Bij elkaar blijven voor de kinderen is een vergissing

Er zijn veel stellen die het onuitsprekelijke verdragen. Want ondanks dat ze elkaar niet willen, blijven ze bij elkaar in het belang van de kinderen. Kinderen zijn zich echter altijd bewust van dit ongeluk. Bovendien ondervinden ze de impact van een omgeving vol wrok, verwijten en frustratie.
Bij elkaar blijven voor de kinderen is een vergissing

Laatste update: 08 september, 2021

Er zijn veel stellen die bij elkaar blijven omwille van hun kinderen. Dit komt omdat ze het ouderwetse idee hebben dat goede ouders degenen zijn die altijd aanwezig zijn in het leven van hun kinderen. Dit soort mensen leven vaak in een omgeving van bitterheid en frustratie. Toch staan ze er gewoon niet bij stil dat hun eindeloze gekibbel betekent dat hun kleintjes getuige zijn van een constante strijd.

Dit soort mensen denkt dat het voor kinderen altijd beter is om met beide ouders in hetzelfde huishouden op te groeien, wat de omstandigheden ook mogen zijn. Sterker nog, ze geloven dat ze hun kinderen op de eerste plaats zetten. Voor kinderen heeft het simpelweg in de buurt zijn van twee mensen die niet langer van elkaar houden, een ernstig effect op hun hersenen.

Veel experts hebben zich over deze situatie uitgesproken. Ze bevestigen dat agressief gedrag en negatieve emoties kinderen direct vormen. In feite is het zeer waarschijnlijk dat ze deze slechte vaardigheden uiteindelijk zullen integreren in hun eigen affectieve relaties en opvoedingsstijlen.

Sommige kinderen worden verwaarloosd in een huis waar hun ouders meer gefocust zijn op hun eigen problemen en meningsverschillen met hun partners.

Een ongelukkig kind tussen strijdende ouders

Waarom is bij elkaar blijven voor de kinderen niet het juiste om te doen?

Wanneer liefde en genegenheid in een relatie verdwijnen, worden ze zelden nieuw leven ingeblazen. Om deze reden is opsplitsen in deze situaties het meest logische. Iedereen zal het hier vast mee eens zijn. Nou ja, iedereen, behalve de koppels die ervoor kiezen om het wat langer uit te houden omwille van de kinderen.

Natuurlijk heeft elke scheiding of echtscheiding gevolgen voor kinderen. Inderdaad, een tijdje zullen ze onvermijdelijk lijden onder een verandering in hun omstandigheden en het feit dat ze hun tijd tussen beide ouders moeten verdelen. Desalniettemin, hoewel dit buitengewoon schadelijk kan lijken, zijn er nog meer schadelijke psychologische aspecten voor een kind dan scheiding.

Sommige ouders vertonen bijvoorbeeld extreme vormen van gedrag wanneer ze de schijn ophouden van een relatie waarin geen liefde meer is. Onder hetzelfde dak zijn als een partner die ze niet langer willen, draagt vaak bij aan gevallen van ontrouw. Bovendien wordt er in de meest extreme gevallen gevloekt en geschreeuwd, en zelfs psychisch misbruikt. Dit alles heeft ernstige gevolgen.

Effecten op de kinderen

Koppels zijn zich niet altijd bewust van de effecten die hun acties op hun kleintjes hebben. Hoewel de fenomenologie die met deze situaties gepaard gaat divers is, kunnen we het volgende aannemen:

 • Onoplettendheid. Soms zijn ouders zo verwikkeld in hun eigen ruzies, dat ze hun kinderen misschien verwaarlozen.
 • Onderwijsconflicten. Als er geen harmonie is tussen een koppel, stellen ze vaak tegenstrijdige eisen aan hun kinderen.
 • Naarmate het partnerschap uiteenvalt en nog moeilijker wordt, is het waarschijnlijk dat gevoelens van angst en wanhoop zullen optreden. Bovendien zijn ongelukkige ouders niet in staat hun opvoedings- en opvoedingstaken op de juiste manier uit te voeren.
 • Projectie van schuld op de kinderen. Als ouders zich ongelukkig voelen om in hetzelfde huishouden te blijven omwille van de kinderen, kunnen ze later de kinderen zien als verantwoordelijk voor hun eigen ongeluk. Daardoor voelen de kinderen zich schuldig.

