Als je op één been kunt balanceren, leef je langer

Probeer op één been te balanceren. Houd deze positie gedurende tien seconden vast. In dit artikel praten we over de implicaties van het al dan niet kunnen uitvoeren van deze eenvoudige oefening, vanuit een wetenschappelijk perspectief.
Als je op één been kunt balanceren, leef je langer

Laatste update: 27 augustus, 2022

Ben je bedreven in het bewaren van je evenwicht? Kun je op een been balanceren? Evenwichtsgevoel trekt, tenzij het echt slecht is, meestal niet onze aandacht.

Het British Journal of Sports Medicine publiceerde echter onlangs een studie (Engelse link) die dit onderwerp behandelde. De kop is nogal controversieel en kan tot misverstanden leiden als je niet een beetje tijd besteedt aan het begrijpen waar de studie over gaat.

Het onderzoek eindigde met de suggestie dat de eenvoudige test van tien seconden op één been balanceren toegepast zou moeten worden bij standaard gezondheidsonderzoeken. Het lijkt erop dat het al dan niet kunnen van mensen van invloed is op hun levensverwachting.

Daar zijn veel redenen voor die de moeite van het analyseren waard zijn.

Als ze de middelbare leeftijd bereiken, moeten mannen en vrouwen de evenwichtstest doen.

Vrouw doet oefeningen
Het bewaren van evenwicht is een ingewikkeld proces waarbij meerdere neurologische, bot- en spierprocessen een rol spelen.

Het belang van op één been kunnen balanceren

Dit onderzoekswerk was zowel uitputtend als rigoureus. Tussen 2009 en 2020 analyseerde een team wetenschappers van de Clinimex Oefengeneeskunde kliniek (Brazilië) en de Universiteit van Bristol (VK) een groep van 1.702 volwassenen tussen de leeftijd van 51 en 75 jaar.

Hun doel was een mogelijk verband tussen evenwicht en levensverwachting vast te stellen. Als het bleek te bestaan, wilden ze het begrip ervan bevorderen door de variabelen te identificeren die het verband moduleren. Bij deze tests werd de patiënten gevraagd op één been te balanceren. Ze moesten die positie minstens tien seconden vasthouden.

Het klinkt verrassend eenvoudig, maar niet alle deelnemers konden het. Bovendien werd de oefening, naarmate de jaren vorderden, nog ingewikkelder voor hen. De resultaten waren zowel uiterst duidelijk als veelzeggend.

Deelnemers die niet in staat waren de test te voltooien hadden 84 procent meer kans om binnen de volgende tien jaar te sterven. Dit was vaak te wijten aan hart- en vaatproblemen en beroertes (Engelse link) enz.

De bevindingen wijzen erop dat de vraag of iemand tien seconden op één been kan staan een uiterst belangrijke klinische test is, die bij mensen van middelbare leeftijd vaak gebruikt zou moeten worden.

Vanaf de leeftijd van 60 jaar zijn er meer problemen met het bewaren van het evenwicht

Uit de gegevens bleek dat tussen de leeftijd van 51 en 55 jaar slechts vijf procent problemen met het evenwicht had. Maar boven de leeftijd van 60 jaar had ongeveer 37 procent moeite om tien seconden op één been te staan. In de zeventig had meer dan de helft moeite de test te voltooien.

Deze indicator correleert met gezondheidsproblemen die meestal in het zesde decennium van het leven optreden. Het is in die tijd dat de lichamelijke en cerebrale achteruitgang in ernstiger mate begint. Er zijn meer botverwondingen, meer valpartijen, spierpijn, moeite met werken, het begin van dementie, gewichtstoename, enz. Dit alles maakt iets eenvoudigs als op één been balanceren moeilijk.

Wat heeft het probleem van evenwicht bewaren te maken met de levensverwachting?

Het onvermogen om tien seconden zonder steun op één been te staan is geen gezondheidsprobleem op zich, maar een indicator van andere. Sterker nog, het feit dat je het niet kunt kan te wijten zijn aan sluimerende ziekten.

Deze sluimerende aandoeningen die de levensduur verminderen kunnen meervoudig zijn en, zoals we al eerder opmerkten, treden ze meestal op tussen de leeftijd van 60 en 70 jaar.

In de regel kunnen er verschillende van de volgende dimensies zijn (sommige ernstiger dan andere):

  • Neurodegeneratieve ziekten, zoals dementie.
  • Bot- en spierproblemen.
  • Hart- en vaatziekten.
  • Obesitas.
  • Stofwisselingsstoornissen.
  • Slaapproblemen of opgehoopte vermoeidheid.
  • Oorproblemen.

Wanneer je er niet in slaagt tien seconden op één been je evenwicht te bewaren, wordt dat in verband gebracht met een verhoogd risico op overlijden gedurende de volgende tien jaar.

Voeten in het gras
Oefeningen die te maken hebben met aërobe weerstand kunnen ons helpen het evenwicht te bewaren.

Wat kun je doen om je evenwicht te verbeteren?

Zoals we al opmerkten wijst het vermogen om op één been te balanceren boven de leeftijd van 60 erop dat de persoon in goede algemene gezondheid verkeert. Het betekent dat hun botten nog sterk zijn en dat hun uithoudingsvermogen, coördinatie en spierkracht voldoende zijn. Ook blijft een goed deel van hun neurologische processen optimaal functioneren.

De resultaten van deze studie suggereren niet dat je moet proberen de evenwichtsvaardigheden van een koorddanser te leren, maar je moet zeker voor je algemene gezondheid zorgen en ervoor zorgen dat je coördinatie, bewegingen, weerstand, lenigheid en ademhaling toereikend zijn.

Welke leeftijd je ook hebt, het kan geen kwaad om wat sport te gaan beoefenen. Dagelijks gaan wandelen, yoga beoefenen, aerobe weerstandsoefeningen, en op je gewicht letten zijn essentieel. Evenals het actief houden van je hersenen, voldoende slapen, niet roken, en het aanpakken van factoren als hoge bloeddruk of cholesterol.

Ook moet je je regelmatig medisch laten controleren en bedenken dat een goed evenwicht je leven kan verlengen. Zorg er in feite voor dat je zowel in lichaam als geest actief blijft.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Araujo CG, de Souza E Silva CG, Laukkanen JA, Fiatarone Singh M, Kunutsor S, Myers J, Franca JF, Castro CL. Successful 10-second one-legged stance performance predicts survival in middle-aged and older individuals. Br J Sports Med. 2022 Jun 21:bjsports-2021-105360. doi: 10.1136/bjsports-2021-105360. Epub ahead of print. PMID: 35728834.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.