Anthony de Mello: biografie van een spirituele mentor

Anthony de Mello was een geweldige spirituele leider. Lees alles over hem in dit artikel!
Anthony de Mello: biografie van een spirituele mentor

Laatste update: 27 oktober, 2019

Anthony de Mello was een Indiase jezuïetenpriester, spiritueel gids en psychotherapeut. Hij werd beroemd om zijn boeken, lezingen en unieke persoonlijkheid. Hoewel hij door velen gezien werd als een lastige figuur, was hij voor anderen juist een inspirerende figuur.

In zijn boeken zoals A rediscovery of life, zijn laatste werk, vertelt hij ons dat alle mensen gelukkig ter wereld komen. Echter, beetje bij beetje, worden mensen zich minder bewust van hun potentieel door tijd door te brengen in hun persoonlijke kooien. Hij geloofde dat onze eigen gedachten onze ergste vijanden zijn.

Aan de andere kant geloofde Anthony de Mello in de noodzaak om onze spirituele aard te accepteren. Hij accepteerde alle religieuze overtuigingen. Hij voelde zich in het bijzonder op zijn gemak tussen al deze geloofsovertuigingen en beschouwde ze als zijn thuis.

Daarom was zijn benadering vaak pantheïstisch en dat beviel de katholieke kerk niet. Paus Benedictus XVI verbood zijn leerstellingen zelfs tijdens zijn verblijf in het Vaticaan.

De invloed van Anthony de Mello

Anthony de Mello is een van de schrijvers van wie de meeste boeken over spiritualiteit zijn verkocht. De boodschappen in die boeken zijn een uitnodiging tot persoonlijke groei. Ze zijn echter ook zeer inspirerend en revolutionair.

Zijn belangrijkste invloeden waren de boeddhistische meester Ajahn Chah en de filosoof Jiddu Krishnamurti. Hoewel er meer dan 30 jaar zijn verstreken sinds zijn dood, worden zijn boeken nog steeds verkocht en inspireren ze nieuwe generaties. Hij leerde ons conflicten op te lossen en te werken aan onze vrijheid en geluk.

Perfecte liefde verdrijft angst. Waar liefde is, zijn er geen eisen, geen verwachtingen, geen afhankelijkheid. Ik eis niet dat je me gelukkig maakt; mijn geluk ligt niet in jou. Als je me zou verlaten, zou ik geen medelijden met mezelf hebben; ik geniet ontzettend veel van je gezelschap, maar ik hou me er niet aan vast.

-Anthony de Mello-

Een foto van een lachende Anthony de Mello

De biografie van Anthony de Mello

Anthony de Mello werd geboren op 4 september 1931 in Bombay, India. Hij behoorde tot een katholiek modaal gezin. Zijn vader Frank en zijn moeder Louisa, beiden afkomstig uit een Portugees gebied genaamd Goa, verwachtten dat hun oudste zoon het goed zou doen in de spoorwegsector of dat hij een opleiding zou gaan volgen.

Anthony de Mello wist echter dat hij jezuïetenpriester wilde worden. In juli 1947 besloot hij uiteindelijk toe te treden tot de Sociëteit van Jezus in het seminarie van Vinalaya aan de rand van Bombay. Later, in 1952, begint hij met zijn academische opleiding. Hij bracht drie jaar door in Barcelona, Spanje, waar hij filosofie studeerde.

Later reisde hij naar de Loyola Universiteit van Chicago om daar een opleiding tot psycholoog te volgen. Hij werd beïnvloed en geïnspireerd door Carl Rogers, de beroemde Amerikaanse psycholoog die samen met Abraham Maslow de humanistische stroming op gang bracht.

Gedurende zijn hele academische traject heeft de Mello van verschillende culturen kunnen leren. Hij leerde zelfs Spaans, Frans, Portugees en Marathi.

De zoektocht naar spiritualiteit in alle religies

In de jaren ’70 opende Anthony de Mello zijn geest en hart voor de Vipassanā-meditatietechniek en boeddhistische spiritualiteit. Volgens hem konden alle religies alle mensen een helend perspectief bieden. Daarom accepteerde hij ze allemaal en ze inspireerden hem allemaal.

Naar zijn mening waren de spirituele leringen van Jezus Christus net zo legitiem als die van Confucius, Laozi of Boeddha. Daarom definieerde Anthony de Mello in boeken zoals The song of the bird, dat in 1982 werd gepubliceerd, spiritualiteit als volgt:

Spiritualiteit is datgene wat erin slaagt om iemand naar Innerlijke Transformatie te leiden. Als een persoon traditionele methoden toepast die door de Meesters zijn overgeleverd, is het geen Spiritualiteit als het zijn functie niet voor hen vervult. Een deken is niet langer een deken als het je niet warm houdt. Mensen veranderen en hebben verandering nodig. Dus wat ooit Spiritualiteit was, is niet langer Spiritualiteit. Wat over het algemeen onder de naam Spiritualiteit valt, is slechts het verslag van vroegere methoden.

Een andere bekende kant van deze jezuïet en psychotherapeut was ook zijn grote vermogen om spirituele retraites te organiseren, waarin hij anderen begeleidde en inspireerde. Hij had veel charisma en een persoonlijkheid die door velen als onweerstaanbaar werd omschreven. Voor bepaalde mensen was hij echter niet meer dan een ketter.

Hij durfde na te denken over ideeën en standpunten te verdedigen die traditionele katholieken niet konden begrijpen. Hij was dus een interreligieuze leraar die het hindoeïsme, jodendom, boeddhisme en katholicisme gelijk waardeerde en verdedigde.

Kortom, alle religies inspireerden hem. Zijn charisma maakte hem altijd zeer overtuigend, en daarom trok hij duizenden volgelingen naar zijn leer.

Een schilderij van Anthony de Mello

Een spirituele meester in de Verenigde Staten

In de jaren ’70 richtte hij in India het Sadhana Instituut op. De rest van zijn leven wijdde hij zich in de Verenigde Staten aan het introduceren van oosterse spiritualiteit door middel van verhalen en oefeningen. Hij was een spiritueel genezer en psycholoog die over de hele wereld reisde om mensen een bepaald gebed te leren dat gebaseerd was op de Vipassanā-meditatie.

Een aantal van zijn lezingen waren bedoeld om mensen te helpen zich te richten op het heden en zich meer bewust te worden van hun emoties, gedachten en behoeften. Hij schreef in totaal 18 boeken die miljoenen mensen over de hele wereld inspireerden.

Helaas stierf Anthony de Mello in 1987, op de jonge leeftijd van 55 jaar, plotseling aan een dodelijke hartaanval. Na zijn dood leefde zijn spirituele en theoretische erfenis voort, waarbij hij op de een of andere manier veel van zijn doelen vervulde.

Hij leerde ons meer bewust te zijn van onze waarde. Daarnaast nodigde hij ons vooral uit om ‘wakker te worden’ en in contact te komen met onszelf en onze omgeving.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • De Mello, Anthony (2008) Redescubrir la vida. Lumen

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.