Alles is moeilijk voordat het makkelijk wordt

Alles is moeilijk voordat het makkelijk wordt
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

We hebben allemaal momenten in onze levens gekend dat we iets nieuws wilden proberen. Vaak merken we echter op dat zoiets heel moeilijk is en geven we het op. We keren simpelweg terug naar onze oude routines. In plaats van het nogmaals te proberen, gooien we de handdoek in de ring met een verrassend gemak. A lles is moeilijk voordat het makkelijk wordt. Dat vergeten we vaak.

Het aanleren van nieuwe dingen en het ontwikkelen van nieuwe gewoontes zijn geweldig bezigheden. Nieuwe dingen leren is goed voor je. Maar ook al zijn we hiervan op de hoogte, het blijft moeilijk om je routines achter je te laten en te veranderen. Je comfortzone verlaten is moeilijk. Hier heb je namelijk jaren aan gewerkt!

Maar als je even terugblikt, zul je zien dat niks gemakkelijk is geweest in het begin. Alles, maar dan ook alles, vergt moeite. Het is altijd tot op een zekere hoogte moeilijk voordat het makkelijk wordt.

Het leerproces

Als je terugdenkt aan je eerste levensjaren, realiseer je je dat je hebt leren lopen, praten, rekenen, schrijven…Kun je je voorstellen wat er gebeurd zou zijn als je toen had opgegeven? Het was ten slotte heel moeilijk voor jou — als klein kind — om deze dingen te leren en te doen. Je viel, je maakte fouten, je vond het lastig nieuwe informatie je eigen te maken. Nu lijken al deze dingen echter een eitje.

‘Moeilijk. Dat is het woord waar we soms aan vast blijven houden zodat we niet alle mogelijkheden in beschouwing hoeven te nemen.’

-Anoniem-

Alles is moeilijk voordat het makkelijk wordt

De meeste uitdagingen lijken in het begin lastig omdat je een leerproces moet doorlopen. Dit proces eist wilskracht, motivatie, verlangen en doelstellingen van je. Denk eens terug aan wanneer je rijlessen nam. Was het in het begin niet heel moeilijk om zoveel dingen tegelijkertijd te doen? Nu kun je waarschijnlijk rijden zonder er al teveel over na te denken. Het verloopt min of meer op de automatische piloot.

Negativiteit verliest zijn charme

Wanneer we leren om te lopen, vallen we om de haverklap maar blijven we het toch proberen. Echter, wanneer iets ons mislukt zodra we volwassen zijn, geven we compleet op. Maar waarom doen we dat? Hoe ouder je wordt, hoe minder happig je lijkt te worden op leerprocessen. Je zoekt altijd de makkelijkste manier om iets te doen. Mensen neigen naar dingen of activiteiten die niet veel moeite kosten of een radicale verandering vereisen. Al kent zo’n verandering op de lange termijn meer voordelen dan nadelen, toch verzetten we ons hiertegen.

Het is makkelijk te vergeten dat het normaal is dat iets moeilijk is voordat het makkelijk wordt. Je bent namelijk nog niet bekend met het nieuwe idee en je hebt een tekort aan kennis en ervaring. Maar negativiteit verliest snel zijn charme. Je wordt uiteindelijk moe van de dagtaak die je hebt aan jezelf naar beneden halen: ‘Ik kan dit niet… Dit is teveel voor me… Dit is hartstikke moeilijk… Ik ga het niet redden…’

Als je in staat was te leren praten, schrijven en autorijden, waarom zou je dit dan niet kunnen? Wat is het verschil?

Alles is moeilijk als je blijft herhalen dat je ‘het niet kunt’

Het verschil zit hem in de excuses die je verzint om een levensverandering te voorkomen en jezelf van de automatische piloot halen. Wanneer je leven op de automatische piloot verloopt, beweeg je jezelf door je dagen heen zonder hiervan te kunnen genieten, zonder nieuwe dingen te beleven. Je voelt je veilig omdat dit is wat je altijd doet; het vergt geen extra moeite.

Echter, soms moet je jezelf overgeven aan het leerproces. Of dat nou het halen van je rijbewijs is of een cursus nemen voor je werk, je slaat je er doorheen en behaalt je doelen ondanks hoe moeilijk het is. Waarom? Omdat je je langs het moeilijkste punt worstelt en je langzaamaan comfortabel en zelfverzekerd gaat voelen tijdens deze taak. Immers, alles is moeilijk voordat het makkelijk wordt.

Als je het leerproces verlaat, zullen moeilijke dingen nooit makkelijk worden.

Alles is ontzettend moeilijk als je blijft herhalen dat je ‘het niet kunt.’ Dit is zelf-sabotage. Het is een excuus om te vermijden dat je iets bereikt dat heel erg goed voor je zou zijn. Het gebeurt vaak als je probeert een slechte gewoonte uit je leven te bannen, zoals roken. Het gebeurt ook als je een nieuwe gewoonte wilt ontwikkelen die je gebruikelijke routine in gevaar brengt, zoals dagelijks mediteren.

Je vertelt jezelf dat je iets niet kunt terwijl dat niet beslist waar is. Wat je beter tegen jezelf kunt zeggen, is, ‘het is geen kwestie van niet kunnen, het is een kwestie van niet willen.’ Je voelt je comfortabel in je comfortzone (vandaar de naam). Je hebt weinig zorgen en je hoeft niet veel moeite te doen. Beginnen met te mediteren of te fitnessen, stoppen met roken of jezelf aanmelden voor een schrijfcursus… Deze dingen vergen allemaal inspanning en een aanpassing aan je dagelijkse routine.

Vrouw bij labyrint in boek

Alles is moeilijk voordat het makkelijk wordt

Als je erover nadenkt, zul je vast ondervinden dat een heleboel uitdagingen in je verleden achtergebleven zijn die je persoonlijke groei en gezondheid hadden kunnen beïnvloeden. Het is alsof je jezelf niet als belangrijk genoeg zag. Je hebt jezelf op de tweede plaats gezet en redenen gezocht (en gevonden) om dingen te vermijden die goed voor je geweest zouden zijn. Nieuwe gewoontes ontwikkelen vergt inspanning. Het is niet makkelijk, maar de voordelen die ze met zich meebrengen zijn enorm. Alles wat de moeite waard is, vergt moeite. Alles is moeilijk voordat het makkelijk wordt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.