Als je emoties je geld kosten

Als je emoties je geld kosten

Laatste update: 21 mei, 2018

Bepaalde acties, zoals het verliezen of verkrijgen van geld, houden nauw verband met de emoties van een persoon. Geld wordt meestal niet verkregen of verspild om objectieve redenen. Je zou dan ook kunnen zeggen dat geld een symbolisch object is. Als zodanig creëert je geest er verschillende betekenissen voor en verschillende manieren om het te beheren, altijd rekening houdend met het feit dat het een praktisch universele vorm van ruilhandel is. Als je emoties je geld kosten, dat is waar we in dit artikel dieper op ingaan.

Of je geld verdient of verliest, is afhankelijk van de beslissingen die je neemt. Het gaat verder dan het hebben van heel veel of juist heel weinig geld; het bepalende aspect is hoe je je rijkdom beheert. Rijkdom is zo’n beetje een fetisj geworden. We leven tenslotte in een wereld waarin langzaamaan alles eigenlijk gekocht en verkocht kan worden.

Armoede, in de zin van een gebrek aan middelen, en de emotionele armoede die ermee gepaard kan gaan is voor veel mensen een bron van geestelijk leed. Misschien zijn ze als kind alleen gelaten omdat hun ouders de kost moesten verdienen. Het is ook waarschijnlijk dat ze zich op enig moment hebben geschaamd vanwege hun gebrek aan middelen. In deze specifieke gevallen is geld een complex probleem dat vaak tot meer problemen leidt.

“Een hond met geld moet meneer Hond worden genoemd.”
-Arabisch spreekwoord-

Geld en emoties: geld vliegt een portemonnee uit

Als je emoties je geld kosten: geld verliezen en doen alsof

Eén factor die ervoor kan zorgen dat je geld verliest, is het hebben van een hekel aan je leven. Je bent ervan overtuigd dat een gebrek aan financiële middelen de reden is voor je ontevredenheid over het leven. Je leeft dan ook in de fantasie dat jouw leven meer waarde zou hebben als je meer geld had.

Geld en voldoening gaan hand in hand denk je. Een gedachte die het onmogelijk voor je maakt om nog te genieten van situaties die geen grote uitgaven impliceren. En aangezien je middelen beperkt zijn, wordt ontevredenheid voor jou een manier van leven.

Vaak ‘los’ je het probleem op door te doen alsof je wel geld hebt. Vaak voel je je dan ook sterk aangetrokken tot statussymbolen. Je verliest geld door het uit te geven aan onnodige objecten of merken. Je doel is om te ervaren ‘hoe het voelt om veel geld te hebben’ en om je volledig en voldaan te voelen…even dan.

Als je emoties je geld kosten: geld verliezen om een ​​gat te vullen

Deze situatie is vergelijkbaar met de vorige. Het verschil zit hem in het feit dat, in dit geval, je frustratie leidt tot impulsief en dwangmatig gedrag. De mensen in deze categorie kunnen er letterlijk niet tegen om een product in de aanbieding te zien en het niet te kopen. Verzamelaars van nutteloze objecten worden beheerst door de noodzaak om maar te blijven kopen.

Onbewust proberen ze echter andere, dieperliggende tekortkomingen te bevredigen. Maar omdat ze zich hiervan niet bewust zijn, blijft hun portemonnee maar leeglopen. Hun honger naar nieuwe dingen is onverzadigbaar. Supermarkten zijn dol op dit soort consumenten en helpen hen maar al te graag om hun geld te verspillen met kleine trucjes. Ze bombarderen deze personen met reclame voor aanbiedingen en koopjes. De meeste korting is echter bedrog…

In werkelijkheid verhogen ze de prijs kunstmatig, alleen maar om deze later weer te verlagen tot de normale prijs en het als een koopje te laten lijken. Alles zodat de koper maar blijft kopen, en kopen, en kopen. En ja, de shoppers doen het toch echt zelf. Uiteindelijk kunnen ze heus de rekeningen nog wel betalen, maar voldaan voelen ze zich ook niet. En dus beginnen ze opnieuw aan hun vicieuze cirkel.

Uitverkoop stickers en bordjes

Als je emoties je geld kosten: het herstel van een tekort

Er zijn veel onbewuste factoren betrokken bij het beheren van geld. Tegenwoordig is het concept van geluk erg nauw verbonden met consumentisme. Geld lost letterlijk alles op, denken we. Het zou zogenaamd betekenis geven aan een leven dat ontmoedigend lijkt.

Het is dan ook het belang dat we aan geld hechten, dat ervoor zorgt dat we het verliezen. Het is paradoxaal, maar een onevenredig verlangen om rijk te zijn, leidt tot verlies. Het verschil tussen de echte waarde van geld en de betekenis die eraan wordt gegeven, leidt tot grillige en onintelligente acties. Geld en consumptie worden gebruikt als middel om moeilijkheden van een andere orde op te lossen.

Financiële problemen zijn echter de laatste plaats waar je je emoties bij wilt betrekken. Wanneer je te maken hebt met verwarrende, neurotische emoties, is het gevaar nog groter. Het probleem is dat slachtoffers van deze logica zich niet bewust zijn van hun hachelijke situatie.

Het verliezen van geld wordt dan ook een normaal verschijnsel. Uiteindelijk bevestigt het hun ontevredenheid en zorgt het ervoor dat hun innerlijke tekortkomingen opnieuw worden ervaren met hernieuwde hardheid.

En misschien is het winnen en verliezen van geld niets meer dan een rookgordijn. Misschien is het niet zo dat economische middelen het probleem zijn. Misschien is het probleem je onvervulde verlangen, dat maar blijft groeien omdat geld het niet kan vervullen.

Het is dan ook precies deze leegte die het onvervulde verlangen in stand houdt. Je komt aan geld, maar helpen doet het je niet; eigenlijk helpt het je alleen maar om moeilijkheden en leed te verdoezelen die je niet onder ogen wilt zien. Als je emoties je geld kosten moet je daar iets aan doen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Adès, J., & Lejoyeux, M. (2003). Las nuevas adicciones: internet, sexo, juego, deporte, compras, trabajo, dinero. Editorial Kairós.
  • Aparicio, A. (2009). Felicidad y aspiraciones crecientes de consumo en la sociedad postmoderna. Revista mexicana de sociología71(1), 131-157.
  • Gutiérrez, M., & Martín, F. F. (2007). La percepción emocional del dinero como determinante de un comportamiento de ahorro o endeudamiento. Colegio de Economistas de La Coruña.
  • Hinvest, N. S., Alsharman, M., Roell, M., & Fairchild, R. (2021). Do Emotions Benefit Investment Decisions? Anticipatory Emotion and Investment Decisions in Non-professional Investors. Frontiers in Psychology12.
  • Motterlini, M., & Somajni, C. (2008). Economía emocional: En qué nos gastamos el dinero y por qué. Paidós.
  • Weir, K.(2020, April 1 ). Nurtured by nature. American Psychological Associtation. https://www.apa.org/monitor/2020/04/nurtured-nature#:~:text=%E2%80%9CYou%20can%20boost%20your%20mood,not%20physically%20immersed%20in%20nature.%E2%80%9D

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.