Ben je het zat om het initiatief te nemen in je relaties?

Neem jij altijd het initiatief in je relaties? In dit artikel laten we je zien hoe je aan deze situatie een eind kunt maken.
Ben je het zat om het initiatief te nemen in je relaties?

Laatste update: 15 augustus, 2022

Het initiatief nemen in relaties is niet per se slecht. Je moet de situatie echter aanpakken als je je er ongemakkelijk bij voelt. Dit komt omdat de volle verantwoordelijkheid nemen de andere betrokkenen niet in staat stelt hun deel te doen.

Het kan ook zijn dat de persoon van wie je initiatief eist passief en comfortabel is. Of misschien heeft hij of zij andere prioriteiten. Wat het geval ook is, het belangrijkste hier is dat je analyseert hoe je je voelt in elk van je relaties.

Dat zal het gemakkelijker maken om vast te stellen met wie je betere banden hebt en je meer op je gemak voelt. Daarentegen zul je ook ontdekken met wie je moeilijkheden hebt, vooral als het gaat om het nemen van initiatief.

De kracht der gewoonte

De kracht der gewoonte is heel krachtig. Volgens Darwin maakt ze je comfortabel in een bepaalde situatie, tot een van de partijen er genoeg van krijgt en eruit springt. Het kan afwijzing en verlegenheid uitlokken, want degene die niet “springt” is meestal degene die nooit het initiatief neemt in de relatie. Je kunt echter actie beginnen te ondernemen om dit op te lossen.

  • Communiceer wat er aan de hand is en wees direct en respectvol. Je moet de ander laten weten hoe je je over de situatie voelt en hem laten weten dat je wilt dat de dingen veranderen.
  • Sta de ander toe zich te uiten. Weten wat hij denkt en voelt is ook belangrijk. Het maakt een uitwisseling van meningen mogelijk die je naar het volgende punt kan leiden.
  • Wissel perspectieven af. Je moet even de tijd nemen om over enkele alternatieven na te denken, of ter plekke mogelijke opties bespreken als je de tijd hebt.

Het gaat er hier niet om een radicale verandering door te voeren. Neem in plaats daarvan kleine stapjes. Zo kan iemand die nooit het initiatief neemt beginnen met eens per maand een weekendje samenzijn voor te stellen. Wat je moet analyseren is of ze hun deel doen of niet.

Blij stel

Altijd het initiatief nemen kan frustrerend zijn

Sommige mensen zijn gewoon passief en willen niet veranderen. Hoe vaak ze je ook vertellen dat ze gaan veranderen en initiatief zullen gaan nemen, het gebeurt dus gewoon niet. Dat kan erg frustrerend zijn.

In deze gevallen is het belangrijk te begrijpen wie ze zijn en geen grote verandering te verwachten, ook al proberen ze je echt te behagen door te zeggen dat ze zich zullen inspannen.

Het artikel “Integratieve gedragstherapie voor echtparen: een overzicht van een model met de nadruk op emotionele acceptatie” legt dit soort situaties in detail uit en zegt dat ze in romantische relaties heel gewoon is.

In feite kan de kwestie van initiatief zo belangrijk voor iemand zijn dat het samenzijn met een passieve partner hem uiteindelijk boos zal maken en tot wrok zal leiden. Zo moet je nadenken over je relatie en nagaan welke waarden echt belangrijk voor je zijn.

Twee mensen drinken koffie

Gemak

Iets anders dat je niet over het hoofd moet zien is waarom je intermenselijke relaties houdt met mensen die zelden het initiatief nemen. Jij bent bijvoorbeeld altijd degene die een hand naar hen uitsteekt. Waarom gebeurt dit?

Zoekt deze persoon alleen je gezelschap als hij een gunst of gezelschap nodig heeft? Je moet je afvragen of hun uitnodigingen alleen uit gemakzucht zijn. Waarom ben jij de enige die altijd leuke en zinvolle plannen maakt? Het is misschien tijd om niet meer met hem of haar om te gaan. Zo kun je plaats maken voor andere mensen.

Vaak nemen mensen op sommige gebieden het initiatief, maar op andere niet. In feite nemen sommige mensen nooit initiatief op welk gebied van hun leven dan ook.

Je moet over deze belangrijke kwestie nadenken en niet aarzelen om professionele hulp te zoeken als je denkt dat je die nodig hebt. Die zal je een paar nuttige hulpmiddelen kunnen aanreiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Martínez-Álvarez, José L., Fuertes-Martín, Antonio, Orgaz-Baz, Begoña, Vicario-Molina, Isabel, & González-Ortega, Eva. (2014). Vínculos afectivos en la infancia y calidad en las relaciones de pareja de jóvenes adultos: el efecto mediador del apego actual. Anales de Psicología30(1), 211-220. https://dx.doi.org/10.6018/analesps.30.1.135051
  • Pinto Tapia, B. (2000). Terapia de pareja: una perspectiva cognitiva-sistémica. Revista Ciencia y Cultura, (8), 79-85.
  • Rivera, Diana, Cruz, Constanza, & Muñoz, Catalina. (2011). Satisfacción en las Relaciones de Pareja en la Adultez Emergente: El Rol del Apego, la Intimidad y la Depresión. Terapia psicológica29(1), 77-83. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-48082011000100008

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.