Alcohol drinken voor het slapengaan heeft een negatieve invloed op je slaap

Het is niet raadzaam om alcohol te drinken voordat je gaat slapen. De wetenschap heeft zelfs bewezen dat alcoholische dranken het potentieel hebben om normale slaappatronen te verstoren en een aantal gezondheidsproblemen te veroorzaken.
Alcohol drinken voor het slapengaan heeft een negatieve invloed op je slaap
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 15 november, 2023

Als je last hebt van slapeloosheid, kies je misschien voor een alcoholisch drankje voor het slapengaan, denkend dat het je zal helpen slapen. De wetenschap heeft echter ontdekt dat dit niet het geval is. Sterker nog, alcohol drinken voor het slapengaan kan ervoor zorgen dat je juist moeilijker in slaap komt.

Het is waar dat alcohol slaperigheid veroorzaakt en je in principe helpt te ontspannen. Daarom denk je misschien dat het je helpt slapen.

De wetenschap heeft echter ontdekt dat het drinken van alcohol voor het slapengaan je normale slaapritme aantast en ook de kwaliteit vermindert. Het resultaat is dat je niet genoeg rust krijgt. Bovendien kun je na verloop van tijd een afhankelijkheid van alcohol ontwikkelen die je gezondheid schaadt.

“Eerst neem je een drankje, dan neemt het drankje een drankje, dan neemt het drankje jou.”

F. Scott Fitzgerald

Alcohol drinken voor het slapengaan

Alcohol drinken voor het slapengaan veroorzaakt een reeks reacties in je lichaam. Op zichzelf is alcohol een remmer van het centrale zenuwstelsel. Dit betekent dat het de manier verandert waarop neurotransmitters in de hersenen werken. Deze zijn verantwoordelijk voor het reguleren van verschillende van je psychische processen

Wanneer neurotransmitters niet werken zoals ze zouden moeten, kunnen er veranderingen optreden in hoe je je voelt en denkt. Alcohol vermindert bijvoorbeeld de productie van glutamaat, een neurotransmitter die geassocieerd wordt met alertheid. Het resultaat is dat je meer angst, stress of depressie kunt ervaren.

Iets soortgelijks gebeurt met een andere neurotransmitter genaamd gamma-aminoboterzuur (GABA) en verschillende andere. Deze veranderingen leiden tot een abnormaal slaappatroon.

Neurotransmitters

Je krijgt geen goede nachtrust

Alcohol drinken voor het slapen gaan leidt tot verstoorde slaapcycli. Het gevolg hiervan is dat je je niet goed uitgerust voelt.

Normaal gesproken zijn er gedurende de nacht tussen de vijf en zes slaapcycli. Elke cyclus bestaat uit verschillende fases. Een cyclus duurt tussen de 90 en 100 minuten. Elke cyclus bevat over het algemeen fases van diepe slaap en andere van lichte slaap.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van alcohol voor het slapen de fases van diepe slaap merkbaar worden verkort. Dit betekent dat je wel slaapt, maar dat het geen rustgevende slaap is.

Om dezelfde reden betekent alcohol drinken voor het slapen dat je de neiging hebt om ‘s nachts meerdere keren wakker te worden en je de volgende dag moe te voelen. Je kunt ook spierpijn krijgen. Daarnaast kun je overdag moeite hebben met concentreren en in het algemeen verminderde cognitieve prestaties ervaren. Op de lange termijn kan dit invloed hebben op je geheugen.

Enkele fysieke effecten van alcohol drinken voor het slapen gaan

Een ander effect van alcohol drinken voor het slapen gaan is dat het vaak ook je ademhalingsfrequentie beïnvloedt. In feite kun je door het niet bereiken van de vereiste fasen van diepe slaap, waarbij je ademhaling langzamer en dieper wordt, ‘s nachts last krijgen van ademhalingsmoeilijkheden.

Dit kan ertoe leiden dat je slaapapneu ontwikkelt. De eerste uiting van dit probleem is snurken. Snurken komt heel vaak voor bij mensen die alcohol drinken voordat ze naar bed gaan.

Iemand met obstructieve slaapapneu heeft een onregelmatige ademhaling. Soms stopt hij zelfs even. Wanneer dit gebeurt, neemt de hoeveelheid zuurstof af die de hersenen bereikt. Op de lange termijn wordt dit een risicofactor voor het ontwikkelen van hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen.

Slapende man

Wat te doen?

Het is aan te raden om geen alcohol te drinken voor het slapen. Maar als je jezelf om de een of andere reden ‘s avonds echt geen drankje wilt onthouden, kun je het beter twee of drie uur voor het slapengaan drinken. Op die manier heeft het geen invloed op je slaapkwaliteit.

Je kunt ook proberen twee glazen water te drinken voor elk glas alcoholische drank dat je drinkt. Dit helpt je om de alcohol sneller uit je lichaam te verwijderen. Probeer echter wel bruisende drankjes te vermijden, omdat deze vaak gas veroorzaken en je lichaam daardoor meer belasten.

Tot slot, als je slapeloosheidsklachten hebt, is alcohol niet het antwoord. Je kunt het beste je arts om advies vragen. Daarnaast kan het zijn dat ontspanningstechnieken en meer lichaamsbeweging overdag je helpen om een betere nachtrust te krijgen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Nagore, G. (2011). Ahogarse en alcohol. Monografías. com (online) Disponible en la URL: www. comoves. unam. mx/artículos/ahogarse. html. Acceso el, 12.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.