Aan dingen vasthouden doet meer pijn dan loslaten
Jezelf aan dingen vasthouden kan zeer gevaarlijk en schadelijk zijn. Vasthouden aan de veiligheid van wat je weet of gewend bent, is relatief eenvoudig. Het probleem is dat het vasthouden aan iets of iemand, en het als een noodzaak beschouwen, slechte gevolgen kan hebben.
Te aanhankelijk zijn en jezelf omringen met veronderstelde essentiële zaken en overtuigingen die dicteren wat je nodig hebt om gelukkig te zijn, is gewoon het voeden van je ego. Je bent slaaf van je welzijn. Niets externs, zelfs niet een persoon, kan je echt geluk geven.
Ook is het niet goed om in het verleden te leven. Misschien kan nostalgie je inspireren en je beter maken, maar het herbeleven van herinneringen is nog steeds vasthouden aan iets.
Je kunt het niet zien of aanraken, maar het bestaat in je geest en vasthouden aan een idee is gevaarlijk. Daarom doet het vasthouden aan dingen meer pijn dan het loslaten. Denk er eens over na. Vasthouden aan iets, een gedachte of een persoon kan je doen lijden.
Het creëren van valse behoeften
Wat maakt je gelukkig? Denk er eens over na. Wat is essentieel voor je geluk? Een partner? Een huis? Het werk van je dromen? Nummer één zijn of in de top vijf staan? Misschien kinderen krijgen?
Wat het ook is, geef jezelf een moment om er echt over na te denken. Heb je dat alles echt nodig om gelukkig te zijn? Wat wil je nog meer? De dingen, de dromen, de persoon of het gevoel dat je ze hebt?
Vaak, en zonder dat je het beseft, begin je een lijst te maken van dingen die verbonden zijn met je concept van geluk. Je hebt verwachtingen voor je ideale wereld en je zou kunnen geloven dat dit het echte werk is. Het probleem ontstaat wanneer je dit zozeer verinnerlijkt dat je het uiteindelijk gelooft.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden.
- “Als ik een baan krijg, zal ik op mezelf gaan wonen.”
- “Als ik op mezelf woon, zal ik doen wat ik echt wil doen.”
- “Al dit werk en de inspanning zullen het waard zijn en ik zal mijn dromen te bereiken.”
- “Ik zal een partner vinden, en we zullen samen een huis te bouwen, en ik zal gelukkig zijn.”
Zo wordt wat ooit een fantasie was, een realiteit die je wilt bereiken. Je hebt er zoveel moeite in gestoken dat, als het niet gebeurt, alles kapot zal gaan. Misschien gebeurt het niet precies zoals je wilt dat het gebeurt. Je begint je ziek te voelen, maar blijft verlangen naar dat ideaal van geluk dat je in je hoofd hebt gecreëerd.
Je wordt niet alleen geconfronteerd met je gedachten, die zeggen dat je het niet waard bent, maar ook emoties zoals woede, teleurstelling, frustratie of bitterheid. Onbewust, en ongewild, heb je je eigen valkuil gegraven, door vast te houden aan een reeks van onware behoeften.
Dingen vasthouden kan tot lijden leiden
Het conditioneren van je welzijn aan dingen, dromen en mensen is verkeerd. Niemand heeft je geleerd om daar niet voor te vallen, integendeel. Je wordt waarschijnlijk bestookt met advertenties die je laten zien hoe je gelukkig kunt en moet zijn. Kijk maar eens naar de sociale media.
Vasthouden aan iets of iemand en vasthouden aan een idee van hoe de dingen zouden moeten zijn is gevaarlijk. Waarom? Omdat niets eeuwig duurt. Omdat inflexibiliteit je het gevoel kan geven dat je vastzit, versleten en verslaafd bent.
Iedereen is aan het veranderen, je bent niet meer dezelfde persoon als zeven jaar geleden. Ik weet zeker dat je dat niet bent. Daarom zal het negeren van verandering en het vasthouden aan dingen, ideeën en mensen je ongelukkig maken.
Dit betekent niet dat je op je tenen een weg door het leven moet banen. Het betekent ook niet dat je niets meer om dingen en mensen geeft. Let gewoon op hoe je je tot anderen verhoudt en wat er om je heen gebeurt.
Besteed aandacht aan hoe je over deze dingen denkt. Op deze manier ben je in staat om te identificeren wanneer iemand of iets in een valse behoefte voor je begint te veranderen.
Laat los om meer te krijgen
Loslaten, afscheid nemen. Er zijn vele manieren om onthechting in de praktijk te brengen, iets wat je bevrijdt van die valse behoeften en de mal breekt die je hebt gemaakt om echt gelukkig te zijn.
Loslaten is een proces van groei en transformatie, wat alleen gebeurt als je leert dat niets eeuwig duurt en dat alles verandert. Het gaat erom de cyclus van het leven te respecteren en te begrijpen dat sommige dingen niet voorbestemd zijn.
Loslaten is weten dat gedachten kunnen veranderen en dat wat vandaag waardevol is, dat morgen misschien niet meer is. Cultiveer je geest, train haar om die veranderingen onder ogen te zien, bereid je hart voor op het loslaten van wie er niet meer bij je kan zijn, en laat je gehechtheid aan een object of situatie los.
Dit betekent niet dat ze niet langer belangrijk voor je zullen zijn, maar dat je de meeste van deze dingen niet nodig hebt om gelukkig te zijn. Het kan in het begin moeilijk te begrijpen zijn.
Onthechting is een weg naar evenwicht, om volledig vrij te zijn van egoïsme. Het laat je aan jezelf werken om jezelf echt te leren kennen. Het is een daad van moed waarmee je de barrières van je comfortzone kunt overwinnen en niet langer bang bent om te verliezen wat je vasthoudt.
Loslaten is het accepteren van verlies als een fundamenteel onderdeel van je leven, het in de praktijk brengen van acceptatie en het cultiveren van een flexibele geest en een eerlijk hart. Het leven gaat over verandering, maar ook over beweging. Vergeet dat niet!