Apps voor geestelijke gezondheid: hoe effectief zijn ze?

Technologie is erin geslaagd om ons leven in veel opzichten te verbeteren. Vandaag gaan we uitzoeken hoe nuttig apps zijn die beweren onze geestelijke gezondheid te verbeteren.
Apps voor geestelijke gezondheid: hoe effectief zijn ze?

Laatste update: 22 mei, 2022

In ons nieuwe tijdperk, waarin globalisering en communicatie op afstand de boventoon voeren, is het niet verwonderlijk dat apps voor geestelijke gezondheid razend populair zijn geworden. Ze zijn toegankelijk, intuïtief, en meestal gratis. Maar zoals bij elke nieuwe uitvinding moeten er voorwaarden worden gesteld aan het juiste gebruik ervan.

Er is namelijk veel discussie over het gebruik van deze apps. Dit is te wijten aan het feit dat onderzoek naar hun doeltreffendheid geen afdoende resultaten heeft opgeleverd. Ook het feit dat elk van deze apps eigendom is van een bepaald bedrijf en dat het deze belanghebbende partijen zijn die veel van de onderzoeken op dit gebied financieren, maakt de verwarring alleen maar groter.

Vrouw met haar mobieltje
Deze apps zijn ook een nuttig instrument om het stigma rond psychische aandoeningen te doorbreken.

Apps voor geestelijke gezondheid

Apps voor geestelijke gezondheid zijn mobiele applicaties. Hun doel is de gebruiker te helpen patronen van pathologisch gedrag op te sporen. Sommige hebben tot doel patiënten in staat te stellen na te gaan of zij aan een bepaalde aandoening lijden zonder dat een consult nodig is.

Binnen deze categorie worden verschillende soorten apps gegroepeerd. Bijvoorbeeld meditatie-apps, op sms-berichten gebaseerde interventies of apps om te stoppen met roken.

Sommige daarvan bevatten activiteiten en oefeningen. Hoewel ze niet proberen om therapie te vervangen, zijn ze wel bedoeld om de gebruiker te helpen hun ongezonde gewoonten te veranderen. Of met gewoonten die hun geestelijke gezondheid schaden. In feite bootsen ze het hele therapieproces van gesprek, diagnose en behandeling na.

De populariteit van apps voor geestelijke gezondheid

Er wordt gespeculeerd dat directheid en gemak de reden zijn voor het succes van apps voor geestelijke gezondheid. Toch hebben ze ook andere eigenschappen die ze aantrekkelijk maken voor het publiek. Enkele daarvan zijn de volgende:

  • Veel van de apps zijn gratis. Daarom kunnen mensen die het zich niet kunnen veroorloven om voor privétherapie te betalen, deze weg bewandelen om hun psychologische nood te verlichten.
  • Chronische stress en angst zijn een plaag in de huidige maatschappij. Sterker nog, het concurrentievermogen en de vraag naar efficiëntie die de boventoon voeren, hebben de neiging om de voedingsbodem voor deze twee aandoeningen te bevruchten. Bovendien denken patiënten vaak dat ze geen tijd hebben voor therapie, dus wenden ze zich tot apps.
  • Ze zijn een methode om face-to-face therapie te benaderen. Veel mensen die het gewicht van stigma over geestelijke gezondheid dragen en niet veel over het onderwerp weten, kunnen deze apps gebruiken om aan de slag te gaan.
  • Ze dienen als ondersteuning voor conventionele therapie. Ze bevatten meestal mechanismen om de therapietrouw aan de voorgestelde behandelingen te verbeteren. Als gevolg daarvan zijn ze van grote hulp voor veel patiënten.

Het is belangrijk om apps voor geestelijke gezondheid te beschouwen als een haalbare optie. Dit omdat de digitale wereld een onvermijdelijk onderdeel is van de ontwikkeling van de moderne samenleving. Om deze reden leidt het tegenwerken ervan, in plaats van het accepteren en omarmen ervan, er alleen maar toe dat we onze geest sluiten voor hulpmiddelen die nuttig zouden kunnen zijn.

Zijn ze echt nuttig?

Het accepteren van het nieuwe en het integreren ervan in ons leven is prima, maar helpen deze apps echt bij het overwinnen van stoornissen? Onderzoeken (Engelse link) die tot nu toe zijn uitgevoerd, hebben inderdaad positieve resultaten opgeleverd. Ze moeten echter met de nodige voorzichtigheid worden bekeken.

Met andere woorden, er is geen definitief ja of nee over het nut van deze apps. Er zijn er duizenden en ze richten zich op verschillende gebieden van de geestelijke gezondheid. Sommige zijn effectief, andere niet. Daarom is op dit moment de enige consensus dat ze de traditionele therapie niet kunnen vervangen.

Aan de andere kant is er wel bewijs dat ze effectief zijn als hulpmiddel bij face-to-face therapie. Bovendien hebben mensen die dit soort apps gebruiken om gezondere gewoonten aan te leren er vaak veel baat bij.

Vrouw met app
Sommige apps voor geestelijke gezondheid die gericht zijn op het verbeteren van bepaalde gezonde gewoonten. Deze helpen de patiënt inderdaad bij het aanleren ervan.

Voorzorgsmaatregelen

Net als op andere gebieden moet het gebruik van apps die zijn gemaakt door bedrijven die voordelen nastreven, met de nodige voorzichtigheid worden benaderd. Het grootste risico is het overweldigende aantal van dit soort apps, evenals hun gebrek aan standaardisatie en regulering.

Ten slotte, terwijl veel apps voor geestelijke gezondheid zijn gebaseerd op betrouwbare en geldige studies, verspreiden andere informatie die schadelijk kan zijn (Engelse link) voor degenen die deze volgen.

Daarom, als je besluit om er een te gebruiken, moet je eerst kritisch alle referenties en studies analyseren die je kunt vinden ter ondersteuning van de app die je wilt gebruiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Goldberg, S. B., Lam, S. U., Simonsson, O., Torous, J., & Sun, S. (2022). Mobile phone-based interventions for mental health: A systematic meta-review of 14 meta-analyses of randomized controlled trials. PLOS Digital Health1(1). https://doi.org/10.1371/journal.pdig.0000002
  • Marshall, J. M., Dunstan, D. A., & Bartik, W. (2020). Effectiveness of Using Mental Health Mobile Apps as Digital Antidepressants for Reducing Anxiety and Depression: Protocol for a Multiple Baseline Across-Individuals Design. JMIR Research Protocols9(7), e17159. https://doi.org/10.2196/17159
  • Wang, K., Varma, D. S., & Prosperi, M. (2018). A systematic review of the effectiveness of mobile apps for monitoring and management of mental health symptoms or disorders. En Journal of Psychiatric Research (Vol. 107, pp. 73-78). https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2018.10.006
  • Clay, R. A. (2021). Mental health apps are gaining traction. Monitor on Psychology52(1).
  • Wasil, A. R., Gillespie, S., Patel, R., Petre, A., Venturo-Conerly, K. E., Shingleton, R. M., … & DeRubeis, R. J. (2020). Reassessing evidence-based content in popular smartphone apps for depression and anxiety: Developing and applying user-adjusted analyses. Journal of Consulting and Clinical Psychology88(11), 983.
  • Martinengo, L., Van Galen, L., Lum, E., Kowalski, M., Subramaniam, M., & Car, J. (2019). Suicide prevention and depression apps’ suicide risk assessment and management: a systematic assessment of adherence to clinical guidelines. BMC medicine17(1), 1-12.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.