3 boeddhistische waarheden die vrede brengen

3 boeddhistische waarheden die vrede brengen

Laatste update: 11 september, 2016

Betrap je jezelf vaak op de gedachte dat het leven niet eerlijk is voor jou? Dat je pogingen om veranderingen aan te brengen op niets uitdraaien en geen positieve gevolgen hebben?

Vandaag nodigen we je uit om te ademen, je blik naar binnen te richten en de drie boeddhistische waarheden te ontdekken waardoor je je ongetwijfeld beter gaat voelen. Neem de tijd om ze te leren kennen en ontdek dat je de mogelijkheid bezit om situaties en al wat op je weg komt te veranderen.

“De enige die je kan redden, ben je zelf. Niemand anders kan het of zou het moeten doen. We moeten zelf de weg bewandelen.”

-Boeddha-

Dukkha: ontevredenheid, teleurstelling, lijden

Omdat een van de boeddhistise waarheden ‘het leven als lijden’ beschrijft, zien velen onder ons de boeddhistische traditie als een pessimistische en negatieve filosofie. Maar als je deze uitspraak in de juiste context plaatst, dan verwijst die voornamelijk naar het idee ‘het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar dit is oké’.

Volgens de boeddhisten blijven we aanhoudend lijden en blijven we situaties als moeilijk aanvaarden omdat we de moeite niet doen om in het spirituele gedeelte van ons leven te duiken en de emotionele aspecten van ons handelen onder ogen te zien.

Biddende Jongens

In het westen hebben we maar al te vaak geleerd het leven gelijk te schakelen met negatieve gevoelens zoals verlies, verdriet, verveling, vermoeidheid en angst. In plaats van de oplossing te zoeken binnenin het probleem, grijpen we vaak naar oppervlakkige en ongezonde remedies. We grijpen naar medicatie of verliezen onszelf in een ongezonde levensstijl.

We kiezen ervoor om onze pijn te verdoezelen, waardoor die ongemerkt kan groeien en nog meer ontevredenheid en teleurstelling zal veroorzaken.

Maar hoe kunnen we nu deze boeddhistische waarheden in ons dagelijks leven inpassen?

  • Laat het idee dat je altijd iets of iemand of meer nodig hebt om vervuld en gelukkig te zijn in je leven achter je. Aanvaard dat verlies, lijden en dood bij het leven horen. Ga vanaf nu leven in het heden, het hier en nu. Pieker niet meer over wat je niet meer hebt of wat je zou kunnen verliezen in de toekomst.
  • Het geeft geen zin om naar perfectie te streven in je leven. Je problemen aanvaarden en oplossen is een groeiproces en zorgt ervoor dat je een steeds betere versie van jezelf kan worden naarmate de tijd verstrijkt.
  • Bedenk dat je veel minder teleurstellingen zal oplopen als je ervan uitgaat dat het leven niet perfect is. Sta overal voor open en je merkt vanzelf dat je veel minder zal worden beïnvloed door dagelijkse stress en irritaties die bij het leven horen.

“Pijn is onvermijdelijk, maar lijden is een optie.”

-Boeddha-

Anitya: het leven is voortdurend in beweging

Anitya of vergankelijkheid betekent dat het leven voortdurend in beweging is. De stelling hoort tot de boeddhistische waarheden die stellen je nooit kan teruggaan naar de dag van gisteren. Ook de toekomst kunnen we niet bevatten, want die is enkel een illusie.

Elke dag als je uit bed opstaat, ben je iemand anders en niet langer dezelfde als gisteren. Biologisch groeien en veranderen we elke dag en dat geldt ook voor onze gedachten en ons bewustzijn.

Houd deze waarheid in gedachten en je zal merken dat kleine, dagelijkse beslommeringen je minder zullen irriteren. Als je aanvaardt dat niets voor eeuwig is, dan ga je ook beseffen dat pijn en verdriet geen vaste plaats in je leven zullen innemen.

Maar wat als je gelukkig bent? Je wil dan vast niet dat de dag eindigt en je bent bang dat je voorspoed zal eindigen… Zet je angst opzij en leer jezelf een ander uitgangspunt aan. Geniet voluit van elk moment als je gelukkig bent en weet dat dit ook vergankelijk is. Focus je voor de volle 100% op de positieve ervaring en laat de toekomst voor wat het is.

Zodra je in staat bent de vergankelijkheid van het leven en de positieve invloed ervan te begrijpen, zal je merken dat je vrij zal zijn van zorgen en gepieker. Het enige wat je hebt is het hier en nu.

Ogen

Hoe gebruiken we deze boeddhistische waarheid in ons dagelijks leven?

  • Sta open en verwelkom verandering. Laat je angst voor verlies varen. Wees niet bang omdat hetgeen je nu hebt op zekere dag zal verdwenen zijn.
  • Houd in gedachten dat je problemen en je verdriet op zekere dag uit je leven verdwenen zullen zijn. Leer hoe je de goede ervaringen kan blijven koesteren in je hart en hoe je hiervan kan blijven genieten.
  • Jij bent het beste cadeau aan jezelf. Denk eraan altijd jezelf te blijven en elke dag opnieuw trouw te blijven aan wie je bent.

Anatma: je verandert elke dag

De westerse traditie heeft ons altijd geleerd dat ‘je ware zelf’ een constante aanwezigheid is. We weten enkel niet altijd goed waar die te zoeken en waar die verblijft.

Het boeddhisme daarentegen stelt dat ‘een onveranderende zelf’ niet bestaat. Als je gelooft dat alles elke dag in beweging is, dan begin je ook te zien dat jijzelf eveneens voortdurend in beweging bent. Je kan aanvaarden dat ook jij eigenlijk elke dag een nieuwe persoon bent.

Hoe kan je deze boeddhistische waarheid toepassen in je leven van alledag?

  • Laat de focus op een ‘onveranderbare ik’ los. Richt je energie elke dag op het ‘herontdekken’, het vormen van jezelf.
  • Een ‘constante ik’ bestaat niet, enkel een ‘ik in het hier en nu’. Je identiteit verandert en groeit wanneer je het het minst verwacht.
  • Geniet van het leven en elk moment nu je weet dat alles op elk moment kan veranderen. Je hebt de kracht van verandering in je. Ervaar hoe dit een gids kan zijn naar een vol leven en innerlijke vrede.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.