Een familiale sfeer die wordt bepaald door verwijten, ruzies, geschreeuw, een gebrek aan genegenheid en zelfs minachting, tast de hersenen van een kind aan. Opgroeien in een ongelukkige omgeving heeft eigenlijk altijd gevolgen.

Apart wonen heeft een prijs, maar is het beste voor de kinderen

De tijden veranderen. In de generatie van onze grootouders, of zelfs die van onze ouders, was het gebruikelijk om het onuitstaanbare in een relatie te verdragen voordat ze uit elkaar gingen. Tegenwoordig komen relatiebreuken en echtscheidingen echter veel vaker voor. Ondanks dit feit zijn er nog steeds stellen die bij elkaar blijven voor de kinderen.

De wetenschappelijke literatuur is hier heel duidelijk over. De universiteiten van Los Angeles, Chicago en Princeton hebben enkele onderzoeken uitgevoerd. Ze stelden dat elk sociaal discours dat ten koste van alles relationele stabiliteit bevordert, voor het psychologische welzijn van een kind, verkeerd is. Met dit in gedachten, lijdt het geen twijfel dat opgroeien in een huis waar ouders niet van elkaar houden schadelijk is.

Het belangrijkste element in alle gevallen is om kinderen te helpen zich aan te passen aan deze veranderingen in hun leven. Natuurlijk is elke scheiding pijnlijk. Elke individuele situatie is echter uniek. Wat ze echter allemaal delen, is dat ouders hun kinderen of adolescenten moeten laten zien hoe ze hun emoties, houdingen en gedachten goed kunnen beheersen.

Opgroeien in een gezin waar ouders van elkaar houden, is altijd de meest wenselijke optie voor kinderen. Onderzoek toont echter aan dat, wanneer echtscheiding goed wordt afgehandeld, dit voor kinderen de gezondste optie kan zijn.

Een kind met zijn vader

 Hoe kinderen te helpen omgaan met een relatiebreuk?

Ouders moeten begrijpen dat, hoewel echtscheiding en scheiding onvermijdelijk pijnlijk en moeilijk voor hen zijn, ze hun kinderen niet mogen verwaarlozen. Om deze reden:

 • De kinderen moeten zich te allen tijde veilig en geliefd voelen.
 • Ouders moeten hen de waarheid vertellen.
 • De ene ouder moet niet proberen de kinderen tegen de andere ouder op te zetten.
 • Ze moeten kinderen aanmoedigen om te praten. Bovendien om hun vragen te beantwoorden en hen te helpen omgaan met hun emoties.
 • Ze moeten ervoor zorgen dat de kinderen duidelijke routines hebben.

Ten slotte zullen, ondanks de hardheid en complexiteit van deze situaties, als ze goed worden behandeld, zowel ouders als kinderen stabiliteit kunnen vinden. Daarom moeten ouders zich altijd inzetten voor het welzijn van hun kleintjes. Wellicht ook interessant voor jou

Lezen als bron van emotionele verwerking bij kinderen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Lezen als bron van emotionele verwerking bij kinderen

Het gebruik van lezen als een bron van emotionele verwerking bij kinderen kan een zeer nuttig hulpmiddel zijn voor hun ontwikkeling.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Anderson J. (2014). The impact of family structure on the health of children: Effects of divorce. The Linacre quarterly81(4), 378–387. https://doi.org/10.1179/0024363914Z.00000000087
 • Brand, JE, Moore, R., Song, X. y Xie, Y. (2019). El divorcio de los padres no es uniformemente perjudicial para el logro educativo de los niños. Actas de la Academia Nacional de Ciencias de los Estados Unidos de América , 116 (15), 7266–7271. https://doi.org/10.1073/pnas.1813049116

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.