Wat zijn de voordelen van 10 dagen in stille afzondering?

Vandaag vertellen we je over de voordelen van 10 dagen in stille afzondering. Lees dus snel verder!
Wat zijn de voordelen van 10 dagen in stille afzondering?

Laatste update: 01 september, 2021

Ik kan tientallen artikelen schrijven over de voordelen van 10 dagen in stille afzondering. Ik kan urenlang spreken over de voordelen die een spirituele retraite jou kan geven. Er zijn vele dingen die ik kan zeggen…maar ik zal er slechts enkele vermelden.

Wat ik jou alleen maar zal vertellen, zijn de voordelen die ik met jou kan delen. De meeste positieve effecten zijn immers persoonlijk en individueel. Ze zijn zo diepgaand en onbeschrijfelijk. Het maakt dus niet uit hoeveel woorden ik hier schrijf. Het is nog steeds onmogelijk om de voordelen over te brengen.

Toen ik twee jaar geleden mijn eerste retraite van 7 dagen beëindigde, was het eerste wat ik wou doen, erover praten. Op dat moment besefte ik echter dat niet iedereen klaar is om te begrijpen wat een transformerende ervaring het kan zijn. Sindsdien praat ik er niet zo vaak over tenzij iemand het mij vraagt.

Toen ik van mij laatste retraite terugkeerde, was dit eigenlijk één van de eerste dingen die iemand me zei. “Tien dagen zonder met iemand te praten en zonder je mobiele telefoon te gebruiken?” “Ja,” antwoordde ik. Dit is wat ze antwoordde: “Jij bent toch echt gek.”

Wat is een retraite?

Een retraite is in feite een pauze van het leven. Het klinkt misschien somber om het op die manier te formuleren. Laat mij het dus op een betere manier uitleggen.

In ons dagelijks leven botsen we op situaties die ons boos maken. We moeten ook met mensen omgaan die ons irriteren. Bovendien krijgen we met situaties te maken die ons verdrietig maken.

Samengevat betekent het dus dat we voortdurend geconfronteerd worden met situaties die ongemak veroorzaken. Anderzijds zijn we ook het slachtoffer van gehechtheid. In extreme gevallen kunnen die klasseren als verslavingen.

Een retraite bestaat er dus in dat we ons tijdelijk terugtrekken van om het even welke dingen die ons ongemak bezorgen. Het resultaat is dat je leert op jezelf te zijn.

Wat is een retraite

De eerste momenten

Aangezien het mijn derde retraite was, had ik al wat ervaring. De eerste momenten waren echter anders. Bovendien hield deze retraite ook het laatste in wat ik moest doen om een leraar in boeddhistische meditatie te worden. Uiteraard voelde ik dus een geweldige verantwoordelijkheid.

Tussen de retraites gaat het leven verder. We blijven ervaringen verzamelen. Wanneer je het retraitecentrum binnenkomt, weet je dat je met je geest alleen zal zijn. Dat je met andere mensen samen bent, speelt geen rol. Je zal ook geen mobiele telefoon hebben. Je zal met de buitenwereld dus geen contact hebben.

In ons dagelijks leven moeten we onze meest vervelende gedachten vermijden. We verdragen het niet te moeten denken aan de dingen die ons pijn bezorgen. Dit is de reden waarom we onze toevlucht nemen tot onze mobiele telefoon of tot allerlei andere activiteiten die ons afleiden.

Tijdens een retraite in stille afzondering ben je alleen. Je moet dus op je eentje de confrontatie aangaan met die angsten, je geest en je gedachten.

Meditatie en gedachten tijdens een stille afzondering

Meditatie

Het was een retraite in stille afzondering aan het einde van een cursus voor om leraar te worden in Tibetaanse meditatie. Om te oefenen mediteerden we dus ongeveer 5 tot 6 keer per dag. Daarnaast konden we individueel mediteren zo vaak we wilden.

We namen ook deel aan voordrachten. Dit was onze enige auditieve prikkel, enkele uren per dag de woorden van de leraar. De rest van de dag verliep in stilte.

Door te mediteren word je je bewust van hoeveel gedachten jouw geest steeds opnieuw doorkruisen. Er zijn gedachten waarvan je geloofde dat je ze al overwonnen had. Andere gedachten zijn recenter. Sommige verblijven achteraan in je geest.

Je zit met je benen gekruist en ademt diep in en uit. Je laat jouw gedachten je geest overvallen. Zonder die gedachten te beoordelen neem je ze waar. Wanneer je klaar bent met de meditatie, keren die gedachten echter terug.

