Anderen zien je niet altijd zoals je jezelf ziet

Hoewel het misschien niet zo lijkt, is er een belangrijk verschil tussen hoe anderen jou zien en hoe jij jezelf ziet. Het is belangrijk om te weten hoe je beide perspectieven kunt herkennen.
Anderen zien je niet altijd zoals je jezelf ziet

Laatste update: 28 september, 2021

Zie je jezelf zoals je werkelijk bent of hoe anderen willen dat je bent? Dit lijkt misschien een onbelangrijke vraag, maar in werkelijkheid is het een belangrijk punt om over na te denken. Anderen zien je niet altijd zoals je jezelf ziet.

Als je hier eenmaal over begint na te denken, realiseer je je ook inderdaad dat andere mensen je misschien niet op dezelfde manier zien als jij jezelf ziet. Hoe je je bijvoorbeeld bij hen gedraagt of jezelf aan hen laat zien, kan in feite een beeld van jezelf vormen dat je niet deelt.

“Spiegels zijn als bewustzijn. Je ziet jezelf daar zoals je bent, en zoals je niet bent, want wie zichzelf in de diepten van de spiegel ziet, probeert zijn lelijkheid te verbergen en er op zijn gemak uit te zien.”

-Miguel Angel Asturië-

Dit alles kan zowel een positieve als een negatieve invloed hebben. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een paar kilo bent aangekomen, maar anderen zeggen dat je er goed uitziet. Dit is een eenvoudig voorbeeld dat aantoont dat je perspectief niet noodzakelijk hetzelfde is als dat van anderen. Je perspectief beïnvloedt ook veel dingen.

Zelfportret

Man en vrouw op een getekende schommel

Velen van ons hebben complexen waardoor we niet kunnen genieten. Dit komt door het feit dat we een beeld projecteren waarvan we denken dat anderen het leuk zullen vinden.

We denken constant na over welk beeld we aan anderen moeten geven en hoe ze ons zullen zien. Wat we ons meestal niet realiseren, is dat mensen ons vaak niet zien zoals we denken of zoals we willen dat ze ons zien.

Weet je wat extreem positief zou zijn? Om te beginnen met de mensen om je heen te communiceren en hen rechtstreeks te vragen hoe ze je zien. Dit zou je helpen begrijpen dat jouw standpunt niet het enige is en dat je jezelf van buitenaf gaat zien.

Als je dit doet, zul je dingen over jezelf ontdekken die je nooit wist. In feite zal alles wat anderen je vertellen je helpen om jezelf te zien zoals zij jou zien. Wat denk je dat je over jezelf zult ontdekken?

“Niets is erger dan een scherp beeld van een vaag concept”

Ansel Adams

Soms laat je je leiden door wat je denkt dat er van je verwacht wordt. Hoe anderen willen dat je bent. Dit kan een extern beeld van u vormen waarmee u zich niet identificeert.

Als je bijvoorbeeld met manipulatieve of agressieve mensen bent die je onderdrukken, kun je soms een beeld neerzetten dat niet overeenkomt met hoe je werkelijk bent. Dat komt omdat je je eigen gevoelens opzij zet en bent zoals anderen willen dat je bent. Doe het niet.

Hoe zie jij jezelf?

Hoe je jezelf ziet, heeft invloed op hoe anderen je zien. Als je complexen hebt, zullen ze zich manifesteren en zullen mensen je op die manier opmerken en aan je denken.

Willen zijn wie je niet bent en proberen het iedereen naar de zin te maken. Als alternatief, jezelf zijn en je door niets laten beïnvloeden. Het is allemaal te zien! Waar moet je dus rekening mee houden als je nadenkt over hoe je jezelf ziet? In feite zijn er hier twee uiterst belangrijke factoren:

  • Wat je over jezelf denkt, wordt werkelijkheid. Of je het nu leuk vindt of niet, alles wat door je hoofd gaat, zal zich op de een of andere manier manifesteren. Denk daarom positief en laat het negatieve achter je. Positief over jezelf denken zal zeer gunstig voor je zijn.
  • Schoonheid wordt binnenin jou gecreëerd. Al het goede, alles wat positief is, moet van jou komen, niet van iemand anders. Verberg niet hoe je echt bent en stop met proberen te zijn wie je niet bent. Accepteer jezelf zoals je bent en laat jezelf zien aan de wereld.

Behandel anderen goed

Een van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden, is hoe je anderen behandelt. Omdat alles wat je doet anderen vertelt over wie je bent en hoe je bent.

vrouwenprofiel dat aangeeft hoe ze ons zien

Door anderen goed te behandelen en respectvol te zijn, zullen anderen je positief zien. Natuurlijk heb je slechte dagen. Je bent tenslotte ook maar een mens. Over het algemeen bepaalt de manier waarop jij anderen behandelt echter hoe zij jou zien.

“We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien ze zoals wij zijn.”

-Anais Nin-

Jouw perspectief is niet het enige, en de dingen die je ziet zie je niet zoals ze zijn, maar zoals je bent. Dus als je negatief bent, zul je alles als negatief zien. Bovendien zullen anderen ons zo zien, als negatieve mensen.

Vraag hoe anderen je zien. Deze kleine oefening kost niets, maar het zal je helpen je ogen te openen en jezelf vanuit andere perspectieven dan die van jezelf te zien. Onthoud altijd dat jouw standpunt niet het enige is.

illustratie vrouw in roze die voorstelt hoe ze ons zien

Afbeeldingen met dank aan Lady Simphonia


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.