Afscheid nemen kan echt heel moeilijk zijn

Afscheid nemen kan echt heel moeilijk zijn

Laatste update: 22 mei, 2018

Het is zo moeilijk om iets achter te laten dat je gelukkig maakte. Het is inderdaad niet gemakkelijk om een hoofdstuk af te sluiten. Want het kan erg pijnlijk zijn om te weten dat je voor altijd afscheid moet nemen. Je kan je zo gekwetst voelen wanneer je van iets moet scheiden dat je eigenlijk niet wilt maar het is onvermijdelijk. Afscheid nemen kan echt heel moeilijk zijn.

Soms hoef je alleen maar de bladzijde om te slaan en een hoofdstuk te beëindigen. Ik ken dit maar al te goed. Je moet van job veranderen. Of je verliest een vriend. Of het huis is te klein voor zoveel mensen. Het is moeilijk en soms is het echt hard. Maar het maakt deel uit van het leven. We sluiten één ding en nemen afscheid. Daarna openen we een andere deur en verwelkomen we alle nieuwe dingen.

Je kan dus hoofdstukken toevoegen aan je leven. Maar daarvoor heb je blanco bladzijden nodig om verder te kunnen schrijven. Dat oude hoofdstuk moet je dus beëindigen. Je moet het afsluiten. Maar het zal er nog steeds zijn. Sporen van dit hoofdstuk zullen verder blijven bestaan op de volgende bladzijde. Het zal allemaal betekenis krijgen zodra je weet waarom je het afgesloten hebt. Alles zal logisch zijn als je dit laat gebeuren.

Afscheid nemen is niet gemakkelijk. Maar het is goed om te weten dat zodra je de pijn te boven gekomen bent, je klaar zal zijn voor wat er nog moet komen. Soms is de pijn als gevolg van iets verliezen gezonder dan de pijn wanneer je verder gaat met die extra last op je schouders.

Eenzaam meisje op een schommel

De leegheid na het afscheid nemen

Het is niet gemakkelijk om uit te leggen. Maar iedereen begrijpt het waarschijnlijk wel. Want we hebben het allemaal al op één of andere manier ervaren. Er zijn vormen van afscheid nemen die een leegheid achterlaten die zo moeilijk op te vullen is. Misschien zal je het nooit opnieuw kunnen opvullen. Het is zo moeilijk om de confrontatie met het onbekende aan te gaan. Je verlaat je comfortzone en beëindigt iets. Op dat moment is het heel moeilijk om te beseffen dat je nu een ander hoofdstuk moet beginnen.

Het is waar dat er een leegheid is. Dat komt omdat de pijn van het verlies echte pijn is. Maar door het te bedekken maken we het later alleen maar sterker. Je moet dus leren om afscheid te nemen en om te gaan met die leegheid. Het is belangrijk dat je leert wanneer je iets moet afsluiten. Het kan op dit moment veel pijn doen maar morgen zal de pijn ophouden.

Je zal op dat moment meestal de magie van het afscheid nemen niet zien. Maar je zal het in alles merken dat er na het afscheid komt. Geloof me, een hele wereld van mogelijkheden zal zich voor je openen. Er wacht zoveel op jou zodra je je wonden gezuiverd hebt. De magie van het afscheid nemen is dat het meestal betekent dat je iets anders verwelkomt.

Als je leert hoe je die leegheid kan hanteren, als je het niet groter maakt dan het hoeft te zijn, als je het de nodige ruimte geeft… als je jezelf toelaat te wennen wanneer je dat nodig hebt en jezelf de tijd geeft om te helen, dan zal je klaar zijn voor wat komt. Het is zo moeilijk om afscheid te nemen. Maar zodra je het doet, zal je helen en leren voor jezelf zorgen. Leren afscheid nemen is leren groeien.

Afscheid nemen

Je moet afscheid nemen om verder te kunnen gaan

Je moet dus afscheid nemen om verder je kunnen gaan. Dit betekent dat je één hoofdstuk moet afsluiten om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. Misschien is het tijd om je op iets nieuw te storten. Meestal stopt de wereld dan niet. En jij bent een deel van de wereld.

Op je levensreis is angst je trouwe bondgenoot. Het zorgt ervoor dat je je vastklampt aan wat je kent. Want je bent bang voor wat je niet kent. Maar je bezit de kracht om angst te verslaan.

Als je terugkijkt, dan zal je merken hoeveel je leven verandert. Zelfs jij had, met alle kennis die je nu hebt, nooit precies kunnen voorspellen waar je op dit moment zou zijn. Je bent waar je nu bent door de beslissingen die je genomen hebt. En bij die beslissing hoorde ook jouw besluit om afscheid te nemen.

Het is dus tijd om te leren hoe je afscheid kan nemen. Nieuwe dingen leren is moeilijk. Maar welkom komt na vaarwel. Het is misschien niet gemakkelijk maar het betekent absoluut iets goed. Afscheid nemen kan echt heel moeilijk zijn maar denk aan de magie in de nieuwe dingen.

“Ze namen afscheid, en in hun vaarwel zat ook een welkom.”

-Mario Benedetti-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.