Als je denkt zoals iedereen, denk je niet

Als je denkt zoals iedereen, denk je niet

Laatste update: 27 september, 2016

Als jij denkt zoals iedereen, dan denk je niet. Houd dit in gedachte als je het volgende verhaal leest:

Er wordt gezegd dat in een stad in het midden van het land een groep mensen een grap uithaalde met een arme, ongelukkige persoon die in het dorp woonde. Hij was niet intelligent en verdiende zijn geld met kleine klusjes en liefdadigheid.

Iedere dag riep een groep mannen hem naar de bar waar ze elkaar ontmoetten en hielden ze hem voor de gek door hem te laten kiezen tussen twee munten: een grote die niet zoveel waard was en een kleine die heel veel waard was.

Hij koos altijd de grootste, minder waardevolle munt en iedereen moest daar altijd om lachen.

Op een dag vroeg iemand die het gadesloeg aan de man of hij zich echt niet realiseerde dat de grote munt minder waard was dan de kleine. Natuurlijk wel, zei de man, maar als ik voor de kleine kies is het spelletje voor hen afgelopen en geven ze me niet gewoon zomaar hun geld meer.

Het verhaal had hier afgelopen kunnen zijn, als een simpele grap. Maar je kunt er verschillende conclusies uit trekken:

  1. Iemand die dom lijkt, is dat niet altijd.
  2. Wie was eigenlijk degene die voor de gek werd gehouden hier?
  3. Overmatige ambitie kan ervoor zorgen dat je inkomen verliest.
Gezicht

De mening van anderen

We hebben het niet nodig dat anderen een mening hebben over iedere stap die we zetten. We hebben het niet nodig en we zouden het ook niet moeten verwachten. Het belangrijkste is dat we het eens zijn met wie we zijn en dat we diegene leuk vinden.

Het is niet goed om altijd naar labels te zoeken en die op andere mensen en hun gedrag te plakken. We zijn allemaal veel meer dan gewoon een label, veel meer dan wat anderen denken. We moeten een beetje met onszelf worstelen voordat we ons goed voelen in ons eigen vel en ons zo goed voelen dat het ons niet uitmaakt wat anderen over ons zeggen.

De meest ongelukkige mensen in deze wereld zijn degenen die zich te veel zorgen maken over wat anderen denken.

Zelfwaardering

Mensen denken wat ze willen. Het maakt niet uit of je altijd naar de juiste woorden zoekt of dat je voorzichtig bent met de gebaren die je gebruikt, tot op het kleinste detail; er zal altijd wel iemand zijn die het anders ziet. Uiteindelijk is het helemaal niet belangrijk wat anderen van je vinden als je je leven evalueert. Doe wat je leuk vindt, niet wat je denkt dat anderen leuk zullen vinden.

Hoe je jezelf ziet is wat echt belangrijk is. Blijf dichtbij jezelf, leidt jezelf door hoe je je voelt en niet door wat anderen van je willen of wat anderen van je denken. Uiteindelijk ben je uniek en onvervangbaar en jij bent de enige die met jezelf om moet gaan, iedere minuut van iedere dag.

Als je denkt als alle anderen, denk je niet. En als je niet denkt, dan leef je niet.

“Het voordeel van slim zijn is dat je de dommerik kan uithangen, maar andersom is dat niet mogelijk.”

-Woody Allen-

Er wordt gezegd dat intelligentie niet is dat je weet waar je heen gaat, maar dat het is dat je weet waar je niet terug hoeft te komen en wat je niet moet toestaan. Een intelligente persoon weet dat iedereen het recht heeft te vinden en te denken wat hij of zij wil, maar ook -heel anders, maar ook belangrijk- wanneer ze iets persoonlijk op moeten vatten en wanneer niet.

Het uniek zijn en het waarderen van de houdingen en meningen van anderen is zichtbaar in onze acties en onze woorden. Het geeft ons het voordeel dat we in staat zijn om situaties te creëren die niet kwetsend zijn, niet voor onszelf of voor anderen.

Laat je onzekerheden achter. Spreek en leef je waarheid. Laat anderen je leven niet onderbreken, niet in het algemeen en niet in je dagelijkse routine.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.