Biografie van filantroop Chuck Feeney

Chuck Feeney is een man die leeft volgens zijn overtuigingen. Volgens alle maatstaven een ongelooflijk rijk man, heeft hij altijd een eenvoudig leven geleid en het meeste van wat hij heeft heeft hij weggegeven.
Biografie van filantroop Chuck Feeney

Laatste update: 29 september, 2020

De enige reden waarom we een artikel over Chuck Feeney en zijn werk kunnen maken, is door toeval. Deze buitengewone filantroop geeft al jaren stilletjes zijn fortuin weg. Niemand weet hoeveel mensen hij heeft geholpen, maar het zijn er duizenden, of misschien zelfs wel miljoenen. Hij hield zijn goede werk geheim. We weten alleen wie hij is vanwege een fout met wat papierwerk.

Sommige mensen zeggen dat Chuck Feeney precies het tegenovergestelde is van Donald Trump. De laatste heeft nooit geprobeerd zijn liefde voor geld of zijn rijkdom te verbergen. Feeney daarentegen lijkt niet veel om materiële rijkdom te geven. In plaats daarvan steunt hij humanitaire doelen, zelfs als die politiek impopulair zijn.

”Het is intelligent om zuinig te zijn.”

-Chuck Feeney-

Een ander verschil tussen de twee mannen is dat Trump altijd de schijnwerpers heeft opgezocht. Hij gebruikt zijn rijkdom graag om aandacht te krijgen. Feeney heeft geprobeerd zoveel mogelijk uit de krantenkoppen te blijven en vermijdt op de lijsten van de rijken en beroemdheden te staan.

Mensen zeggen dat Feeney zijn eigen geld verdient en weggeeft, terwijl de huidige president van de Verenigde Staten zijn fortuin heeft vergaard met het geld van anderen.

Mensen die elkaar helpen

Bescheiden afkomst

Chuck Feeney heeft geen groot fortuin geërfd. Hij verdiende zijn miljoenen dankzij zijn harde werk en moeite. Chuck werd geboren op 23 april 1931 in New Jersey. Hij kwam uit een bescheiden Iers gezin dat net in Amerika was aangekomen. Zijn moeder was een verpleegster en zijn vader was een verzekeringsagent.

Feeney werd geboren midden in de Grote Depressie in de Verenigde Staten. Alles was schaars, en zijn ouders waren zeer beperkt in wat ze hun kinderen konden voorzien. Feeney kreeg zijn eerste baan op 10-jarige leeftijd en verkocht huis-aan-huis kerstkaarten voor wat extra geld.

Later meldde hij zich bij de luchtmacht voor de Koreaanse oorlog. Daarna profiteerde hij van een overheidsprogramma dat beurzen verleende aan veteranen om te studeren aan de Cornell University in New York. Daar haalde hij zijn diploma hotelmanagement en was hij de eerste in zijn familie die afstudeerde aan de universiteit.

Een groot fortuin

Chuck Feeney startte samen met Robert Miller het bedrijf Duty-Free Shoppers (DFS) in 1960. Ze waren pioniers van het duty-free verkoopconcept en begonnen met het verkopen van goederen aan Amerikaanse troepen die in andere landen waren gestationeerd. Hun bedrijf begon te groeien en werd al snel een zeer succesvolle onderneming.

Na slechts een paar jaar was Feeney’s duty-free bedrijf een van de meest succesvolle ter wereld. Hij werd al snel een miljonair, maar had volgens sommigen een paar excentriciteiten.

Feeney had bijvoorbeeld geen extravagante smaak. Hij probeerde niet op het randje te leven of miljoenen te besteden aan het kopen van vreemde dingen op veilingen. Feeney was karakteristiek, simpelweg omdat hij een zeer sober leven leidde.

Hij bezocht niet vaak dure restaurants en vloog altijd economy class. Zijn horloge kostte 15 dollar en niemand heeft hem ooit op grote evenementen gezien.

Toen hij een groot fortuin had vergaard, besloot hij dat het meer was dan dat hij en zijn gezin nodig hadden. Zo richtte hij in het geheim een stichting op, The Atlantic Philantrophies (Engelse link) genaamd. Hij begon toen zijn geld weg te geven.

Chuck Feeney

Chuck Feeney, een groot mens

Vandaag de dag is Chuck Feeney de Amerikaanse burger die proportioneel het meeste geld heeft gedoneerd dan enige andere persoon in de geschiedenis van het land. Volgens sommige schattingen heeft hij meer dan acht miljard dollar weggegeven.

Andere mensen hebben grotere hoeveelheden geld gedoneerd, maar hielden altijd het grootste deel van hun fortuin voor zichzelf. Feeney is hier een buitenbeentje. Hij heeft als het ware alles weggegeven wat hij had.

Hij hield twee miljoen dollar over, wat volgens hem genoeg was voor hem en zijn gezin om om de rest van hun leven door te komen. Tegenwoordig huurt hij een appartement in San Francisco. Hij heeft geen auto, reist nog steeds in economy class en eet altijd in bescheiden restaurants.

Chuck Feeney was van plan om al dit filantropische werk in het geheim te doen. Wat papierwerk voor sommige van zijn aandelen onthulde echter alles wat er met zijn fortuin was gebeurd.

Een deel van het geld van Feeney ging naar het verbeteren van de gezondheidssystemen van Cuba en Vietnam, het bijdragen aan vredesinspanningen in Ierland en het financieren van programma’s in Zuid-Afrika.

Als mensen hem vragen waarom hij deed wat hij deed, zegt hij dat hij zich gelukkig voelt te weten dat de wereld een betere plek is vanwege wat hij heeft gedaan.

Hij had geen bepaald plan in gedachten toen hij zijn donaties deed, hij wilde gewoon anderen gelukkig maken. Feeney zei ook dat hij blij is met wie hij is en met wat hij heeft bereikt. Dat is genoeg voor hem. Wellicht ook interessant voor jou

Het belang van het hebben van een doel in je leven
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het belang van het hebben van een doel in je leven

Het hebben van een doel in het leven is wat je een reden geeft om ’s ochtends uit bed te komen. Maar wat is precies een doel?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Panasiuk, A. (2018). El hombre más rico del mundo: Y las ideas que construyeron su patrimonio. Grupo Nelson.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.