Acht kenmerken van onvolwassen mensen

We weten allemaal dat het moeilijk is om met onvolwassen mensen om te gaan. In dit artikel laten we je een aantal van hun meest uitgesproken persoonlijkheidskenmerken zien om je te helpen ze beter te begrijpen.
Acht kenmerken van onvolwassen mensen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 10 januari, 2022

Onvolwassen mensen kenmerken zich door bepaalde kinderlijke wensen en fantasieën met zich mee te dragen. Daarom zijn een gebrek aan emotionele regulatie en egocentrisme twee van hun meest kenmerkende eigenschappen.

Impulsiviteit en gebrek aan empathie zijn ook kenmerken van onvolwassen mensen. Ze doen meestal dingen in een opwelling en vermijden situaties die in meer of mindere mate onaangenaam of saai kunnen zijn. Ze hebben zelfs de neiging om zich op te dringen en van anderen te eisen dat ze net zo denken als zij.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat ze, ondanks dat ze in de meeste gevallen emotioneel onvolwassen zijn, niet altijd zo zijn. Afhankelijk van de situatie vallen sommige eigenschappen meer op dan andere. Ontdek hieronder acht kenmerken van onvolwassen mensen.

Acht kenmerken van onvolwassen mensen

1. Gebrek aan empathie

Onvolwassen mensen vinden het meestal moeilijk om zichzelf in anderen te verplaatsen. In feite is het mogelijk dat de gedachte eraan niet eens in het hoofd van velen van hen opkomt.

Ze zijn gewoon zo gewend om alleen maar aan zichzelf te denken dat ze eerst veel moeite moeten doen om hun egocentrisme af te zwakken voordat ze in staat zijn om zich in anderen in te leven.

Door hun gebrek aan empathie denken ze dat er maar één manier is om de wereld te zien, en dat is die van hun. Als gevolg daarvan zullen ze elke mening of gedachte die anders is dan die van hun verwerpen.

2. Gebrek van introspectie

Het is vrij zeldzaam dat onvolwassen mensen tijd besteden aan zelfreflectie. Eigenlijk willen ze het liefst hun hele leven lang de mogelijkheid om in zichzelf te kijken en te leren van hun fouten negeren. Hierdoor zijn ze zich meestal niet bewust van wat hun diepste behoeften, doelen en dromen zijn.

Een man denkt na

3. Impulsiviteit is een van de grootste kenmerken van onvolwassen mensen

Impulsiviteit is een van de belangrijkste kenmerken van onvolwassen mensen. Meestal denken deze mensen niet na over het reguleren van hun acties of emoties en denken ze ook nooit na over de korte- of langetermijngevolgen. Vanzelfsprekend komt emotionele intelligentie in hun geval helemaal niet voor.

Vaak leidt dit kenmerk tot problemen met de mensen om hen heen, zowel op persoonlijk als op professioneel gebied. Niet alleen dat, het kan ook leiden tot andere problemen, zoals niet kunnen omgaan met verdovende middelen en geld.

Met andere woorden, ze kunnen dingen gaan kopen die ze zich gewoonweg niet kunnen veroorloven. Door hun gebrek aan zelfkennis en observatie lijken ze zich echter niet te realiseren hoe problematisch deze actie kan zijn. Daarom leven ze vaak in de schulden.

4. De neiging om anderen de schuld te geven

Een van de meestvoorkomende kenmerken van onvolwassen mensen is de neiging om andere mensen de schuld te geven van wat hen overkomt. Dit heeft te maken met hun overtuiging dat ze alles goed doen en geen fouten maken.

Dit soort mensen nemen geen verantwoordelijkheid voor wat ze doen, denken of voelen. In plaats daarvan kiezen ze ervoor om een slachtofferrol aan te nemen wanneer het hen uitkomt.

5. Egocentrisme

Onvolwassen mensen hebben de neiging om alleen aan zichzelf te denken. Daarom geloven ze vaak dat iedereen om hen heen hen wil leren kennen of om op hen wil lijken.

Ze beschouwen zichzelf als bijzondere wezens. Ze zijn arrogant en voelen zich onfeilbaar. Ondanks het feit dat ze lijken te vertrouwen op mensen met een hoog gevoel van eigenwaarde, zijn ze diep van binnen echter zeer onzeker. Daarom moeten ze voortdurend bewonderd worden door anderen.

6. Rituelen en bevliegingen

Onvolwassen mensen houden van plezier, net als de rest van ons. Ze jagen het plezier echter na tot het punt dat het ongezond wordt. Daardoor laten ze zich meeslepen en nemen ze slechte beslissingen voor de lol.

Merkwaardig genoeg manifesteren hun bevliegingen zich meestal op een geritualiseerde en geprioriteerde manier, in tegenstelling tot hun impulsieve acties.

Daarom kan het zijn dat een onvolwassen persoon te laat is voor een afspraak, omdat ze naar hun favoriete tv-serie aan het kijken waren of omdat ze meer geïnteresseerd waren in het kiezen van een goed uitziende outfit dan in op tijd zijn.

Een vrouw staart uit het raam

7. Ze vinden hun publieke imago heel belangrijk

Zoals we eerder gezegd hebben, hebben onvolwassen mensen een laag zelfbeeld, waardoor ze altijd behoefte hebben aan aandacht en geruststelling.

Daardoor maken ze zich vaak te veel zorgen over situaties die hun publieke imago negatief kunnen beïnvloeden. Daarom gaan ze naar bepaalde plaatsen en ondernemen ze grote projecten om hun populariteit te vergroten.

In de regel willen deze mensen niet alleen de goedkeuring van anderen, maar hebben ze die ook nodig. Bewonderd worden door de mensen om zich heen geeft hen veel plezier.

8. Ze kunnen niet tegen verveling

Omdat onvolwassen mensen de neiging hebben om hun eigen plezier en welzijn te zoeken, proberen ze ook situaties te vermijden waarin ze dat soort sensaties niet kunnen vinden, zoals wanneer ze verveling of ongemak ervaren.

Het is van vitaal belang om te vermelden dat om de verveling te overwinnen, ze bereid zijn om ver te gaan en gekke dingen te doen, alleen voor de sensatie ervan. Vergeet niet dat ze niet echt nadenken over de gevolgen van hun acties, dus hun impulsiviteit speelt een grote rol in hun drang om spanning te zoeken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bakhshani, N. M. (2014). Impulsivity: a predisposition toward risky behaviors. International journal of high risk behaviors & addiction3(2).
  • Hardee, J. T. (2003). An overview of empathy. The Permanente Journal7(4), 51.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.