Zomer-slapeloosheid: waarom gebeurt het en wat kun je ertegen doen?

Het is mogelijk dat je tijdens de zomer moeite hebt om 's nachts in slaap te vallen of in slaap te blijven. We vertellen je wat de oorzaken van deze slapeloosheid zijn en wat je er aan kunt doen.
Zomer-slapeloosheid: waarom gebeurt het en wat kun je ertegen doen?

Laatste update: 24 juli, 2022

Na een jaar van stress, werkdruk en allerlei andere verplichtingen kijken we uit naar de komst van de zomer, zodat we even kunnen uitrusten. Maar ondanks de grotere vrije tijd en ontspanning die met vakanties gepaard gaan, lijkt ons lichaam niet mee te willen werken en wordt slapen een onmogelijke opgave. In feite komt in de zomer-slapeloosheid echt vaak voor en is het aan verschillende oorzaken te wijten. Gelukkig zijn er manieren om het te bestrijden.

Moeite met inslapen of in slaap blijven is geen klein probleem. Slaapgebrek (Engelse link) beïnvloedt onze stemmingen, ons cognitief functioneren, en onze lichamelijke prestaties. Als we slecht slapen, voelen we ons waarschijnlijk moe, lusteloos en hebben we een gebrek aan energie. Bovendien voelen we ons prikkelbaar en humeurig en hebben we moeite om ons te concentreren.

Om deze onaangename gevolgen te vermijden, is het belangrijk te weten wat zomer-slapeloosheid veroorzaakt en welke maatregelen genomen kunnen worden om het effect ervan te verminderen.

Waarom treedt zomer-slapeloosheid op?

Paradoxaal genoeg zijn de aspecten die je het leukst vindt aan het zomerseizoen, juist die aspecten die je ergste vijanden kunnen worden als het op uitrusten aankomt. Hier zijn de belangrijkste.

Meer uren licht

Tijdens de zomer zijn er meer uren daglicht en gaat de zon later onder. Hoewel dit ons in staat stelt meer vrije tijd buiten door te brengen, kan het ook de melatonine productie beïnvloeden. Dit hormoon wordt van nature door het lichaam aangemaakt en is verantwoordelijk voor het opwekken van slaap elke nacht.

Normaal begint de melatonineproductie toe te nemen als het omgevingslicht afneemt, als signaal aan het lichaam dat het tijd is om te slapen. In de zomer wordt deze afgifte vertraagd en kan dit problemen geven bij het inslapen.

Hoge temperaturen

Dit is een van de meest duidelijke oorzaken van zomer-slapeloosheid. De ideale omgevingstemperatuur om te slapen is ongeveer 18-21 °C. Maar in veel huizen is dat bijna onmogelijk vol te houden.

Op het moment dat de omgeving boven de 26 °C komt, wordt in slaap vallen en een goede nachtrust krijgen echt moeilijk. Als we er bovendien voor kiezen de ramen open te zetten om de temperatuur te regelen, worden we blootgesteld aan omgevingslawaai en overdadig licht dat onze rust kan belemmeren.

Slapeloze vrouw
Als de temperatuur 26º C of hoger is, kan het moeilijk worden goed te slapen.

Gebrek aan lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een uitstekende bondgenoot om slapeloosheid te bestrijden en de kwaliteit van de slaap te verbeteren. Tijdens de zomer neemt ons peil van lichaamsbeweging echter sterk af. We brengen de meeste tijd door met zittende activiteiten en dat kan zijn tol eisen als het op inslapen aankomt.

Verschillende gewoonten en gebrek aan routine

Het is ook gebruikelijk dat onze routines in de zomer ongeorganiseerd worden. Tijdens de vakantie gaan we inderdaad later naar bed en staan we later op dan gewoonlijk en volgen we geen vaste schema’s. Dit gebrek aan orde kan betekenen dat we niet weten wanneer het tijd is om te rusten en wanneer we actief moeten zijn.

Ook dutten we vaak tijdens de zomer; en als die een bepaalde tijd overschrijden, kunnen ze onze nachtrust schaden en zomer-slapeloosheid veroorzaken.

Vrije tijd en overdaad

Tenslotte leidt de zomerperiode ons meestal tot bepaalde uitspattingen die onze rust schaden. We eten grotere maaltijden, drinken meer alcohol, en hebben de neiging dat dichter voor bedtijd te doen.

Mensen eten 's avonds buiten
Het is zelfs gebruikelijk dat we de laatste uren van de dag actiever zijn, wat het ons lichaam moeilijk maakt zich op de rust voor te bereiden.

Grote maaltijden, alcohol, en verhoogde activiteit ‘s avonds kunnen tot slaapproblemen leiden.

Hoe zomer-slapeloosheid te bestrijden

Kortom, er zijn meerdere factoren die ertoe bijdragen dat slapeloosheid in de zomer meer aanwezig is. Toch zijn er bepaalde maatregelen die je kunt nemen om het tegen te gaan.

Ventileer en koel je slaapkamer voor je gaat slapen

Voor zover mogelijk moet je ervoor zorgen dat je omgeving op de optimale temperatuur blijft. Het is ook nuttig om fris beddengoed te gebruiken, gemaakt van stoffen als katoen of linnen.

Lichaamsbeweging

Doe regelmatig aan lichaamsbeweging en vermijd een zittende levensstijl. Het is echter belangrijk dit niet te doen in de paar uur voor het slapengaan, want dit kan je activeren en verhinderen dat je in slaap valt.

Probeer een routine en stabiele schema’s te volgen

Hoewel het later donker wordt, hoef je je avondeten of bedtijd niet per se uit te stellen. Zelfs als je op vakantie bent, moet je je gebruikelijke routine niet overmatig veranderen.

Beperk dutjes

Dutjes mogen niet langer dan 30 minuten duren en niet later dan zes uur ‘s avonds worden genomen.

Beperk stimulerende stoffen

Je moet de consumptie van alcohol, tabak en andere stimulerende stoffen vermijden in de paar uur voor het slapengaan. Je moet ook kiezen voor lichte diners en jezelf de tijd gunnen die te verteren voor je naar bed gaat.

Houdt je ritme aan

Help je lichaam te herkennen wanneer het tijd is om te rusten en wanneer niet. Probeer daartoe overdag actief te zijn en besteed voor het slapen gaan wat tijd aan rustige activiteiten die je activeringsniveau verlagen en slaperigheid bevorderen.

Beperk blootstelling aan licht

Reguleer je blootstelling aan licht tijdens de laatste uren van de dag om de melatonine productie te bevorderen. Probeer vanaf acht uur ‘s avonds de gordijnen en jaloezieën dicht te doen, zorg voor schemerige verlichting, en vermijd het gebruik van beeldschermen.

Het is niet altijd mogelijk om de bovenstaande richtlijnen toe te passen; maar probeer het toch zo veel mogelijk te doen. Dit zal je helpen de zomer-slapeloosheid te bestrijden, en je een betere nachtrust bezorgen. Dan zal je overdag in een beter humeur zijn en meer energie hebben.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Carrillo-Mora, P., Ramírez-Peris, J., & Magaña-Vázquez, K. (2013). Neurobiología del sueño y su importancia: antología para el estudiante universitario. Revista de la Facultad de Medicina UNAM56(4), 5-15.
  • Soares, G., Rollemberg, D. L., Gonçalves, M., Tufik, S., & Mello, M. T. (2012). Is exercise an alternative treatment for chronic insomnia?. Clinics67, 653-660.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.