Als dingen komen wanneer je stopt met zoeken
Sommigen noemen het magische momenten, wanneer de dingen “klikken”. Het zijn die momenten waarop plotseling, datgene waar we over hebben gedroomd, waar we naar hebben gezocht of waar we zo angstig op hebben gewacht, uit het niets gebeurt.
Het omsluit je in zijn warme armen als je de hoek om gaat of verschijnt op een dag in je e-mail… Net als je bent gestopt met zoeken, geeft het lot je een onverwacht cadeau.
De wereld is onvoorspelbaar en soms chaotisch. Het voelt als een doolhof zonder uitgang. En eigenlijk zijn er veel meer van deze magische momenten dan we ons realiseren.
Sommigen verbinden deze voorvallen met de zeer aantrekkelijke “wetenschap” van geluk. Maar echte deskundigen op dit gebied weten de waarheid over deze “toevallige” voorvallen. Wanneer onze dromen werkelijkheid worden, raakt de toverstaf van kans ons. Achter deze momenten schuilt een beetje wetenschap en veel psychologie…
“Geluk begunstigt een voorbereide geest.”
-Louis Pasteur-
Een voorbeeld is te vinden in The Medici Effect. In dit zeer interessante boek legt Frans Johansson uit hoe het komt dat het soms niet genoeg is om een totale expert op een gebied te zijn om succes te hebben.
Sterker nog, als we al onze inspanningen, tijd en energie op één doel richten, garandeert dat niet 100% dat we het zullen bereiken. Af en toe moeten we een beetje afstand nemen.
We moeten andere perspectieven krijgen en minder lineair denken, maar wel creatiever denken. Een manier die flexibel, geduldig en origineel is.
En er is iets dat net zo belangrijk is, en dat we niet mogen vergeten. Soms worden de meest onverwachte acties geleid door ons onderbewustzijn.
Wanneer we een beetje afstand nemen van onze bewuste, starre, soms obsessieve en altijd analytische geest, wordt ons zesde zintuig wakker en, of we het nu geloven of niet, het heeft het nooit mis.
Neem een minuut de tijd, en denk er eens over na.
Zelfs wanneer je stopt met zoeken, zijn je hersenen nog steeds ontvankelijk
Andrea heeft een klein bedrijfje waar het helemaal niet goed mee gaat. Ze weet dat haar banketbakkerswinkel geen winst maakt en over een paar maanden zal ze de winkel moeten sluiten. Ze is een aantal weken bezig geweest met het bedenken van wat ze moet doen.
Door alle druk, al haar angst en het verdriet om haar familiebedrijf te sluiten, beginnen plots tranen langs haar wangen te vallen. Ze is uitgeput.
Maar de volgende ochtend staat ze op met een duidelijke rust. Ze zegt dit tegen zichzelf: “Het is geregeld, wat er moet gebeuren zal gebeuren en ik zal wel zien wat er gebeurt.”
Ze neemt een douche terwijl ze een aangename rust en de juiste soort van geestelijke rust voelt. Terwijl ze doucht, verschijnt er een notificatie op haar telefoon van een van haar sociale media netwerken.
Toen ze de telefoon oppakte, kreeg Andrea opeens een golf van inspiratie. Ze zet haar zaak online voort, zet haar winkel op social media en maakt speciale gebakjes en taarten voor feesten en evenementen.
Dit is een eenvoudig voorbeeld van hoe onze hersenen werken als we ze niet meer onder druk zetten. We zien hoe ze nog ontvankelijker worden als we ze uit de mist van de angst halen.
We hebben deze magische momenten onderzocht, maar liepen tegen een ander fascinerend onderwerp aan: intersectioneel denken.
Intersectioneel denken
Als mensen hebben we een bepaalde gewoonte gemeenschappelijk. Dit is de gewoonte om alles te voorspellen wat er kan gebeuren als we bepaalde dingen doen of niet doen.
We creëren spreadsheets in onze geest. We voegen kolommen toe, analyseren feiten, verbinden variabelen en doen uitputtende, soms fatalistische voorspellingen.
In plaats van onze zeer lineaire en analytische linkerhersenhelft van ons brein te gebruiken, zou het voor ons veel nuttiger zijn om intersectionele gedachten toe te passen. Die worden gekenmerkt door de volgende dingen:
- In staat zijn om verband te leggen tussen informatie en prikkels die niets met elkaar te maken hebben.
- Een persoon die in staat is tot intersectioneel denken kan kalmte vinden midden in de chaos.
- In het midden van deze balans en rust kan een persoon die intersectioneel denken toepast zich met alles om zich heen verbinden omdat hij open, ontvankelijk en nieuwsgierig is. Omdat hij graag “speelt” met alle informatie die hij binnenhaalt, test, weggooit, uitvindt en transformeert…
Ook zullen dit soort mensen niet obsessief gaan zoeken naar één enkele oplossing voor hun problemen. Meestal laten ze zich door hun omgeving meevoeren. En ze accepteren het onverwachte, het toevallige…
Geluk is echt weten hoe je kansen herkent
Om geluk te hebben in het leven, zijn soms de juiste omstandigheden nodig. Maar als we willen dat deze omstandigheden voor ons ontstaan, moeten onze hersenen het besluit nemen om te weten hoe we kansen kunnen herkennen waar andere mensen gewoon een gesloten deur zullen zien.
“Het geluk van alles is het geluk dat je voor jezelf maakt.”
-Douglas MacArthur-
We willen echter duidelijk zijn over één ding. Geluk heeft niets met magie te maken. Er zijn toevalligheden, maar vaak gaat het om “toevalligheden” die worden veroorzaakt door dat uitzonderlijke en prachtige orgaan: de hersenen.
Dat is iets waar we veel meer vertrouwen in zouden moeten hebben. Pas als we onze geest van angst, beperkende houdingen, bezorgdheid en obsessies bevrijden, zullen onze hele hersenen zich uitbreiden en transformeren. Ze zullen op 100% gaan functioneren.
Dat zal ons ontvankelijk maken. En dit geeft ons de kans om te luisteren naar de interne, wijze stem die vaak leidt tot echte kansen.
Laten we ons dus niet alleen obsessief richten op het zoeken naar dat concrete ding dat we willen hebben. Laten we leren ontvankelijker te zijn. Om het grotere plaatje te zien.
Afbeeldingen dankzij Ben Giles