Alles gaat mis bij mij! Wat is er met mij aan de hand?

Gaat alles mis bij jou? Heb je het gevoel dat alle inspanningen voor niets zijn? Als je een tijd meemaakt waarin teleurstellingen gemeengoed zijn geworden, leggen we je hier uit waarom dit gebeurt.
Alles gaat mis bij mij! Wat is er met mij aan de hand?

Laatste update: 22 december, 2020

Er komt een tijd dat je uiteindelijk tegen jezelf zegt: “wat is er aan de hand met mij? Alles gaat mis!” Het klopt dat we allemaal wel eens moeilijke tijden hebben meegemaakt waarin alles hopeloos lijkt, met zoveel tegenslagen, bittere teleurstellingen en dromen die in duigen liggen. Niemand kan ontkennen dat deze tijden niet alleen pijnlijk zijn, maar ook demotiverend.

Maar wat zit er meestal achter deze ervaringen? Als je plotseling beseft dat alles mis lijkt te gaan in elk deel van je leven, op het werk, je liefdesleven en je persoonlijke projecten, vraag je je waarschijnlijk af of iets op de een of andere manier al deze pech veroorzaakt en knoeit met je toekomst. Is het jouw houding? Of is het gewoon de huidige context?

Wanneer je door dit soort neerwaartse spiraal gaat, waarin je het licht nergens lijkt te zien, kun je het beste stoppen. We hebben het hier niet over het even rustig aan te doen en een paar dagen vrij te nemen. Je moet het ‘mentale geruis’ helemaal stoppen, al die gedachten die in je hoofd blijven rondgaan en die je zorgen steeds meer voeden.

Als je je lichaam en geest in de kiem smoort, kun je analyseren wat er aan de hand is en kun je opnieuw proberen te beginnen.

Alles gaat mis bij mij

Alles gaat mis bij mij: wat is er toch aan de hand?

Deze cycli van negativiteit bestaan en komen vrij vaak voor. We verwijzen hier naar die fasen in het leven waarin mislukkingen samengaan met tegenslagen en teleurstellingen met leugens.

Dit zijn momenten waarop een fout die je maakt wordt gevolgd door teleurstelling en de onwillig acceptatie dat iets waarvan je dacht dat het zou gebeuren, niet langer zal gebeuren. In de meeste gevallen duren deze cycli echter niet erg lang en zullen je houding en externe omstandigheden snel verbeteren.

Het gevaarlijkste aan deze levensfasen is echter wanneer het gevaar bestaat dat je erin vastloopt. Het komt vrij vaak voor, vooral als je de hele situatie voedt met gedachten als: “waarom overkomt mij dit alles?” “Waarom heeft de wereld het op mij gemunt?” “Is er iets mis met mij waardoor alles slecht afloopt?”

Bijna zonder het te beseffen, kom je in een staat van hulpeloosheid waarin je aanneemt dat wat je ook doet, niets je ongunstige situatie zal veranderen.

Wat zouden de oorzaken kunnen zijn?

Bestaat er zoiets als pech? We weten het niet. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor. Je moet dus op zoek gaan naar objectieve en specifieke oorzaken en redenen.

Als je de vinger kunt leggen op de triggers die mogelijk achter elke negatieve gebeurtenis zitten, dan krijg je een groter gevoel van controle, en dat is altijd positief. Laten we eens kijken naar de mogelijke verklaringen.

Het fenomeen dat we filteren noemen

In dit geval ervaar je iets dat een cognitieve vervorming wordt genoemd. Het is waar je mentale benadering ervoor zorgt dat je een heel specifieke vooringenomenheid op alles toepast: een negatieve vooringenomenheid.

Je kijkt alleen naar wat er mis gaat en je ziet alleen je fouten. Je ziet alleen de ongunstige omstandigheden en je kunt niets anders zien. Jouw donkere ‘bril’ zal alles vertroebelen. Je zult dus nooit de goede en positieve dingen die gebeuren kunnen zien of waarnemen.

Verworven pessimisme

Er zijn mensen die door het leven gaan en denken dat alles en iedereen tegen hen is. Chronisch pessimisme weegt zwaar op hen. Het wortelt vaak in de manier waarop ze zijn opgevoed, met ouders die hen hebben verteld dat de wereld een slechte plek is, dat je niemand kunt vertrouwen en dat er nooit goede dingen gebeuren.

