Blijf niet op een plek waar je jezelf niet kan zijn

Blijf niet op een plek waar je jezelf niet kan zijn

Laatste update: 23 maart, 2019

Als jij jezelf niet kan zijn op de plek waar je op dit moment bent, blijf niet maar ga weg. Weggaan zal namelijk jouw geestelijke gezondheid stimuleren en je meest waardevolle troef beschermen: jouw eigenwaarde.

Blijf niet op een plek waar je jezelf niet kan zijn. Het belangrijkste is immers dat je trouw bent aan je eigen identiteit en waarden en dat je je zelfrespect behoudt. Het leven is al ingewikkeld genoeg. Laat anderen dus jouw eigenwaarde niet aantasten om jou met dwang te laten passen waar je niet hoort en waar je geen goed gevoel over jezelf hebt.

Wat bedoelen we eigenlijk wanneer we zeggen “jezelf zijn?” Het klinkt misschien vreemd. Vele mensen weten echter nog steeds niet hoe ze hun persoonlijkheid moeten omschrijven.

Onszelf definiëren en onze zwakheden en passies kennen is ook heel belangrijk. De reden is dat onze essentie verdedigen en waarderen wie we zijn, zich uiteindelijk zal vertalen in welzijn en levenskracht.

Meestal omschrijven mensen zichzelf op basis van wat ze doen:  “Ik ben een leraar,” “Ik ben een brandweerman” of “Ik ben een ouder.” We zijn echter niet alleen wat we doen. We zijn namelijk ook waar we van dromen, wat we beleefd hebben, wat we niet willen en wat we van het leven verwachten. En al die dingen zijn het waard om verdedigd en beschermd te worden.

Wees jezelf elke dag

De uitdaging om elke dag jezelf te zijn

Misschien stel je vast dat je hongert naar authenticiteit. Je wil jezelf zijn in elke beslissing die je neemt. In elke relatie wil je harmonie zodat je je toevlucht niet hoeft te nemen tot leugens of toe te geven aan dingen die je niet leuk vindt.

Je beseft immers bijna niet dat je jezelf niet bent telkens als je akkoord gaat om dingen te doen waarbij je je niet goed voelt. Bovendien stop je met jezelf te zijn elke keer dat je “ja” zegt tegen je partner, tegen een familielid of tegen een andere persoon wanneer je eigenlijk “nee” zou moeten en wilde zeggen.

Vroeg of laat zal je jezelf in de spiegel zien en beseffen dat je ophouden bent met jezelf te zijn en te zijn wat het leven wou dat je bent.

Jezelf niet kunnen zijn zorgt voor pijn

Als je ergens jezelf niet kan zijn, blijf niet want dit leidt tot pijn

De psycholoog Mark Leary, een professor aan de Duke University, waarschuwt ons over iets heel belangrijks. Wanneer mensen hun eigen gebrek aan authenticiteit vaststellen, dan gaan ze lijden. Jezelf niet zijn kan met andere woorden tot frustratie en depressie leiden.

  • De universiteit van Harvard heeft een onderzoek uitgevoerd waarin ze ontdekt hebben dat “authentiek zijn” een “hippe” uitdrukking is in de werkomgeving. Ook al blijft iedereen het zeggen, toch voelen mensen zich gedwongen om deel uit te maken van uitdagende projecten. Ze doen alles wat hun baas zegt en hebben heel specifieke doelen. Al die dingen zijn tweesnijdende zwaarden.
  • Het is een enorme uitdaging om in een starre en competitieve omgeving jezelf te zijn. Beetje bij beetje zullen angstgevoelens, stress en dat gevoel dat je afdwaalt van wie je echt bent, beginnen optreden.

Wanneer je authenticiteit mist, dan dwing je jezelf om een evenwicht te zoeken tussen wat je doet en wat je nodig hebt. Het is niet gemakkelijk om trouw te zijn aan jezelf. Je moet dus vertrouwen hebben en moedige beslissingen nemen om trouw te blijven aan wie je bent.

Heb het lef jezelf te zijn en blijf niet waar dat niet kan

Blijf niet op een plek waar je jezelf niet kan zijn. Blijf niet waar je jouw gedachten en waarden niet kan uitdrukken. Op die manier leven heeft geen zin. Wanneer je dus het gevoel hebt dat is jouw eigenwaarde schade berokkent, sta dan even stil bij de volgende ideeën.

Neem beslissingen op basis van zelfkennis

  • Tegenwoordig heeft de psychologie vele ideeën van het existentialisme geleend. Eén van die ideeën herinnert ons dat we een verbintenis moeten aangaan met onszelf als we een authentiek leven willen hebben.
  • Dit betekent dat je wat tijd moet nemen om wat je doet, wat je beslist en wat je zegt te waarderen en erover na te denken. Je moet immers nagaan of deze dingen aansluiten bij wie je bent.
  • Elke dag moet je jezelf de volgende vraag stellen: “Voel ik me goed bij wat ik gedaan heb?”
Blijf niet als je jezelf niet kunt zijn

Onthoud wat je verdient

Als jij elke dag van je leven jezelf wil zijn, onthoud dan ook wat jij verdient. Onthoud je waarden en leer van je verleden. Stel doelen en wat belangrijkst is, zet jezelf op de eerste plaats.

We hebben allemaal het recht om een gelukkig en vol leven te leiden dat aansluit bij onze interesses en onze passies. De sleutel is op een wijze manier te kiezen waar we onze vleugels zullen spreiden zonder te vergeten dat we verdienen waarvan we dromen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Strobel, M., Tumasjan, A., & Spörrle, M. (2011). Be yourself, believe in yourself, and be happy: Self-efficacy as a mediator between personality factors and subjective well-being. Scandinavian Journal of Psychology52(1), 43–48. https://doi.org/10.1111/j.1467-9450.2010.00826.x
  • Rosh, L., y Offermann, L. (2013). Sé tú mismo, pero con cuidado. Harvard Business Review , (OCT).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.