Boeddhistische wetten voor karmische reiniging

Je karma zuiveren betekent je ontdoen van modellen, visies en handelingen die je in de schuld zetten bij het lot. De negatieve en positieve dingen die je in de wereld zet, komen bij je terug.
Boeddhistische wetten voor karmische reiniging
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 12 november, 2022

Het begrip karma is een van de mooiste elementen van het boeddhisme. Of je het nu wel of niet eens bent met deze filosofie, het is een interessante manier om je leven in te kaderen. Een iets minder bekend concept van het boeddhisme is karmische reiniging. In het artikel van vandaag delen we enkele van de mooie lessen die uit dit idee voortvloeien.

Boeddhisten leren dat karmische reiniging bestaat uit handelingen en houdingen die compenseren voor fouten die je in het verleden hebt gemaakt. Met andere woorden, het afbetalen van de symbolische schuld die je in de loop der jaren hebt opgebouwd.

Volgens deze filosofie manifesteert karma zich als negatieve oorzakelijkheid (Engelse link). Maar alles is verre van willekeurig, alles is het effect van je eerdere daden. Het effect van karmische reiniging is om je te bevrijden van de gevolgen van moeilijke ervaringen en situaties uit het verleden. Twaalf wetten beheersen karmische reiniging, en we zullen ze vandaag met je delen.

De basiswetten en hoe je je karma kunt reinigen

De “gouden regel” van karma zegt, in een notendop, dat je oogst wat je zaait. Wat gebeurt er dan als je weet dat wat je gezaaid hebt niet het beste was? Het antwoord is eenvoudig. Probeer de schade die je hebt veroorzaakt goed te maken. Zo maak je je karma schoon.

Boeddha

Creativiteit

Ieder mens heeft zijn eigen manier om de wereld te zien en dat bepaalt welke ervaringen hij heeft. Als je dat weet, probeer dan je perspectief op een constructieve manier vorm te geven. Kies ervoor om het goede in mensen en ervaringen te zien, zodat je handelingen ook naar het goede zullen neigen.

Nederigheid maakt deel uit van karmische reiniging

Niets is van jou. De voorwerpen en goederen die je verwerft zijn nooit echt van jou, veel minder de mensen of levende wezens in je leven. Als je dat begrijpt en ernaar handelt, zul je het onvermijdelijke verlies of de scheiding met gratie tegemoet kunnen treden.

Verantwoordelijkheid

De wet van verantwoordelijkheid roept je op nooit iemand of iets de schuld te geven van de negatieve dingen die je overkomen. Als er iets ergs gebeurt, neem er dan verantwoordelijkheid voor.

Denk na over je fouten in plaats van iemand anders de schuld te geven. Hoe verantwoordelijker je bent, hoe minder karmische kracht je in je leven zult hebben.

Verbinding

De wet van verbinding zegt dat er een verband bestaat tussen alles wat in dit universum bestaat. Om je karma schoon te maken, moet je je ervan bewust zijn dat elk woord en elke handeling gevolgen heeft voor jou en andere mensen.

Houd dit in gedachten als je in de verleiding komt je mening te geven over dingen die je niet echt aangaan. Als je niet genoeg informatie over iets hebt, is het niet aan jou om te spreken.

Ontwikkeling

Alle verandering is een vorm van groei, en alles verandert voortdurend. Zie deze transformaties als zegeningen die het je mogelijk maken je te ontwikkelen. Hoe minder je je verzet tegen deze veranderingen, hoe minder karma je in je leven zult hebben.

Concentratie

Wanneer je begrijpt dat je elk doel kunt bereiken door je acties in het heden prioriteit te geven in plaats van vooruit te lopen op de toekomst, zul je een staat van karmische harmonie bereiken. Concentreer je op de toekomst en doe wat er in het hier en nu van je verlangd wordt. Laat je kleine dagelijkse prestaties niet in de steek of onderschat ze niet.

Vrijgevigheid

Je krijgt wat je geeft. Het gaat niet om kwantiteit maar om kwaliteit. Aan de andere kant betekent veel geven niet dat je hetzelfde terugkrijgt (of meer). Met andere woorden, je beloning voor het geven is de voldoening die je krijgt uit de daad van het geven. Dit is de variabele die meestal de vrijgevigheid van uitwisselingen versterkt.

Het heden

De wet van het heden nodigt je uit om het huidige moment te zien als het belangrijkste, het meest waardevolle. Leef elk moment zo goed mogelijk. Het meest waardevolle in je leven staat voor je, op dit moment. Dat is een moeilijk concept om te verwerken, gezien de structuur van ons leven vandaag de dag. Maar alles wat niet voor je ligt is een illusie.

Kalme vrouw

Verandering

De wet van verandering stelt dat, als je dezelfde beslissingen neemt en je op dezelfde manier gedraagt, je werkelijkheid niet zal veranderen. Als je wilt veranderen , moet je je handelingen en beslissingen veranderen. Als je probeert ergens anders te komen, neem dan niet dezelfde weg.

Geduld

De wet van geduld leert ons dat alles een proces heeft, en die processen kosten tijd. Respecteren dat alles zijn eigen tempo heeft maakt deel uit van de karmische reiniging. Geduld betekent vertrouwen dat alles op zijn eigen tijd zal gebeuren.

Inspiratie

De wet van inspiratie roept je op je volledig in te zetten voor wat je liefhebt en wat je wilt bereiken. Je lichaam, geest en ziel moeten samenwerken aan je doelen. Spaar je energie niet op. Doe in plaats daarvan alles wat je kunt om het waar te maken.

Boeddhisten geloven dat als je de wetten van karma respecteert (Engelse link), je vrij zult zijn. Niemand kan fouten volledig vermijden. Maar als je jezelf op het pad van evolutie zet, worden je fouten een bron van groei. Karmische reiniging betekent terugkomen naar je centrum. Wellicht ook interessant voor jou

Zeven uitspraken van Boeddha om je leven te veranderen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zeven uitspraken van Boeddha om je leven te veranderen

Deze uitspraken van Boeddha zijn een geschenk als je je leven wilt veranderen. Ze helpen om jezelf beter te leren kennen en te groeien.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Steiner, R. (2007). Las manifestaciones del Karma. Editorial Kier.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.