7 stappen naar geluk volgens het Hindoeïsme

7 stappen naar geluk volgens het Hindoeïsme

Laatste update: 27 april, 2018

Een Hindoeïstische legende vertelt het verhaal van de enige gelukkige man in een oud koninkrijk en de 7 stappen naar geluk. Daar waren veel rijke mensen, maar ze konden niet van hun bezittingen genieten. Ze wilden altijd meer en daarom besteedden ze het grootste deel van hun tijd aan zakendoen om hun vermogen te vergroten. Er waren ook andere personen, maar zij waren erg arm. Ook zij waren niet gelukkig, omdat ze een groot deel van hun leven besteedden aan het dromen over alles wat ze niet hadden.

Toen het woord zich verspreidde dat er een man was die volkomen gelukkig was, toonde iedereen erg veel interesse. Er werd gezegd dat deze man een kist had die alle geheimen voor het bereiken van geluk bevatte. De rijken gingen naar hem toe en wilden de kist kopen, maar de man verkocht hem niet. De armen smeekten hem, maar nog steeds gaf de man niet toe. Ze probeerden zelfs de kist te stelen, maar slaagden hier niet in.

Wij zoeken naar geluk, maar weten niet waar, zoals dronken mensen hun huis zoeken, wetende dat ze er een hebben.
-Voltaire-

Na een tijd kwam een jongen naar de man met de kist. Hij vertelde de man dat hij ook blij wilde zijn. Toen hij de onschuld van de jongen zag, was de gelukkige man ontroerd. Hij vertelde de jongen dat geluk als een ladder is en dat iedere stap in de richting van geluk een nieuw leermoment was. Zo liet hij de 7 stappen naar geluk zien.

7 stappen naar geluk

Stap 1. Kweek liefde voor je zelf om gelukkig te zijn

De man met de kist vertelde de jongen dat de eerste voorwaarde voor geluk is om van jezelf te houden. Zelfliefde betekent je waardig voelen voor geluk. Hiervoor moeten we ons leven waarderen, zorgen voor onze gezondheid en ons lichamelijk welzijn.

Kweek liefde voor je zelf om gelukkig te zijn

Ook moeten we begrijpen dat we uniek zijn in deze wereld. Dit betekent dat al onze deugden en gebreken het resultaat zijn van een unieke geschiedenis in het universum. We zijn niet meer en niet minder dan een ander, we zijn gewoonweg het effect van miljoenen onherhaalbare keuzes.

Stap 2. Handelen, het in de praktijk brengen

Een van de dingen die mensen ongelukkig maakt is het nadenken over de beste zijn of over een beter leven hebben, maar laat dit los in je gedachten. Dit leidt alleen maar tot frustratie en schuldgevoelens. Als je denkt dat je iets kan of moet doen, doe het dan gewoon. Je hoeft er niet teveel over na te denken.

Ook is het belangrijk dat je handelingen overeenkomen met je woorden. En natuurlijk met je gedachten. Als je op een bepaalde manier denkt, maar op een andere manier handelt, creëer je alleen maar verwarring. Maar als er harmonie is in je innerlijke wereld, zal alles gemakkelijk verlopen.

Stap 3. Verban jaloezie

Diegenen die eerder aan de prestaties van anderen denken dan aan hun eigen prestatie, bouwen aan een weg naar bitterheid. Je weet nooit wat die andere persoon heeft gedaan of heeft doorstaan om te krijgen wat hij nu heeft. Jij bent dus niet de juiste persoon om te beoordelen of hij dit verdient of niet.

In plaats van na te denken over wat anderen wel of niet bereiken, moet je je op jezelf richten. Als je ruimte in je hart geeft voor jaloezie, zul je daaronder lijden. Dit soort lijden is nutteloos en destructief. Als je erin slaagt gelukkig te zijn met wat anderen bereiken, zal je geluk dubbel zo groot zijn en zal je meer kracht in je hart hebben om je doelen te bereiken.

Stap 4. Vecht tegen wrok

Soms worden we beledigd op een hele nare manier waarvan de pijn in ons hart achterblijft. Na verloop van tijd verandert deze pijn in frustratie en dit zal worden getransformeerd in woede. Uiteindelijk zal je een heel negatief gevoel bij je dragen dat je verlamt.

Vecht tegen wrok

Wrok is ook een van die nutteloze passies die veel schade aanbrengen aan diegenen die het voelen. Het leven heeft zijn eigen logica en daarom moet je je bij een belediging bedenken dat diegene die dat doet gerechtigheid zal krijgen. Vroeg of laat zal iedereen oogsten wat hij zaait. Hierom moet je streven naar vergeven, vergeten en loslaten.

Stap 5. Neem niets wat niet van jou is

Volgens het Hindoeïsme brengt alles wat onterecht van anderen wordt afgenomen ernstige gevolgen met zich mee. Na verloop van tijd zal diegene die deze daad heeft gepleegd worden ontdaan van iets van veel hogere waarde. Het niet respecteren van de eigendommen van anderen zorgt ervoor dat verdwijnt wat je krijgt.

Dit geldt niet alleen voor materiële eigendommen. Ook gaat het over het zich toe-eigenen van ideeën, genegenheid of voordelen die niet van jou zijn. Voor Hindoes is het gebrek aan respect voor dingen die niet van jou zijn het begin van iemands morele en materiële verwoesting. 

Stap 6. Ban mishandeling uit je leven

Geen enkel levend wezen mag worden mishandeld. Dit betreft mensen, maar natuurlijk ook planten en dieren. Wie er op een liefdevolle manier in slaagt relaties te leggen zal gelukkig kunnen zijn. Alle levende wezens zijn een bron van vreugde en welzijn, dus ze moeten worden gewaardeerd.

Dit betekent uiteraard een radicale weigering om te worden mishandeld. Het is goed om standvastig te zijn in het afwijzen van elke situatie of persoon die je mishandelt. Geen enkele vorm van misbruik is “in je eigen belang” of goed voor het welzijn van anderen. Om te kunnen groeien of fouten te kunnen corrigeren is het niet nodig om destructieve afspraken te maken.

Stap 7. Wees elke dag van je leven dankbaar

Het is heel eenvoudig en heeft een zeer krachtig effect op je emoties. Iedere dag heb je ongetwijfeld redenen om dankbaar te zijn. Als je er een gewoonte van maakt dat het eerste woord van je dag “dankjewel” is, zul je zien hoe je leven zich vult met kleur.

Hindoeïsme de Lotusbloem

Dit eenvoudige ritueel verandert levens. Wanneer dit een gewoonte wordt, plaatst dit je in een positie van goedheid en goede gezindheid ten opzichte van alles. Het maakt je een gelukkiger en guller persoon. Bovendien kun je hiermee beter de waarde van je leven inzien.

We hebben al gezegd dat de 7 stappen naar geluk als een ladder zijn. Je bereikt de ene stap na de andere. Ze vormen een evolutionair proces dat leidt naar innerlijke vrede en deze vrede is de enige noodzakelijke voorwaarde om gelukkig te zijn. En als je gelukkig bent, bereik je een staat waarin alle wisselvalligheden van het leven worden aanvaard met edelmoedigheid en intelligentie. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.