De heerlijkheid van mensen met een goed hart

De heerlijkheid van mensen met een goed hart
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 27 december, 2022

Mensen met een goed hart gooien hun hart en ziel altijd in alles wat ze doen. Je kunt het aflezen aan de blik in hun ogen, hun lach en de goede bedoelingen achter hun handelingen. Deze mensen zijn er altijd voor je en staan altijd klaar om je te helpen.

Wanneer je je verdrietig voelt, zijn zij degenen die je proberen aan het lachen te krijgen. Je hebt het gevoel dat je echt bij ze terecht kunt wanneer je je in moeilijke tijden begeeft.

Je zou ze wel helers, vrienden of zelfs magisch kunnen noemen. Mensen met een goed hart staan altijd klaar om je een knuffel te geven en om je leven terug in elkaar te zetten wanneer de boel is ingestort.

Bovendien zijn ze altijd blij voor je wanneer je succesvol bent, en dat is misschien nog wel hun beste eigenschap. Ze bieden je daarbij nieuwe ervaringen en helpen je het leven te bekijken vanuit een nieuw perspectief.

Het kost weinig moeite om je echt verbonden te voelen met zulke mensen. Dat maakt deel uit van de magie die ze bieden! Het is simpelweg geweldig om alleen al in hun buurt te zijn. Zij hebben het vermogen om je hart te raken met de pure bedoelingen achter hun handelingen en hun opofferingsgezindheid.

Laten we de eigenschappen van deze geweldige mensen eens beter bekijken.

“Ik denk dat een held iemand is die dit echt een betere plek voor iedereen wil maken.”

Maya Angelou

Vriendelijkheid als een teken van superioriteit

Mensen met een goed hart hebben ook een zodanig groot hart dat ze in staat zijn deze te delen met de mensen waar ze het meeste van houden. Dit doen ze vooral door goede daden waar anderen gelukkig van worden. Er bestaat geen grotere troost vanuit hun optiek dan anderen helpen hun dagen een beetje beter te maken.

Gele bloem in hand

Dat is simpelweg hoe ze zijn. Hun vriendelijkheid is onmiskenbaar. Ze zijn bovendien ook erg geduldig wanneer ze naar mensen luisteren. Omdat ze alleen maar willen helpen, zullen ze ook niet snel naar iemand schreeuwen of iemand onder druk zetten.

Integendeel, ze weten juist vaak hoe ze andermans stiltes moeten interpreteren, hoe ze iemands tijd moeten respecteren en hoe ze het beste kunnen helpen wanneer dit nodig is.

“Een vriend is iemand die je de complete vrijheid geeft om jezelf te zijn.”

-Jim Morrison-

Mensen met een goed hart hebben zó’n sterke aanwezigheid dat je niet anders kan dan je op je gemak en kalm voelen wanneer ze bij je zijn. Daarbij zijn ze vaak dol op iets dat ze vaak geheim houden: het observeren van de blik in de ogen van mensen die een intieme verbintenis met geluk zijn aangegaan.

Zelfs Charles Darwin besprak hoe ontzettend belangrijk vriendelijkheid was. Hij beschouwde het onze meest waardevolle en meest krachtige instinct ten voordele van onze overleving.

Het probleem is dat we niet vaak genoeg vriendelijk zijn en dat we het ook vaak niet genoeg waarderen wanneer een ander dat wel is. Een ding staat vast: vriendelijkheid is de beste investering die je kunt maken.

“Er is één vriend in iedereens leven die — hoe geliefd deze persoon ook is — niet een apart persoon is, maar een uitbreiding, een interpretatie, van iemands zelf. Het is de echte betekenis van iemands ziel.”

-Edith Warthon-

De kracht van mensen met een goed hart ligt in hun compassie

Compassie is nog een geweldige eigenschap van mensen met een goed hart. Het is lang niet altijd makkelijk jezelf in iemand anders te verplaatsen. Deze mensen doen echter wel altijd de moeite om dit te doen om anderen te helpen.

Zo kunnen degenen die ze proberen te helpen, zichzelf bevrijden van hun leed en doorgaan met hun leven. Zo begint hun zoektocht naar geluk pas echt.

Liefde voedt ze op diepzinnige wijze omdat ze dus altijd zo opofferingsgezind zijn. Ze verwachten hiervoor niks in ruil. Deze mensen voelen zich juist goed door het anderen naar hun zin te maken en zich beter over zichzelf te laten voelen. Mensen met een goed hart hebben een oprecht verlangen om degenen om hen heen gelukkig te maken en te motiveren.

De Tibetaanse leraar Thinley Norbu beschreef dit vermogen op heldere wijze: “De essentie van liefde is de compassie van sublieme wezens, welke altijd energie met ondenkbare, positieve eigenschappen geeft.”

“Geen goede vrienden. Geen slechte vrienden. Alleen samenzijn met mensen die je nodig hebt; mensen die hun huisjes in je hart bouwen.”

-Stephen King-

Mensen met een goed hart

Doordat deze mensen zo vol met compassie, vriendelijkheid en liefde zijn, zijn het mensen waar je je verbonden mee voelt ondanks de afstand. Zij doorbreken de fysieke barrières en verbinden zichzelf simpelweg met je ziel.

Ze zijn empathisch en hebben de kunst van het begrip van andermans leed onder de knie gekregen. Dit op een zodanig hoog niveau, dat ze het kunnen ervaren alsof het hun eigen leed is.

Ze doen dus altijd een poging om andermans littekens en wonden te begrijpen en te transformeren in iets moois. Ze willen deze dingen omzetten in iets dat de ander zou kunnen zien als een leermoment of een mooie ervaring.

“Hoe vriendelijker en hoe intelligenter een persoon is, hoe meer vriendelijkheid hij in andere mensen kan zien. Vriendelijkheid verrijkt ons leven; met vriendelijkheid worden mysterieuze dingen helder, moeilijke dingen makkelijk en saaie dingen vreugdevol.”

-Leo Tolstoy-

Tot slot

Hun geheime wapens zijn de gebaren op basis van liefde. Deze komen uit de diepste delen van hun hart. Deze mensen zijn vrijwel altijd bereid om positieve energie te verspreiden zonder ook maar iets hiervoor terug te verwachten. Ze voelen zich goed als anderen zich goed voelen door hun toedoen.

Als je ooit iemand zoals dit hebt ontmoet, laat ze dan vooral nooit gaan. Zij zijn de prachtige schat(ten) die voor de rest van je leven bij je zullen blijven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.