Je vuurtoren vinden wanneer je je verloren voelt

Je vuurtoren vinden wanneer je je verloren voelt
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Heb je je ooit verloren of overweldigd gevoeld? Bijna iedereen heeft wel eens het gevoel dat ze het niet aankunnen. Gedurende deze tijden steekt negativiteit vaak zijn lelijke kop op. Je zegt misschien tegen jezelf dat alles wat je doet fout is en dat alles wat er gebeurde vreselijk is. Het enige dat je wilt is de vuurtoren vinden waarvan ze zeggen dat die er altijd is om je te begeleiden.

Maar pas op. Als je blijft klagen en jezelf de schuld blijft geven, zal het nog moeilijker zijn om je problemen op te lossen. Niet omdat de oplossing bijzonder moeilijk te vinden is. Maar omdat alle negativiteit die je hebt omarmd als een dikke mist kan worden, waardoor je de situatie niet duidelijk kunt zien.

Je vuurtoren vinden

Maar hoe kun je de vuurtoren vinden die er altijd is om je te begeleiden?  Sommige psychologen bevelen een oefening aan die je kan helpen je ogen te openen, en ook hoop brengen in je hart, zelfs als het lijkt alsof een situatie hopeloos is. Maar wat zijn de stappen van deze oefening?

Sluit eerst je ogen, ontspan en laat alle spanning in je lichaam tot rust komen. Als je eenmaal in een vreedzame staat bent, visualiseer je een boot die heen en weer wordt gegooid door golven en op het punt staat ​te zinken.

Er is bliksem en oorverdovend onweer. Je kan niet stoppen met bewegen en het water blijft spatten in de boot. Je bent kletsnat. Inmiddels voel je je verloren, alleen, en weet je gewoon niet wat je moet doen.

Vrouw die naar vuurtoren kijkt

Verdrink niet in je emoties

Je kan met niemand communiceren. Het enige wat je kan doen is je vasthouden aan de mast voor je leven en proberen niet overboord te vallen.  Maar het is moeilijk en je handen doen pijn. Je bent tot het bot verkleumd, moe van het verdragen van de situatie en denkt aan loslaten. Maar plotseling zie je een zwak licht.

Wanneer het leven ons overweldigt, neigen we te verdrinken in emoties, en het lijkt misschien dat we het niet kunnen redden. Maar geef niet op. Verdraag de situatie en je zult eindelijk een glimp opvangen van de vuurtoren die er altijd is om je te begeleiden.

In plaats van je hoofd te laten hangen en terug te gaan naar je defaitistische gedachten, ben je nieuwsgierig naar het licht. Dus je leidt de boot ernaar toe. Dankzij het licht ga je tenminste ergens heen.

Naarmate je dichterbij komt, wordt het licht helderder en zie je iets anders. Iets projecteert het licht. Super! Je voelt je weer hoopvol. Het is een vuurtoren, op vaste grond. Eindelijk moet je ergens zijn.

Het plezier van hoop hebben

Zodra je deze oefening hebt gedaan, is het belangrijk om het op je emoties toe te passen. Hoe voelde je je toen je op drift was in de boot? Je voelde waarschijnlijk angst, eenzaamheid, verlating en frustratie. Je hebt misschien zelfs het gevoel gehad dat je dood zou gaan. Maar er veranderde iets.

Op het moment dat je de vuurtoren zag, veranderden je emoties radicaal. Daarna werd je nieuwsgierig, je stopte met denken aan alles wat er om je heen gebeurde.

De nieuwe interesse plaatst de negatieve situatie die je ervoer op de tweede plaats. Je voelde je waarschijnlijk kalm, in vrede, vrolijk en opgelucht… Je vergat de slechte dingen omdat je wist dat het beter zou kunnen worden.

Je vuurtoren vinden

Hetzelfde gebeurt vaak wanneer je bijvoorbeeld een baan verliest en al geruime tijd geen andere kan vinden. Op een dag krijg je echter een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Er is altijd een vuurtoren om je te begeleiden, maar je moet weten hoe je deze moet zien.

Als de persoon die dat telefoontje krijgt weigert die vuurtoren te zien, denkt hij of zij misschien dat ze de baan niet kan krijgen. Misschien omdat ze ouder dan 40 zijn, ze lange tijd werkloos zijn geweest, of om welke andere reden dan ook die zich in negativiteit wentelen.

Hoe kan je voorkomen dat je leven uit elkaar valt als er iets negatiefs gebeurt en je niet weet wat je moet doen? De sleutel is om meer dan één vuurtoren te hebben. Op deze manier kan je, als je instort, met je leven verder gaan zonder je ellendig te voelen.

Meerdere vuurtorens in je leven hebben

De vuurtorens zijn als verschillende delen van je leven. Je hebt bijvoorbeeld een vuurtoren voor je romantische relatie, een andere voor familierelaties, voor je werk, voor je persoonlijke ontwikkeling … De sleutel is om voor zoveel mogelijk vuurtorens te zorgen, dus zelfs als je instort, stort je leven niet in. L aten we een voorbeeld bekijken.

Wanneer een van je vuurtorens het laat afweten, kan je je richten op een ander. Maar als je de andere vuurtorens hebt verwaarloosd, ben je terug in de boot, verdwaald op zee. En je kan daar heel lang zijn. Daarom moet je je niet concentreren op slechts één vuurtoren. Je moet ook naar de anderen kijken omdat je ze op een dag misschien nodig hebt.

Stel je even voor dat je in een emotioneel afhankelijke relatie bent en dat je partner je hele leven is. Wat is hier echt aan de hand? Er is maar één vuurtoren om je te begeleiden.

Als die relatie eindigt en de vuurtoren instort, zul je je verloren voelen, opgesloten zitten en niet meer van het leven kunnen genieten. Al je verwachtingen werden op één vuurtoren geplaatst en alle andere werden vergeten. Hoe zit het met de vriendschapsvuurtoren? De persoonlijke groei vuurtoren? Wat gebeurde er met de professionele doelen vuurtoren?

Zorg voor al je vuurtorens

Door niet voor andere vuurtorens te zorgen, loop je het risico verloren te raken in het leven. De oefening die aan het begin is genoemd, kan je helpen te beseffen dat er nooit één vuurtoren is die je begeleidt. Er zijn er nog veel meer! Je hebt ze gewoon verwaarloosd en vergeten waar ze zijn.  Maar maak je geen zorgen, er is een oplossing.

Dagdromen

Vanaf het moment dat je je bewust wordt, is er niet slechts één metaforische vuurtoren die je leven beheerst. Dan ontdek je dat er, ook als je valt, nog veel meer staan ​​en je weg verlichten. Je hoeft alleen maar je focus te veranderen en naar die zwakke lichten te kijken, naar de vergeten vuurtorens. Je zal dan alles opmerken waar je voor leeft. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.