Alles over de Thematische apperceptietest (TAT)

Met de Thematische apperceptietest kun je de persoonlijkheid van iemand analyseren door de inhibities van andere, objectievere evaluatiemethoden te vermijden. In dit artikel praten we over de belangrijkste sleutels voor de interpretatie en toepassing ervan.
Alles over de Thematische apperceptietest (TAT)
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Het analyseren van persoonlijkheid is een van de meest fascinerende en complexe uitdagingen in de psychologie. Om dit doel te bereiken, creëerden psychologen en onderzoekers verschillende evaluatie-instrumenten, geïnspireerd door verschillende studies. In dit artikel hebben we het over de Thematische apperceptietest (TAT), die interessante voordelen heeft.

Deze test biedt namelijk een diepgaande verkenningstocht van iemands persoonlijkheid en houdingen op verschillende gebieden. Bovendien doet het dit op een subjectieve manier, omdat het gebaseerd is op projecties. Met andere woorden, de persoon is zich niet bewust van wat de psycholoog evalueert. Hun verdedigingsbarrières zijn daardoor niet zo agressief.

Projectieve tests

De thematische apperceptietest is een van de weinige projectieve technieken die we in de psychologie kunnen vinden. Het doel van de projectietechnieken is om de persoonlijkheid van een individu te analyseren vanuit zijn onbewuste projecties.

Om dit te bereiken, presenteert de evaluator het individu dubbelzinnige foto’s en vraagt hem dan om een creatieve taak op basis van die foto’s uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld een tekening, een verhaal, een associatie enzovoort zijn.

In dit opzicht bestaat de thematische projectieve test uit een reeks vellen met dubbelzinnige tekeningen. De patiënt wordt vervolgens gevraagd te beschrijven wat hij in deze tekeningen ziet. De Rorschachtest is een van de topvertegenwoordigers van dit type techniek en zonder twijfel een van de bekendste.

Het belangrijkste voordeel van dit type test is namelijk dat de persoon niet weet wat de psycholoog evalueert. Op die manier is het gemakkelijker om de barrières en terughoudendheid te vermijden die kunnen ontstaan bij het beantwoorden van andere soorten duidelijkere instrumenten.

Kortom, deze test moedigt het individu aan om zijn ware persoonlijkheid en onbewuste conflicten op een vrije en ongeremde manier uit te drukken.

“De onbewuste geest van de mens ziet correct, zelfs wanneer de bewuste rede blind en impotent is.

-Carl Gustav Jung-

Een vrouw in therapie

De thematische apperceptietest (TAT)

Dit evaluatie-instrument bestaat uit 31 vellen met zwart-witafbeeldingen die verschillende scenario’s voorstellen. Sommige afbeeldingen komen vaak voor, terwijl andere afbeeldingen specifiek worden laten zien op basis van het geslacht en de leeftijd van het individu. Elk individu krijgt slechts 20 bladen gepresenteerd, die in twee sessies zijn verdeeld.

Na het bekijken van elk beeld, vraagt de beoordelaar het individu om een verhaal te vertellen met een verleden, heden en toekomst. Wanneer ze dit doen, moeten ze benadrukken wat elk personage op de foto voelt en denkt.

Door middel van deze oefening is het mogelijk om een formele analyse uit te voeren op basis van de samenhang, taal en interpretatieve stijl die de persoon gebruikt. Maar bovenal analyseert de psycholoog de inhoud, die veel informatie zal geven over persoonlijkheid en latente conflicten.

Sleutels voor interpretatie

Elk blad is ontworpen om verschillende relevante gebieden te verkennen. Er zijn echter enkele basissleutels om in gedachten te houden. In elke afbeelding is het belangrijk om de figuur van de ‘held’ te identificeren.

Dit verwijst naar het karakter waarmee het individu zich identificeert. De aan de held toegewezen acties en emoties tijdens het verhaal geven informatie over de diepe behoeften van het individu.

Anderzijds zijn de acties en emoties van de rest van de personages een projectie van hoe het onderwerp zijn omgeving waarneemt. Wat ze willen en waar ze bang voor zijn zal gebeuren, evenals de onbewuste impulsen die ze hebben en weigeren te erkennen.

Enkele van de onderwerpen die door middel van de foto’s worden geëvalueerd zijn onder andere:

  • Doelen en persoonlijke ambities, moeilijkheden en verwachtingen.
  • Agressie, bestraffing, schuldgevoel en depressief gedrag.
  • Seksuele identiteit, neigingen en relaties.
  • Houding ten opzichte van moeder- en vaderfiguren en hun relatie met hen.
  • Relatie met autoriteit, concurrentie en passiviteit.
  • Zelfbeeld, gevoelens van eenzaamheid en verlatenheid en reflecties op de toekomst.
Hoe bruikbaar is de thematische apperceptietest

Hoe bruikbaar is de thematische apperceptietest?

Kortom, dit instrument biedt veel informatie over de persoonlijkheid van een individu. Door hun verhalen kunnen therapeuten hun zelfperceptie, hun relatie met hun omgeving en het bestaan van latente conflicten ophelderen.

“Psychologie is actie, niet aan zichzelf denken. We blijven onze persoonlijkheid ons hele leven vormgeven. Om zichzelf te kennen, moet men zichzelf doen gelden.”

-Albert Camus-

De interpretatie van deze test is echter ongelooflijk subjectief. Daarom moeten professionals het alleen als een aanvulling gebruiken. Andere instrumenten moeten altijd vergeleken worden met de gegevens verkregen uit de thematische apperceptietest.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.