Negatief zelfbeeld

Deze factor is niet iets dat je van de ene op de andere dag plotseling kan treffen. Het gevoel van eigenwaarde kan in de loop van tijd en met ervaring afnemen en variëren. Dus als je je ooit begint af te vragen waarom alles bij je mis gaat, dan is het misschien tijd om jezelf af te vragen hoe het met je zelfbeeld, zelfrespect en zelfvertrouwen gesteld is.

Een onderliggende depressie

Stemmingsstoornissen, zoals angst of depressie, werken als een allesomvattende sluier. Het idee dat alles altijd fout gaat, en dat hoe hard je ook je best doet, niks lukt zoals jij het wilt, kan er voor zorgen dat een depressie het overneemt.

Studies zoals bijvoorbeeld die van de Universiteit van Massachusetts uitgevoerd door Dr. Paula Pietro (Engelse link), benadrukken het feit dat dit soort denken voortdurend voorkomt bij een depressieve geest.

Moeilijke tijden, verschillende resultaten

In moeilijke tijden kunnen veel dingen tegelijk fout gaan, dat klopt. Je moet echter begrijpen dat dit slechts tijdelijke situaties zijn. Pech duurt namelijk niet eeuwig.

Een man met negatieve gedachten

Wat kun je doen als alles mis gaat bij jou

Als je een tijd meemaakt waarin alles fout gaat bij jou, dan is het laatste dat je moet doen doorgaan alsof er niets is gebeurd. Je moet niet blijven proberen om doelen of dromen te bereiken die al verloren zijn gegaan. Het beste is hier om na te denken over de volgende punten:

  • Het feit dat alles fout gaat bij jou, waar komt dat door? Zijn het dingen die van jou afhankelijk zijn? Of heb je er geen controle over? Het eerste dat je moet doen, is even de tijd nemen om te pauzeren en na te denken over wat er is gebeurd. Maak duidelijk wat deze reeks negatieve gebeurtenissen heeft gemotiveerd.
  • Je moet accepteren dat je over sommige factoren echt geen controle hebt. Je gaat vaak door momenten heen waarin bepaalde dingen gebeuren die niets met jou te maken hebben. Accepteer deze realiteit en probeer midden in deze moeilijke tijden nieuwe beslissingen te nemen.
  • Je moet ook aandacht besteden aan de inhoud van het leven dat je in je gedachten hebt. Pas je een negatief filter toe op alles om je heen? Concentreer je je teveel op wat je denkt dat er mis is met jou?
  • Duik in je emoties. Wat voel je werkelijk? Hoe lang voel je deze frustratie of apathie al? Misschien is het feit dat alles voor je mis lijkt te gaan, geworteld in je gemoedstoestand. Mogelijk heb je professionele hulp nodig. Dit is waar je je gedachte op zou moeten focussen.

Neem de tijd voor jezelf als alles mis gaat

Tot slot, als je die momenten meemaakt waarin veel aspecten van je leven een slechte wending lijken te nemen, dan is het altijd een goed idee om, zoals we hierboven al zeiden, even de tijd voor jezelf te nemen.

Als je dit doet, zie je wellicht dat het tijd is om wijzigingen aan te brengen, ook al zijn het kleine wijzigingen. Soms kunnen zelfs eenvoudige veranderingen in het leven de zaken veranderen en je hoop geven. Denk er over na. We wensen je veel geluk!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gendolla, Guido & Brinkmann, Kerstin & Richter, Michael. (2007). Mood, motivation, and performance: An integrative theory, research, and applications. Mood and Human Performance: Conceptual, Measurement, and Applied Issues.
  • Pietromonaco, P. R., & Markus, H. (1985). The Nature of Negative Thoughts in Depression. Journal of Personality and Social Psychology48(3), 799–807. https://doi.org/10.1037/0022-3514.48.3.799
  • Nanayama Tanaka C, Higa H, Ogawa N, Ishido M, Nakamura T, Nishiwaki M. Negative Mood States Are Related to the Characteristics of Facial Expression Drawing: A Cross-Sectional Study. Front Psychol. 2020 Dec 17;11:576683. doi: 10.3389/fpsyg.2020.576683. PMID: 33391093; PMCID: PMC7773925.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.