Gedachten

We geloven dat we bepaalde gedachten onder controle hebben. Die gedachten beginnen echter weer op te duiken. Ze barsten uit net als lava uit een vulkaan, volledig ongecontroleerd. Wanneer een tipje van een gedachte verschijnt, proberen we het in ons dagelijks leven te laten verdwijnen door ons terug te trekken op het internet.

Tijdens een retraite van stille afzondering komt niet alleen het topje van de ijsberg aan de oppervlakte. Alles komt immers naar buiten. Beetje bij beetje word je je bewust van zijn omvang: het is enorm! Je beseft dan dat vele gedachten net als de ijsberg zijn die de Titanic liet zinken.

Aan de buitenkant denk je misschien dat ze jou niet echt raken. Op een verborgen manier kwetsen ze je echter. Ze verpletteren ook je zelfvertrouwen. Proficiat! Je begint jouw demonen te confronteren!

Tijdens een retraite in stille afzondering lijkt elke storende gedachte in een woeste draak te veranderen.

Meditatie en gedachten

Ontwenningsverschijnselen

Dat is ook de reden dat de deelnemers vaak bepaalde ervaringen hebben ondanks dat ze zich ook gezegend kunnen voelen. Wat immers vaak voorkomt, is dat mensen angstaanvallen, aanhoudend beven, zweten, huilen, hartkloppingen en hyperventilatie vertonen.

Het is niet mijn bedoeling om jou hiermee bang te maken. Het is echter wel belangrijk dat je alles weet wat gebeurt wanneer we onze geest confronteren. Dit toont gewoon hoeveel we van onszelf verbergen. Wanneer we dan de confrontatie met onszelf moeten aangaan, weten we niet waar we moeten beginnen.

Op een bepaalde manier kunnen we deze angst verklaren als een syndroom van ontwenning van het dagelijks leven. We zijn gewend aan een bepaalde routine. We gaan van de ene plek naar de volgende.

In een retraitecentrum voor stille afzondering moet je echter een planning volgen. Je hebt geen toegang tot je telefoon of een computer. In het holst van de nacht kan je ook je kamer niet verlaten om een ijsje uit de koelkast te halen.

Wat zijn de voordelen van 10 dagen in stille afzondering?

Het grappige is dat je de voordelen van een retraite in stille afzondering pas begint te voelen wanneer je naar je dagelijks leven terugkeert. Terwijl je in het retraitecentrum bent, voel je je vredevol en sereen.

Wanneer je terugkeert naar je normale leven, besef je ook dat je geest veel rustiger is. Je hoeft ook niet te praten. Bovendien heb je niet zoveel externe prikkels nodig om gelukkig te zijn. Je bent immers tevreden met jezelf.

Je verlaat het retraitecentrum. Onderweg naar huis begint alle lawaai uit je omgeving jou te overvallen. Auto’s, mensen die praten en roepen… Je begint je bewust te worden van al het buitensporige lawaai dat jou omringt.

Dit is de reden waarom de meeste mensen altijd gestrest zijn. Het gebeurt ook op een bijna onbewust niveau. De mensen die alleen leven, hebben dus een voordeel. Wanneer je thuis echter met meer mensen samen leeft, gaat het er anders aan toe.

De ene persoon kijkt televisie. Iemand anders zit op zijn computer. Nog een ander gebruikt zijn mobiele telefoon. Bijna elk van hen doet iets dat eigenlijk niets bijdraagt aan hun leven.

“Wanneer we onszelf de kans geven om al onze spanning los te laten, dan kan het natuurlijke vermogen van het lichaam om te genezen beginnen werken.”

-Thich Nhat Hanh-

De inhoud van gesprekken

Wanneer je dan opnieuw met andere mensen begint om te gaan, besef je dat veel van onze gesprekken zuiver sociaal zijn. Ze dienen eigenlijk gewoon om gaten op te vullen.

Die gesprekken dragen niets belangrijks bij. Ze verrijken je ook niet. Na tien intense dagen gewijd aan innerlijke groei word je je bewust van de overdreven hoeveelheid informatie die afkomstig is van praten.

Het gevolg is dat je de eenvoudige dingen leert waarderen die echt waarde geven aan je leven. Wanneer je een winkelcentrum bezoekt, zie je alleen consumentisme en materialisme. Je opent je ogen.

