Acht tekenen dat je lichaam onder druk staat

Leren hoe je de tekenen kunt herkennen dat je lichaam onder stress staat, kan je helpen ermee om te gaan.
Acht tekenen dat je lichaam onder druk staat
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 10 september, 2022

Je hebt de neiging om aan te nemen dat je zonder problemen zou kunnen herkennen dat je lichaam onder druk staat. In feite wordt je geleerd dat wanneer je niet langer met een bepaalde emotie of handeling om kunt gaan, je je daarvan bewust zult zijn en erin zult slagen deze te elimineren of te beheersen.

Er zijn echter vaak momenten waarop je zo in beslag genomen en gefocust bent op het bereiken van een bepaald doel of het overwinnen van dagelijkse obstakels, dat je niet beseft dat je lichaam onder druk staat. Inderdaad, met behulp van je geest blokkeer je de waarschuwingssignalen.

De waarheid is dat er geen echte stress of angst in de wereld is, het zijn je gedachten die deze valse overtuigingen creëren.”

Wayne Dyer

Tekenen die aangeven dat je lichaam onder druk staat

Wanneer stress begint te verschijnen, begint je lichaam je signalen te sturen in de vorm van symptomen. Hoewel je misschien denkt dat deze niet belangrijk zijn, is het raadzaam om naar ze te luisteren, na te denken over hun oorsprong, hun ‘waarom’ en hoe je ze kunt stoppen.

Vrouw overweldigd en onder druk

Je zult het er ongetwijfeld mee eens zijn dat weinig slapen of elke dag junkfood eten niet de gezondste manier is om als mens te leven en zich te ontwikkelen. In feite zijn het duidelijke tekenen dat er iets niet werkt in je levensstijl.

In dit artikel gaan we het hebben over de acht belangrijkste tekenen die erop wijzen dat je lichaam onder druk staat. Het is raadzaam om met deze symptomen rekening te houden, vooral als je merkt dat er meerdere tegelijk optreden.

1. Je slaapt en rust weinig

Rust is essentieel voor je fysieke en innerlijke lichaam. Als je moeilijk in slaap valt, je slechts licht slaapt, of je hebt nachtmerries en voelt je niet uitgerust als je wakker wordt, heb je waarschijnlijk veel stress.

Neem rust; een veld dat gerust heeft, geeft een overvloedige oogst.

-Ovidius-

2. Je voelt je overdag moe

Je merkt dat je meer uren nodig hebt dan je op je normale dag hebt om je geest, hart en ziel echt te laten rusten. Als je niet kunt genieten van een gevoel van totale rust, is er iets mis.

3. Je wordt vaak ziek

Wanneer je lichaam onder hoge niveaus van stress staat, wordt je immuunsysteem sterk aangetast en lijdt het. Dit betekent dat je de neiging hebt om veelvoorkomende ziekten gemakkelijker op te lopen en je verzwakt voelt.

4. Je hebt last van spierpijn

vrouw onder druk

Wanneer je wordt blootgesteld aan sterke druk, spant je lichaam zich, waardoor aanzienlijke spierpijn kan ontstaan in je nek en rug. Deze spanning kan worden verlicht door het beoefenen van ontspanningsoefeningen en lichte sporten.

Soms is ontspannen het meest productieve wat je kunt doen.”

-Mark Black-

5. Je maakt je de hele dag zorgen

Als je merkt dat je maar niet kunt stoppen met je zorgen te maken, vraag jezelf dan af waarom. Als je constant aan het nadenken bent over en analyseert van bepaalde situaties in je leven die op zichzelf al ongemak veroorzaken, is er meer aan de hand dan op het eerste gezicht lijkt. Sterker nog, je lichaam staat net als je geest waarschijnlijk onder druk en stress.

In dit geval moet je de verbinding zo snel mogelijk verbreken. Overweeg om vakantie of vrije tijd op te nemen wanneer je kunt.

6. Je hebt moeite met het beheersen van de dagelijkse stress

Dit is een duidelijk symptoom dat druk op je van invloed is. Als je je in een situatie bevindt waarin je veel energie kwijtraakt, kan dit ertoe leiden dat je je in de kleinste dingen niet kunt beheersen.

Op dit moment ben je overgeleverd aan je onbeheersbare emoties, en elk moment kun je in tranen uitbarsten of boos worden. Dit is een van de belangrijkste indicatoren dat je lichaam onder te veel druk staat en onderhevig is aan innerlijke vermoeidheid.

Acht tekenen dat je lichaam onder druk staat

7. Je voelt de behoefte om junkfood te eten

Verhoogde stress leidt ertoe dat je de cortisolspiegel in je lichaam verhoogt. Hierdoor voel je de behoefte en het verlangen om voedingsmiddelen en dranken te consumeren die rijk zijn aan suikers en verzadigde vetten.

8. Je hebt spijsverteringsproblemen

Een van de belangrijkste bestemmingen van de symptomen van stress is het spijsverteringsstelsel. Het is waar dat maagpijn van verschillende oorsprong kan zijn. In tijden van grote stress en zenuwen neemt de maagpijn echter aanzienlijk toe.

Je spijsverteringsstelsel is inderdaad extreem gevoelig aan hogedruksituaties waaraan je lichaam lijdt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.