7 verrassende citaten van Salvador Dalí

7 verrassende citaten van Salvador Dalí
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 02 augustus, 2018

De citaten van Salvador Dalí zijn net zoals hijzelf was: verrassend en slim, en bijna altijd krachtig. Het had ook niet anders gekund aangezien deze man altijd de aandacht opeiste en voor allerlei controverses zorgde.

Waar de citaten van Salvador Dalí vandaan komen

Deze Catalaanse artiest is geboren in 1904 en was de derde ‘Salvador’ in zijn familie. De eerste was zijn vader. De tweede was zijn oudere broer, die overleed voordat de artiest geboren was. Zijn ouders hebben hem zelfs naar het graf van zijn broer genomen en hem verteld dat hij zijn reïncarnatie was. Deze woorden hebben de toon gezet voor de rest van zijn leven, waardoor hij uiteindelijk een heftige identiteitscrisis te verduren kreeg.

“Kannibalisme is een zekere uiting van genegenheid.”

-Salvador Dalí-

Mensen zien Salvador Dalí als één van de hoofdfiguren binnen het surrealisme, zowel binnen als buiten Spanje. Zijn schilderijen omvatten zijn meest bekende kunstwerken, maar hij was ook een fotograaf, scenograaf, beeldhouwer, graveur en auteur. Hieruit volgen een aantal memorabele citaten van Salvador Dalí.

Anders zijn

Dit is één van de citaten van Salvador Dalí over mensen die verschillen van jou. Dit is wat hij te zeggen had: “Ik spreek veel liever met met, of ben liever in de buurt van mensen, die het tegenovergestelde van mij denken, dan mensen die precies hetzelfde denken als ik.”

Dat is een hele interessante houding waar veel andere grote denkers het mee eens zijn. Dalí was niet bepaald een boegbeeld van nederigheid, maar laat met deze quote zien dat op intellectueel gebied contrast wilde, niet bevestiging.

7 verrassende citaten van Salvador Dalí

Intelligentie en ambitie

Dalí bezat ook een zeer pragmatische kant. Hij werd er meerdere keren van beschuldigd dat hij zijn excentriciteit inzette om zichzelf op de kaart te zetten en waarde aan zijn werk toe te voegen. Hier volgt een citaat waarbij je tussen de regeltjes moet lezen ter illustratie: “Intelligentie zonder ambitie is als een vogel zonder vleugels.”

Veel van de citaten van Salvador Dalí zetten hem neer als een praktisch persoon. Hij was iemand met beide voeten op de grond, ook al leek dat niet altijd zo. Aan dit citaat valt te zien dat ambitie dus ook ontzettend belangrijk voor hem was.

Surrealisme

Surrealisme was zonder twijfel één van de meest belangrijke culturele stromingen in de twintigste eeuw. Salvador Dalí sprak hier dan ook veel over en deelde zijn theorieën graag met anderen. Hij had onder andere het volgende te zeggen: “Surrealisme is verwoestend, maar het verwoest alleen datgene wat het beschouwt als belemmerend voor onze visie.”

Het meest interessante deel van dat citaat is hoe hij verwoesting als idee schetst. Hij verleent het begrip geen negatieve ondertoon. Sterker nog, hij zegt dat het nodig is voor creativiteit. Je vernietigt dingen zodat je kunt bouwen, kunt opruimen of het pad dat voor je ligt kunt vrijmaken.

Krankzinnigheid en de clown

Mensen labelden Dalí constant als ‘krankzinnig’. Hij verborg nooit het plezier dat hij putte uit anderen zich ongemakkelijk laten voelen en het opvallen in elk mogelijk scenario. Achter deze houding verschool zich echter ook een intens doordenkend en wijze man.

Dit is één van de citaten van Salvador Dalí met betrekking hierop: “Ik ben niet de clown, maar deze verschrikkelijk cynische en bewust naïeve samenleving die het spel der serieusheid om zijn eigen krankzinnigheid te verbergen.” Hij trekt het idee dat datgene dat serieus is, ook rationeel moet zijn, op een prachtige wijze in twijfel — door te benoemen dat serieusheid slechts een masker is.

Salvador Dalí illusie

De ware schilder

Natuurlijk moeten we natuurlijk ook de citaten van Salvador Dalí over schilderen meenemen. Deze prachtige gaat als volgt: |”Een ware schilder is eentje die buitengewone taferelen kan schilderen in het midden van een lege woestijn. Een ware schilder is eentje die geduldig een peer kan schilderen in het midden van de tumulten der geschiedenis.”

In tegenstelling tot andere artiesten, probeerde Dalí altijd een absolute apolitieke positie in te nemen. Hierdoor werd hij in het verleden meerdere keren beschuldigd van het steunen van de nazi’s, maar dit ontkende hij. Het citaat hierboven laat zien dat hij hoe dan ook kunst en verbeelding boven de ‘echte’ levensgebeurtenissen plaatste.

Jonge mensen vandaag de dag

Het zou jammer zijn om één van de citaten van Salvador Dalí die zijn speelsheid en humor laten zien weg te laten. Hierin heeft hij het over jonge mensen en zegt hij: “De grootste tragedie van jonge mensen vandaag de dag, is dat ik er geen deel van uit maak.”

Zoals je kunt zien wist Dalí ook hoe hij de spot met zichzelf kon drijven. In dit geval zette hij ironie in om een zwak punt van zichzelf te laten zien. Wanneer we jaren later terugkijken, lijkt het er soms op dat zijn extreme narcisme meer mythe dan realiteit was.

Andermans aandacht vragen

Als er iets was dat Salvador Dalí kon doen, was het aandacht vragen (of eisen) van anderen. Hierover was hij volledig transparant: “Wie de aandacht van mensen wilt hebben, moet ze provoceren…” Niemand had meer recht op deze woorden dan deze man.

Dalí was altijd provocerend. Hij genoot van het uitdagen van vooroordelen en gebruiken. Zijn grootste kracht was zijn vermogen om op welke manier dan ook met de realiteit te spelen. Dit was waar zowel in zijn dagelijkse leven als in de prachtige kunst die hij ons naliet. Dit is ook waar een deel van zijn genialiteit zich schuil hield.

Dalí met een schilderij

De citaten van Salvador Dalí zullen nooit adequaat laten blijken hoe geweldig hij was. Sommigen aanbaden hebben, sommigen haatten hem. Men kan hoe dan ook niet ontkennen dat hij een ontzettend belangrijk individu was. We hebben hier vandaag slechts een klein eerbetoon neergezet aan iemand die de manier waarop wij realiteit beschouwen, heeft veranderd.

í


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.