Als je het kunt dromen, kun je het bereiken
Op een dag zaten een man en zijn vriend in een garage te dromen over het creëren van een computer die niet kon worden geopend, die geen USB-poort had, die met bijna niets compatibel was en die iedereen in de wereld zou willen hebben ondanks de prijs en het feit dat ze hem niet nodig hadden. Deze man was Steve Jobs, de oprichter van Apple, tegenwoordig een van de meest toonaangevende bedrijven ter wereld. Jobs was dé belichaming van de overtuiging ‘als je het kunt dromen, kun je het bereiken’.
Vele ideeën en dromen lijken gek als je in eerste instantie over ze nadenkt, maar eigenlijk zijn ze dit niet. Het zijn innovatieve ideeën die hun tijd vooruit zijn, die breken met alle regels en stereotypen en die een nieuwe manier van de dingen bekijken omvatten. Om ze te verwezenlijken, is het nodig om dapper te zijn wanneer je geconfronteerd wordt met obstakels, maar ook om de hoop niet te verliezen zodat je vooruit kunt blijven komen.
Dromen is slechts het begin
Een droom is een beeld dat we in onze gedachten als echt opvatten terwijl we slapen. Soms is dit beeld zo helder, dat het lijkt alsof we het werkelijk beleven. Soms kunnen we in de droom zelfs ervaren hoe alles ruikt, smaakt en aanvoelt.
Vele schrijvers en schilders hebben werken gecreëerd die gebaseerd zijn op de wereld van dromen. Soms manifesteert het onderbewuste zichzelf, bevrijdt het ons van onze banden met de echte wereld en laat het ons een geheel andere wereld betreden.
Dromen over dingen waar we gepassioneerd over zijn of over een werkelijkheid waarnaar we verlangen is slechts de eerste stap op weg naar het creëren van een beeld in onze gedachten. Het beeld is nu een canvas dat beetje bij beetje aan helderheid wint, een zaadje dat wordt gevoed door hoop en vervolgens groeit. Dromen is slechts het begin.
Luister naar je intuïtie
Intuïtie kan worden gedefinieerd als het vermogen om in een oogwenk te begrijpen of te beslissen. Zo snel dat we het proces vaak niet eens bewust meemaken en we het niet logisch kunnen verklaren.
Op slechts één enkele dag moeten we wel duizenden beslissingen nemen: welke kleding we zullen dragen, via welke weg we naar het werk zullen rijden, welk vervoermiddel we zullen gebruiken. Al deze beslissingen worden snel genomen, omdat als dit niet zo was onze dagen vol zouden zitten met constante besluiteloosheid en we een heleboel tijd zouden verspillen.
Tot ongeveer tien jaar geleden stelde de sociale psychologie dat het een goed idee was om moeilijke en cruciale beslissingen te nemen op basis van een uitvoerige analyse van de situatie. Ja, we hebben het hier inderdaad over die lijstjes die we allemaal weleens hebben moeten maken: de voors en tegens.
In de afgelopen jaren is de gedachte hierover echter veranderd. We hebben ons twee dingen gerealiseerd: de werkelijkheid is vaak zo ingewikkeld dat het onmogelijk is om deze in een lijstje om te zetten en zelfs als je de oefening perfect uitvoert, zullen niet alle elementen op het lijstje even zwaar wegen.
We kijken naar succesvolle mensen en realiseren ons dat zij de beroemde lijstjes achter zich hebben gelaten. De beslissingen die deze mensen namen waren meestal snel en accuraat, meer gekoppeld aan intuïtie. Ze zeggen dingen als ‘op dat moment voelde ik het gewoon’, ‘ik had een voorgevoel’, ‘ik deed het zonder na te denken’ etc. Gevallen als deze zorgden ervoor dat psychologen zich gingen afvragen of het rationele paard waar zij al hun geld op hadden ingezet ook daadwerkelijk zou winnen.
Vandaag de dag weten we dan ook niet alleen dat intuïtie er wel degelijk toe doet, maar ook dat het vaak nog succesvoller is dan een computer die in staat is om duizenden operaties tegelijk uit te voeren, succesvoller dan het volgen van een logisch en bewust proces om tot een conclusie te komen.
Intuïtie gaat gepaard met emoties en lichamelijke sensaties. Als je een beslissing wilt kunnen nemen, zou je je moeten concentreren op hoe je je voelt en op de fysieke impact die elke beslissing voortbrengt. Voel je je goed? Ongemakkelijk? Gelukkig? Wat voor gevoel geeft elke beslissing je als je erover nadenkt? Over welke keuze droom en fantaseer je?
De weg naar het verwezenlijken van je dromen
De weg naar je dromen mag dan ingewikkeld zijn, maar het is er één die je zelf moet uitstippelen, waarbij je kleine doelen op je weg plaatst die je alvast kunt verwezenlijken tot je uiteindelijk aankomt bij de droom waarnaar je zo verlangde. Als je je eerst richt op kleinere, haalbare doelen, dan zal dit je zelfvertrouwen vergroten en je laten zien dat je vooruit kunt komen als je dit stap voor stap doet en blijft dromen.
Zelfvertrouwen is een belangrijk aspect als je je dromen wilt kunnen verwezenlijken. Als jij er niet op vertrouwt dat je het kunt, dan zal een ander hier ook niet op vertrouwen. Daarom is het belangrijk om je te richten op kleine, uitvoerbare doelen die dringender zijn, omdat je elke keer dat je er één verwezenlijkt, het idee dat jouw droom werkelijkheid kan worden zult versterken.
Het is eveneens belangrijk dat je proactief bent, omdat je het jezelf op deze manier niet zult toestaan te stagneren in het geval van kleine moeilijkheden of te wachten tot dingen gebeuren zonder iets te doen. Niemand zal je komen opzoeken en je jouw droom aanbieden; het is iets dat je met veel moeite, dagelijks werk en hoop zult moeten opbouwen.
Maar vergeet niet dat het hebben van een droom de eerste stap is om jouw doelen vorm te geven.