De beste manier om je werk goed te doen, is door te doen waar je van houdt

De beste manier om je werk goed te doen, is door te doen waar je van houdt

Laatste update: 09 juli, 2017

Het is geen vrijwillige keuze om een zeer groot deel van je leven aan je werk te moeten besteden. Voor de meesten van ons geldt in ieder geval dat ze een baan nodig hebben om in al hun behoeften te kunnen voorzien. Hoe meer je je werk echter kunt bekijken als een kans op persoonlijke verrijking, de mogelijkheid om te leren en met andere mensen om te gaan, hoe meer je het gevoel zult hebben dat je ook wanneer je aan het werk bent, werkelijk leeft.

Een baan waar je niet van houdt, waar je je niet bij op je gemak voelt, veroorzaakt alleen maar een hoop frustratie, en niet alleen wanneer je op je werk bent. Deze onrust kan ook invloed hebben op je gezin, vriendschappen, hobby’s etc.

Om op effectieve wijze te kunnen ontwikkelen, is het belangrijk om te genieten van wat je doet, en om zo veel mogelijk van je werk te houden. De beste manier om aan je werkgerelateerde verwachtingen te voldoen is door ervoor te zorgen dat je tevreden bent en niet het gevoel hebt dat je bedrogen bent uitgekomen, waarbij je je verlangens en passie toevoegt aan de inspanning die je levert om vooruit te komen.

Een lastige, maar hoopvolle opgave

Wellicht denk je dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is, vooral als het gaat om het onderhouden van jezelf en je gezin, en met het oog op het gegeven dat er nu eenmaal niet al te veel banen voor het oprapen liggen. Toch staat het internet vol met verhalen over persoonlijke groei, die precies te maken hebben met waar wij het ook over hebben.

Zonder al te ver te kijken, ken je vast wel iemand die een baan heeft waarbij hij onder vrij lastige werkomstandigheden moet werken, maar dit toch niet ziet als een kwelling. Iemand die meer dan alleen een financiële beloning overhoudt aan zijn werk.

“Onthoud, hoop is iets goeds, misschien wel het beste van alles, en niets dat goed is gaat ooit dood.”

-Stephen King-

Werk Doen Waar Je Van Houdt

Het is heus niet makkelijk, maar wel mogelijk, sta jezelf dus niet toe om te zeggen ‘Ik kan het niet’. Geloof er in plaats daarvan in dat je het zou kunnen. Dit zal je een zetje in de goede richting geven, en je zal er niet door vallen, aangezien je het gewoon kunt blijven proberen. Ga in de tussentijd op zoek naar een keerpunt in je huidige situatie.

Een keerpunt is een moment, een uur, of een dag waarop je de onbeweeglijkheid doorbreekt. Het moment dat je niet langer het gevoel hebt dat je een robot bent die elke ochtend weer opnieuw opstaat om aan hetzelfde door hem gehate riedeltje te beginnen. Denk even na over hoe je je tijd besteedt, het meest belangrijke dat je hebt.

Het geheim zit in je instelling. Als je een baan hebt die niet helemaal overeenkomt met de baan die je graag zou willen, dan zal je je baan een stuk negatiever bekijken. Je geest is het beste hulpmiddel om de perceptie en het daaraan verbonden waardeoordeel aan te passen. Onthoud de volgende keer dat je weer eens een slechte dag hebt daarom het volgende zinnetje: een goede houding, zorgt voor meer aanleg.

Wat je ook doet, doe het met passie

De reden waarom dit idee zo aanstekelijk is geworden, is omdat het een manier omvat om vrij te zijn: elke baan die vervreemdend aanvoelt is op zichzelf al een gevangenis met onzichtbare tralies. Wanneer je passie voelt voor het werk dat je doet, houdt dit echter in dat je in relatie tot je werk ook meer doelen zult bereiken en meer motivatie zult hebben om overige doelen te vervullen.

“Het plezier van werken laat vermoeidheid verdwijnen.”

-Horace-

Vermoeidheid, stress en verveling hebben vooral veel invloed op mensen die het liefst keihard weg willen rennen van de plek waar ze zich bevinden, omdat ze in wezen niet gelukkig zijn.

Mensen die tevreden zijn, hebben echter geen behoefte om weg te rennen, deze mensen gaan gewoon mee met de stroming van het leven. Zij genieten van de druk. Vaak is het inderdaad zo dat we niet precies kunnen doen waar we van houden, maar tegelijkertijd hebben ook zo veel mensen nog niet eens de moeite gedaan om er überhaupt achter te komen waar ze dan precies van houden.

Je wilt geen baan waarbij je continu behoefte hebt om op de klok te kijken

Niemand vindt het leuk om zijn baan te zien als werk, en als je gepassioneerd bent over hetgeen je doet, dan zul je het ook niet echt op die manier zien. Wanneer je gepassioneerd bent over je baan, dan vertegenwoordigt deze baan een verzameling aan verantwoordelijkheden die jou een plekje in de wereld geven, het antwoord op waar je goed in bent, dankzij de mensen die jou de kans hebben gegeven om dit punt te bereiken, zelfs als zij niet degenen waren die jou de baan overhandigd hebben.

“Je werk vult een groot deel van je leven op, en de enige manier om oprecht tevreden te zijn is door te doen wat jij aanzienlijk werk acht. En de enige manier om aanzienlijk werk te doen is door te doen waar je van houdt.”

-Steve Jobs-

Werk Doen Waar Je Van Houdt

Een baan vinden waar je van geniet, zal niet alleen je leven verrijken, het zal ook je kansen vergroten om kwaliteitsvollere resultaten te bereiken. Het werkt hetzelfde als enthousiasme; het heeft een positieve invloed op je resultaten en kan de beste manier zijn om je waarde te verhogen.

Van je baan houden, houdt in dat je de negatieve connotaties die werk heeft elimineert. Er zijn genoeg zusters, doktoren, psychologen, advocaten, leraren en maatschappelijk werkers die een grote glimlach op hun gezicht krijgen wanneer ze anderen helpen. Je hebt zangers, acteurs en schrijvers die huilen en anderen aan het huilen maken met hun emoties. Je hebt ouders voor wie het onderhouden van het gezin genoeg vervulling biedt etc. Creëer je eigen pad, waarbij je de dingen die je vindt, verenigt met de dingen die je in staat bent bij te dragen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.