Pathologische ongerustheid - symptomen en behandeling

Pathologische ongerustheid is de lont die angst aanwakkert, naast dat het een nutteloze bron van pijn is. Daarom moet je leren je geest te trainen om tot rust te komen en je meer op oplossingen te concentreren en te stoppen met anticiperen op het noodlot en negatieve gevolgen.
Pathologische ongerustheid - symptomen en behandeling
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Pathologische ongerustheid is als een kamer die geleidelijk zonder zuurstof komt te zitten. Je zit gevangen in een doolhof zonder uitgang, een huis zonder ramen. Het is alsof je een helling oploopt zonder te begrijpen waarom je niet kunt omdraaien. Zoals je je kunt voorstellen, is deze psychologische toestand de basis van angststoornissen.

Dus, waarom gebeurt dit? Waarom wil de menselijke geest zo graag deel uitmaken van zulke pijnlijke situaties? Iets dat je moet begrijpen is dat ongerustheid inderdaad de cognitieve component van angst is. Het is wat het voedt en wat het op zijn beurt zo resistent maakt. Ook mag je een ander aspect niet over het hoofd zien: ongerustheid voedt zich met angsten.

Mensen hebben de neiging zich zorgen te maken als ze niet weten wat er gaat gebeuren. Als ze zichzelf vertellen dat er iets ergs gaat gebeuren of als ze, in een poging een probleem op te lossen, aan bijna alles twijfelen. Je zou kunnen afleiden dat er negativiteit achter zit. Je zou het echter mis hebben, want in werkelijkheid zit de schaduw van angst achter de negativiteit.

Als de ongerustheid pathologisch is, wordt het mentale angst. In dit psychologische scenario kunnen noch ideeën, nog verlangen zich ontwikkelen… om nog maar te zwijgen van hoop. Daarom moet je dit soort mentale detecteren om ze te activeren. Lees verder om meer over dit onderwerp te weten te komen.

”Het heeft geen zin om je zorgen te maken over dingen waar je toch geen controle over hebt, omdat je er niets aan kunt doen. En waarom je zorgen maken over dingen waar je wel controle over hebt? De activiteit van je zorgen maken maakt je onbeweeglijk.”

-Wayne W. Dyer-

Pathologische ongerustheid

Waarom kan het jou wat schelen en wat voor nut heeft het?

Ongerustheid is een normaal psychologisch proces (Engelse link). Het doel is om een probleem op te lossen, iets dat, om welke reden dan ook, je gemoedsrust wegneemt.

Deze cognitieve, emotionele en psychofysiologische activering leidt ertoe dat je in normale omstandigheden bepaalde coping-strategieën toepast om onzekerheid en angsten te verminderen en deze gebeurtenis op te lossen.

Het is ook interessant dat de afgelopen jaren de wetenschappelijke belangstelling voor het onderwerp van bezorgdheid aanzienlijk is toegenomen. Deskundigen concentreerden zich vroeger bijna uitsluitend op het ontdekken waarom mensen zich zorgen maakten en hoe dit hun angstniveau beïnvloedde. 

In de afgelopen jaren hebben onderzoeken zoals die uitgevoerd door Dr. Mark Freeston van de Universiteit van Californië echter geprobeerd de bronnen van ongerustheid te identificeren die voor bijna iedereen gelden.

Jouw ongerustheid volgens twee zeer specifieke redenen

Volgens het werk van Dr. Freeston en zijn team hebben de meeste van je zorgen twee oorzaken:

  • Je bent ongerust omdat je anticipeert op een negatieve gebeurtenis. Je bent bijvoorbeeld bang om anderen teleur te stellen, niet te bereiken wat je verwacht, iets dat waardevol is voor jou is te verliezen (Engelse link) en schuldgevoelens te ervaren door bepaalde dingen niet op een bepaalde manier te doen.
  • De tweede reden waarom je ongerust bent is nogal merkwaardig. In het algemeen ben je gaan geloven dat je verantwoordelijk bent voor iets als je je er zorgen over maakt. Het is alsof het vele uren nadenken over bepaalde dingen zou kunnen helpen om een oplossing te vinden en meer controle over situaties te krijgen. In werkelijkheid is dat niet altijd zo. want overdreven piekeren voedt juist je angst.
Je kunt niet stoppen met aan dezelfde dingen te denken

Pathologische ongerustheid en de constante terugkoppeling

Overmatige ongerustheid vloeit voort uit pathologische ongerustheid. Het zijn gemoedstoestanden waarin je niet kunt stoppen met aan dezelfde dingen te denken en negatieve resultaten te verwachten. Het is een soort herkauwen die, verre van een probleem op te lossen, het juist vergroot en ook je emotionele leed verergert.

Het is ook belangrijk om één ding op te merken: pathologische ongerustheid komt voort uit een merkwaardige feedback-lus tussen je amygdala en prefrontale cortex. De amygdala is een gebied dat bestemd is om risico’s op te sporen en een alarmbericht naar de hersenen te sturen. Een bericht dat zich vertaalt in heel specifieke emotionele toestanden: angst en bezorgdheid.

Gezien deze toestanden, is je prefrontale cortex niet in staat logisch en reflectief te denken om nauwkeurigere antwoorden op je zorgen te geven. Wat kun je onder deze omstandigheden doen?

Therapie kan helpen

Drie sleutels om met pathologische ongerustheid om te gaan

Een manier om pathologische ongerustheid en de negatieve energie die je hersenen voedt te verminderen, is door te praten. Verbale strategieën werken als louterende mechanismen om leed te verminderen.

  • Blijf daarom in gesprek met iemand die weet hoe hij moet luisteren, begrijpen en dichtbij je staat. Als je met andere mensen praat, ben je in staat je irrationele ideeën en alles wat je pijn voedt te ontdekken.
  • De tweede stap is kalmeren, omdat het gemakkelijker is om je emoties in evenwicht te brengen, je hersenen te laten ademen en ideeën te laten stromen. Zo verliest angst aan kracht. Om deze ideale innerlijke toestand te bereiken, zijn er enkele strategieën, zoals ontspanning, wandelen en het beoefenen van mindfulness.
  • De derde stap is om te stoppen met geobsedeerd te zijn door een probleem en je te concentreren op de oplossingen. Het maakt niet uit hoe je in die situatie terecht bent gekomen. Het laatste wat je dus moet doen, is anticiperen op wat wel of niet kan gebeuren. Het belangrijkste is om het probleem objectief te definiëren en aan copingstrategieën te denken.

Om af te sluiten, is het de moeite waard om maar één ding te benadrukken: als je voortdurend wordt blootgesteld aan een toestand van pathologische ongerustheid, moet je een professional raadplegen. Er zijn namelijk veel effectieve therapieën die je kunnen helpen je welzijn te veranderen en te verbeteren. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe piekeren je hersenen beïnvloedt
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe piekeren je hersenen beïnvloedt

Veel mensen die zich vaak zorgen maken, beseffen niet hoe ernstig piekeren je hersenen beïnvloedt. Je kunt er hier meer over lezen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.