid. Hun handen herinneren ons aan speelgoed en geluk, en hun gezichten herinneren ons aan oneindige loyaliteit.

Natuurlijk is de relatie tussen broers en zussen niet altijd positief. Soms kunnen broers en zussen ware rivalen van elkaar zijn en is er weinig positief te noemen aan de gedeelde gevoelens.

Hoewel de rivaliteit natuurlijk kan ontstaan, en treft niemand blaam, heeft de manier waarop er met de rivaliteit is omgegaan misschien gezorgd voor de ontwikkeling van negatieve gevoelens die de relatie, die geweldig had moeten zijn, hebben bevlekt.

Broers en Zussen

Maar onze broers en zussen blijven onze familie. Zelfs als de tijd en afstand ons uit elkaar houdt, zullen we er altijd alles voor overhebben om ze te zien lachen.

Wat er ook gebeurt, al gaat iedere tak van de boom zijn eigen weg, we zullen altijd dezelfde wortels hebben. We zullen altijd samen huilen, leven en lachen. Omdat we nooit zullen vergeten wat we samen hebben meegemaakt. Want dat wat tussen ons bestaat, de begrijpende blikken, de spelletjes, de verzoeningen, en de onvoorwaardelijke liefde, zal nooit vervagen.

Afbeeldingen met dank aan Claudia Tremblay


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.