Amos Tversky: bijzondere cognitieve psycholoog en wiskundige

Amos Tversky was een pionier als psycholoog, die het meest bekend is door het concept van cognitieve vooringenomenheid. Wat valt er nog meer te leren over deze briljante man?
Amos Tversky: bijzondere cognitieve psycholoog en wiskundige

Laatste update: 12 oktober, 2020

Amos Tversky werd geboren in 1937 in Haifa, Israël. Hij was een beroemde cognitieve psycholoog en wiskundige die een volledig nieuwe term introduceerde op het gebied van de psychologie: cognitieve vooringenomenheid.

Mensen beschouwen hem ook als een pionier van het cognitivisme, de tak van de psychologie die de mentale processen die betrokken zijn bij kennis bestudeert.

In de loop van zijn professionele carrière had Amos Tversky een nauwe vriendschap met Daniel Kahneman. Kahneman won de Nobelprijs voor de economie voor theorieën waaraan Tversky ook meewerkte. Laten we eens beter kijken naar het fascinerende leven van deze briljante denker.

Een hoofd bestaand uit tandwieltjes

De biografie van Amos Tversky

Zoals we hierboven al hebben gezegd, is Amos Tversky geboren in Haifa, Israël. Zijn vader was een dierenarts en zijn moeder was een maatschappelijk werkster die later lid werd van het Parlement met de Arbeiderspartij (Mapai). Tversky had ook een zus, die 13 jaar ouder was dan hij.

Toen hij een tiener was, raakte Tversky geïnteresseerd in literaire kritiek. Niet alleen dat, maar hij werd ook de leider van Nahal, een jeugdbeweging die vocht tegen verplichte militaire dienst. Later werd Amos Tversky een parachutist bij de Israëlische verdedigingstroepen en won een medaille voor zijn moed.

Het is beangstigend om te denken dat je misschien niets weet, maar nog beangstigender om te denken dat, over het algemeen, de wereld wordt geleid door mensen die ervan overtuigd zijn dat ze precies weten wat er aan de hand is.”

-Amos Tversky-

In 1961 studeerde Tversky af aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Vier jaar later promoveerde hij aan de Universiteit van Michigan en werkte als hoogleraar psychologie en economie en onderzoeker.

De laatste baan van Tversky was aan het Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences. Hij werkte daar tot 1996, toen hij stierf aan melanoom op 59-jarige leeftijd.

Amos Tversky en Daniel Kahneman

De vriendschap tussen Tversky en Kahneman bracht hen ertoe om meer dan eens samen te werken. Hun eerste publicatie samen was een artikel getiteld “Belief in the Law of Small Numbers.”

Deze gezamenlijke inspanning had veel invloed op het gebied van de economie. Ze bleven samenwerken aan tal van andere publicaties, zoals “Judgment Under Uncertainty: Heuristics and Biases” en “On The Psychology of Prediction.”

Hun samenwerking was zo belangrijk dat toen Kahneman de Nobelprijs ontving, zes jaar na de dood van Tversky, hij het volgende zei:

Het werk dat door het Nobelcomité werd geciteerd werd samen met Amos Tversky (1937-1996) gedaan tijdens een lange en ongewoon nauwe samenwerking. Samen onderzochten we de psychologie van intuïtieve overtuigingen en keuzes en onderzochten we hun Begrensd rationaliteit.

Je kunt de volledige lezing, “Maps of Bounded Rationality”, lezen op de website van de Nobelprijs.

Kahneman op een conferentie

Toekenning en erkenning

De bijdragen van Tversky aan de cognitieve psychologie waren zeer belangrijk, daarom ontving hij prijzen en erkenning voor zijn onderzoek. Een van de belangrijkste was dat de American Academy of Arts and Sciences hem als lid selecteerde. Hij ontving ook de Distinguished Scientific Contributions award van de American Psychological Association.

Tot slot ontving Amos Tversky eredoctoraten van verschillende universiteiten, waaronder de Universiteit van Chicago, De Universiteit van Göteborg en de State University of New York.

Intelligentie is niet alleen het vermogen om te redeneren, het is ook het vermogen om relevant materiaal in het geheugen te vinden en om waar nodig aandacht in te zetten.

-Amos Tversky-

Zoals je kunt zien, was Amos Tversky een pionier in de cognitieve psychologie. Samen met Daniel Kahneman leverde hij belangrijke bijdragen aan het vakgebied. Tversky creëerde ook een intelligentietest die meet hoe goed individuen redeneren met behulp van waarschijnlijkheidstheorie. Het heet de Tversky Intelligence Test.

Alle publicaties van Amos Tversky zijn interessant en toegankelijk voor psychologen en leken. Zijn concept van cognitieve vooringenomenheid was nieuw en briljant, en de manier waarop hij tegelijkertijd met psychologie en wiskunde werkte was indrukwekkend.

Als je meer wilt weten over deze fascinerende wetenschapper en zijn samenwerking met Daniel Kahneman, raden wij het boek An Undoing Project: A Friendship That Changed Our Minds, door Michael Lewis. Wellicht ook interessant voor jou

Anne Frank: een verhaal over echte veerkracht
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Anne Frank: een verhaal over echte veerkracht

Anne Frank maakte van haar dagboek een vehikel voor reflectie en herbevestiging, te midden van  uiterst moeilijke omstandigheden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fernández León, Ángel Manuel, De Guevara Cortés, Rogelio Ladrón, & Madrid Paredones, Rosa Marina. (2017). Las finanzas conductuales en la toma de decisiones. Fides et Ratio – Revista de Difusión cultural y científica de la Universidad La Salle en Bolivia13(13), 127-144. Recuperado en 12 de agosto de 2019, de http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2071-081X2017000100009&lng=es&tlng=es.
  • Fonseca Patrón, Ana Laura. (2016). El debate sobre las heurísticas. Una disputa sobre los criterios de buen razonamiento entre la Tradición de Heurística y Sesgo y la Racionalidad Ecológica. Valenciana9(17), 87-115. Recuperado en 12 de agosto de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-25382016000100087&lng=es&tlng=es.
  • Lewis, M. (2016). The undoing project: A friendship that changed the world. Penguin UK.
  • Pascale, R., & Pascale, G. (2007). Toma de decisiones económicas: el aporte cognitivo en la ruta de Simon, Allais y Tversky y kahneman. Ciencias Psicológicas1(2), 149-170.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.