Je komt ook tot het besef dat je sinds je kindertijd geleerd bent om geluk buiten jezelf te zoeken. Ook al vinden we geluk eigenlijk binnenin onszelf, toch heeft men ons niet geleerd hoe we dit moeten ontwikkelen.

De fasen van de grot, het dal en het kerkhof

Na een retraite in stille afzondering is het moeilijk om naar het normale leven terug te keren. Vele mensen raken geobsedeerd en willen alleen maar praten over wat hen helpt groeien.

Je kan echter best proberen om een evenwicht te verwerven. Laat je vrienden en je familie er niet buiten. Zorg er echter ook voor dat je jouw meditatie-oefeningen niet aan de kant schuift.

Rinchen Gyaltsen leidde de trainingscursus in meditatie. Hij had het altijd over de drie fasen van het spirituele pad:

  • De fase van de grot
  • De fase van het dal
  • De kerkhoffase

De drie fasen

De eerste fase bestaat erin dat je je terugtrekt van alles dat jou op een negatieve manier raakt of hechting veroorzaakt. In deze fase bereid je je ook voor. Het is een vorm van geestelijke training.

Wanneer we denken dat we klaar zijn, gaan we het dal in. Hier gaan we met het dagelijkse leven om en zien we hoe ver we geëvolueerd zijn.

De fase van het kerkhof kan wellicht ouderwets lijken. In India was het de gewoonte om rottende lichamen op kerkhoven te plaatsen waar mensen ze konden zien. Men zei dan ook dat als iemand erin slaagde om op een kerkhof te mediteren, hij voor alles klaar was.

Gelukkig hoeven we tegenwoordig niet op een kerkhof te mediteren. En als we dat doen, zijn er geen lichamen te zien. We kunnen dus van de grotfase naar de fase van het dal overgaan.

Wanneer mensen de retraite van stille afzondering verlaten, willen velen van hen dat alles even rustig blijft als het in de ‘grot’ was. Dit is echter heel moeilijk en vaak onrealistisch. Elke dag vallen honderden prikkels ons aan. We worden ook met verschillende situaties en tegenslagen geconfronteerd.

Het is echter ook niet gezond en niet verstandig om je te laten meeslepen door de waanzinnige en uitermate materialistische draaikolk van de fase van het dal. Wat is dan het beste wat we kunnen doen? We moeten met onze omgeving omgaan en tegelijkertijd de rust bewaren en onze persoonlijke praktijken niet opzij zetten.

Aanbevelingen voor een retraite in stille afzondering

Aanbevelingen voor een retraite in stille afzondering

Eerst en vooral wordt het aanbevolen om met een korte, begeleide retraite van 2 tot drie dagen in stille afzondering te beginnen. Ik heb drie stille retraites gevolgd (7 dagen, 3 dagen en 10 dagen). Al deze retraites waren onder begeleiding.

Ik ben onmiddellijk met een retraite van 7 dagen in stille afzondering gestart. Die heeft mijn leven veranderd. Voor sommige mensen kan zo’n langdurige stille retraite uitputtend zijn.

Anderzijds is het belangrijk dat je weet naar welk retraitecentrum je zal gaan. Ga daarom op zoek naar referenties. Probeer om mensen te ontmoeten die er al geweest zijn. Bezoek ook hun website. Zie wie de leraren zijn. Deze informatie zal je een aangenamer gevoel en meer vertrouwen geven.

Nog een ander belangrijk aspect is dat je moet weten dat niet alle retraites in stilte plaatsvinden. Vele retraites omvatten ook meditatie-oefeningen maar vereisen geen stilte.

Het is ook van belang dat je weet dat je je enkele dagen angstig kan voelen als je een retraite in stille afzondering doet. Dit is iets dat heel vaak voorkomt.

Als je niet weet hoe je jouw angstgevoelens moet hanteren, dan kan je beste jouw leraren of jouw begeleiders raadplegen. Zij zullen jou richtlijnen geven om jou te helpen. Het belangrijkste is eigenlijk dat je moet onthouden dat je nergens bang voor moet zijn.

Slotcommentaren

Vele mensen zeggen me dat ze nooit op een retraite in stille afzondering zouden gaan. Toch kan ik de ervaring absoluut aanbevelen. We geven veel geld uit aan grillen. Bovendien investeren we veel tijd aan lege opdrachten. We moeten dus ook wat tijd en geld investeren in iets dat zo gunstig is voor de persoonlijke ontwikkeling. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.