Antidepressiva tijdens de zwangerschap: verschillende landen, verschillende opvattingen

Medicatie is, als er een zwangerschap bij betrokken is, altijd een gevoelige kwestie. Dat komt omdat een zwangerschap een uitzonderlijke toestand is, waarin door de moeder ingenomen medicijnen ook de foetus kunnen beïnvloeden.
Antidepressiva tijdens de zwangerschap: verschillende landen, verschillende opvattingen
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 02 oktober, 2022

Verschillende landen hebben verschillende richtlijnen voor het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap. Inderdaad, hoewel de symptomen van zwangerschapsdepressie over internationale grenzen heen veel voorkomen, zijn er opmerkelijke verschillen in de voorgestelde interventies.

Postpartum depressie heeft de laatste jaren aan zichtbaarheid gewonnen, waardoor de mythe dat de periode na de zwangerschap altijd een gelukkige tijd was, teniet is gedaan. Toch kan een depressie ook ontstaan voordat een vrouw zwanger wordt of tijdens de zwangerschap. In feite omvat de term perinatale depressie depressie tijdens de zwangerschap en binnen een jaar na de bevalling.

Nieuwe onderzoeksresultaten geven aan dat verschillende Europese landen verschillende richtlijnen hebben voor perinatale depressie en medicijngebruik. Sommige landen hebben zelfs geen richtlijnen. Laten we eens kijken naar de belangrijkste verschillen tussen landen over dit onderwerp.

Antidepressiva tijdens de zwangerschap

Peripartum of perinatale depressie treft ongeveer één op de acht vrouwen. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt. De eerste term heeft echter meer specifiek betrekking op vrouwen. De stoornis houdt vaak aan gedurende de hele peripartumperiode. In feite heeft tot 47 procent van de vrouwen met een post-partumdepressie een prenatale episode doorgemaakt.

In veel gevallen gaat depressie gepaard met angst. Dit betekent een aanzienlijke belasting voor de geestelijke gezondheid van de vrouw. Daarom kunnen ze interventies op maat nodig hebben, waaronder farmacotherapie. Alles hangt af van het verloop van hun individuele depressie, het tijdstip van ontstaan en de typologie van de prominente symptomen.

Het is gebruikelijk om als eerste optie psychotherapie aan te bieden en daarna medicatie. Dat gezegd hebbende, moeten we er rekening mee houden dat de praktijk van land tot land verschilt. Ondanks veel interdisciplinair onderzoek ontbreekt een internationaal begrip van het probleem namelijk nog steeds.

Perinatale depressie

Perinatale depressie wordt in verband gebracht met een spectrum van negatieve verloskundige uitkomsten op lange termijn bij het nageslacht. Daartoe behoren mogelijke negatieve gevolgen voor de relatie tussen moeder en kind.

Ze tast ook het welzijn en het functioneren van vrouwen aanzienlijk aan en kan zelfs leiden tot zelfmoord. In matige tot ernstige gevallen, of na het uitblijven van respons op eerstelijns psychotherapie, is vaak farmacotherapie met antidepressiva nodig. Gepoolde resultaten van 40 cohortstudies geven aan dat selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI’s) de meest gebruikte antidepressiva zijn.

Het voorschrijven van deze medicijnen varieert van 3,5 procent vóór de zwangerschap, 3,0 procent tijdens de zwangerschap, tot 4,7 procent in het eerste jaar na de bevalling. In sommige gevallen kan uitbreiding met antipsychotica of aanvullende farmacotherapie met kalmerende benzodiazepinen of antihistaminica nodig zijn.

Kind en brein

Voor- en nadelen

Zwangerschap blijft een belangrijke factor bij het staken van de behandeling met antidepressiva. Van degenen die ervoor kozen de behandeling voort te zetten, heeft 49 procent een lage therapietrouw met antidepressiva. Bijgevolg is het besluitvormingsproces over behandeling met antidepressiva tijdens zwangerschap of borstvoeding complex.

Het proces omvat het afwegen van het mogelijke risico van blootstelling in utero of in de moedermelk tegen de mogelijke nadelige gevolgen van een suboptimaal behandelde maternale peripartum depressie voor zowel moeder als kind.

Klinische praktijkrichtlijnen (CPG) voor de behandeling van peripartum depressie kunnen dit besluitvormingsproces vergemakkelijken. Veel landen hebben echter geen CPG’s voor peri-partumdepressie opgesteld. Bovendien zijn de beschikbare aanbevelingen niet altijd uniform.

In 2018 vond een systematische review die de inhoud van de beschikbare CPG’s evalueerde, dat slechts vier landen de voortzetting van reeds bestaande antidepressieve behandeling tijdens de zwangerschap aanbevelen.

Dit eerdere werk haalde alleen CPG-aanbevelingen eruit die voldoen aan de kwaliteitscriteria van het Appraisal of Guidelines for Research and Evaluation (Engelse link) (AGREE) instrument.

Daarom blijven er hiaten in de kennis over de huidige praktijken van CPG’s die niet aan deze kwaliteitscriteria voldoen. Bovendien is het onbekend in hoeverre de CPG’s worden gevolgd met betrekking tot het voorschrijven van antidepressiva en andere psychotropen.

Verschillende culturen en medicijngebruik in de zwangerschap

In sommige Oost-Europese landen is het veel gebruikelijker om benzodiazepinen te gebruiken bij zwangere vrouwen dan antidepressiva. Dit gebeurt meestal zelfs als antidepressiva de voorkeur hebben voor angst, de aandoening waarvoor benzodiazepinen meestal worden voorgeschreven.

Benzodiazepinen zijn een groep geneesmiddelen voor de kortdurende behandeling van slaapstoornissen. Ze verlichten rusteloosheid en angst en verminderen spierspanning en krampen. Het gebruik van benzodiazepinen (Spaanse link) bij zwangere vrouwen wordt echter afgeraden omdat ze een groter risico vormen voor het kind dan antidepressiva.

Bovendien is er bij benzodiazepinen een risico op verslaving en misbruik. Dat verschillende landen gemeenschappelijke richtlijnen hebben voor dezelfde symptomen is niet verwonderlijk, want er verschijnt altijd nieuwe kennis op dit gebied.

Resultaten gevonden in Denemarken

Het risico op ernstige psychische aandoeningen bij de moeder bleek verhoogd te zijn als ze tijdens de zwangerschap stopte met antidepressiva, maar niet als ze stopte voordat ze zwanger werd.

Dit is een voorbeeld van nieuwe kennis die terug te vinden zou moeten zijn in richtlijnen voor patiënten. In dit geval is het waarschijnlijk begrijpelijk dat de gegevens nog niet zijn toegevoegd, omdat het een geheel nieuw onderzoek is. Er zijn echter ook veel gevallen waarin richtlijnen niet zijn bijgewerkt in het licht van recente bevindingen.

De moeder helpen is het allerbelangrijkste

In bepaalde settings kan farmacologische behandeling voor zwangerschapsdepressie heel moeilijk te verkrijgen zijn. Uit angst voor schade aan de foetus en op medisch advies kan de moeder de medicatie veranderen, de dosis verminderen of ermee stoppen.

Uiteraard is de zorg voor de foetus van het grootste belang. Toch is er een reden waarom de moeder antidepressiva nodig heeft en die reden verdwijnt niet tijdens de zwangerschap. In feite zijn er zelfs symptomen die kunnen verergeren. Daarom kunnen we, als het gaat om perinatale depressie, zeggen dat we het kind beter helpen als we eerst de moeder helpen.

Nieuwe manieren om de moeder te helpen

Ondanks veel interdisciplinair onderzoek zijn er nog steeds geen op elkaar afgestemde grensoverschrijdende richtlijnen, beweert onderzoekster, Angela Lupattelli, van de afdeling Farmacie van de Universiteit van Oslo (Noorwegen).

Lupattelli is een van de drie Noorse deelnemers aan Riseup-PPD COST ACTION, een groot door de EU gefinancierd initiatief om kennis te vinden en te verzamelen over wat onderzoekers perinatale depressie noemen.

De onderzoekers gaan ook nieuwe medicijnformules onderzoeken, waar de bevindingen momenteel gemengd zijn. Lichttherapie, omega 3-vetzuren, elektrotherapie en magnetische therapie behoren tot de oplossingen die men momenteel onderzoekt.

Aan de andere kant worden de inspanningen verdubbeld in het preventiebeleid. Dit met de bedoeling de gevallen die farmacologisch ingrijpen vereisen te verminderen.

Het Riseup-PPD COST ACTION onderzoekswerk begon in 2019 en zal in 2023 worden afgerond. Tegen die tijd hopen de onderzoekers een duidelijk begrip te hebben van perinatale depressie. Dit zal als basis dienen voor het vaststellen van richtlijnen in verschillende landen.

De kracht van de studie is dat er vrouwen bij betrokken zijn die zo’n depressie hebben meegemaakt. Dankzij hun gedeelde ervaringen zullen deskundigen in de toekomst belangrijke aanpassingen kunnen doen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fonseca et al. Temas emergentes y preguntas sobre la prevención, el diagnóstico y el tratamiento de la depresión periparto: un informe de consenso de COST Action RISEUP-PPD. Revista de trastornos afectivos, mayo de 2020. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032720302196
  • Malo, P., Prieto, M., Oraá, R., Zardoya, M. J., Uriarte, J. J., Medrano, J., & Pacheco, L. (2018). Uso de antidepresivos durante el embarazo y la lactancia. Psiquiatría Biológica25(1), 20-25.
  • Sarah Kittel-Schneider et al. Tratamiento de la depresión periparto con antidepresivos y otros medicamentos psicotrópicos: una síntesis de las guías de práctica clínica en Europa. Revista internacional de investigación ambiental y salud pública , 2022. https://www.mdpi.com/1660-4601/19/4/1973/htm
  • Xiaoqin Liu et al: Descontinuación de antidepresivos antes o durante el embarazo y riesgo de emergencia psiquiátrica en Dinamarca: un estudio de cohorte emparejado con puntaje de propensión basado en la población. Medicina PLOS , 2022. https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003895

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.