7 gewoontes die niet goed voor je zijn
We leren onszelf vaak onbewust gewoontes aan. Je doet de dingen simpelweg op een mechanische manier en je herinnert je niet meer waarom je denkt op een bepaalde manier of waarom je altijd de dingen doet op dezelfde manier. Je gelooft uiteindelijk dat dit de enige manier is om zo te denken of te leven en alles is zo vanzelfsprekend voor je, dat je er niet eens je vraagtekens bij zet.
Helaas kiezen we vaak deze gewoontes uit gebaseerd op negatieve mensen of ervaringen. We zijn gewend geraakt aan de zwarte wolk om ons heen en natuurlijk geeft de realiteit ons uiteindelijk gelijk, want het zoeken vergroot de waarschijnlijkheid van het vinden.
“Onthoud dat je karakter de som is van al je gewoontes; het is de manier waarop je gewoonlijk handelt.”
-Rick Warren-
Op dezelfde manier als dat we de gewoontes van gedachtes en gedrag verwerven die ons niets goeds brengen, zo kunnen we ons ook bewust worden van onszelf en nieuwe referentiepunten creëren. Het is niet zo gemakkelijk en toch kan dit echt je kwaliteit van leven verbeteren. Hieronder vind je zeven van zulke gewoontes waar je mee af zou moeten rekenen om echt te kunnen genieten van je bestaan.
1. Bekritiseren: een van de schadelijkste gewoontes
Veel mensen laten een neiging zien om negatief commentaar te geven over iedereen, elke situatie of elke realiteit die ze tegenkomen. Het is als een chip die automatisch wordt geactiveerd en die ons ertoe leidt om ergens op neer te kijken, zonder enige aanwijsbare reden.
Kritiek is valide wanneer het bedoelt is om iets te verbeteren. Maar als de enige intentie is om het slechte in alles te vinden, zonder enig groter doel dan het maken van een opmerking over het negatieve, dan zul je uiteindelijk een oncomfortabele sfeer creëren en natuurlijk op zo’n manier dat anderen ook het negatieve in jou gaan zien.
2. Passief afwachten tot er iets gebeurt
Dit gebeurt wanneer jouw antwoord op ongemak niet is om te kijken wat je kunt doen, maar in plaats daarvan te wachten opdat er iets gebeurt buiten jezelf dat de situatie zal oplossen. Je wacht op de liefde, op iemand die jou een betere baan aanbiedt of op een dokter die jou een recept geeft zodat je van je migraine afkomt, of wat het ook moge zijn.
Diep vanbinnen heb je een fantasie om gered te worden. Je ziet jezelf als iemand die geen plek heeft om naartoe te gaan om je problemen op te lossen of om nieuwe paden te bewandelen. Met de gewoonte om simpelweg te wachten weet je dagen en dagen aan je voorbij te laten gaan en verlies je kostbare tijd die je nooit meer terug zult krijgen.
3. Klagen als manier van leven
Misschien zonder het ook maar door te hebben heb je het idee gecreëerd dat klagen een positief iets is. Je gelooft onterecht dat je beklagen een manier is om de waarde van je moeite te bewijzen, of om te laten zien dat je door zó veel problemen en moeilijke tijden heen bent gegaan.
Misschien ben je op zoek naar een reactie van anderen en ontwikkel je de gewoonte om te klagen om bewondering, goedkeuring of solidariteit te verkrijgen. Maar waar het uiteindelijk op uitdraait, is dat je precies het tegenovergestelde zult ontvangen. Dit is een schadelijk communicatiepatroon dat al snel verveelt voor de mensen om je heen.
4. Doen alsof het jou niet aangaat
Ontwijking is een veel voorkomende gewoonte, vooral onder mannen, maar ook bij veel vrouwen zie je dit fenomeen. Blijkbaar wil je dramatisering van de situatie vermijden en je bent niet van plan om je te focussen op problemen, hoe serieus ze ook mogen zijn. Misschien noem jij het ‘niet in paniek raken’ en ben je er zelfs trots op.
Maar het feit is dat echte problemen in het leven niet vermeden kúnnen worden. Hoe hard je ook van ze wegrent, ze zullen je altijd weten in te halen. Door te proberen ze te negeren, voed je ze en laat je ze groeien. Geen enkel serieus probleem lost zichzelf op en je kop in het zand steken doet niets anders dan het nog verder compliceren van de situatie.
5. Consumeren, consumeren en nog eens consumeren
Een slaaf worden van consumptie is een gewoonte die absoluut zal leiden tot ongelukkigheid. Je zult waarschijnlijk geloven dat het hebben van een geweldige mobiele telefoon je gezegend zal laten voelen. En misschien is dat waar… voor een paar uur. Daarna kom je terug in de echte wereld en heb je je zinnen gezet op een nieuwe bevlieging.
Je welzijn laten afhangen van objecten is slechts een manier om je innerlijke leegte op anderen te projecteren. We houden er allemaal van om te winkelen en onszelf te verwennen met een paar nieuwe aankopen, maar wanneer dit zo’n vorm aanneemt dat je geluk er van afhangt en het in een gewoonte verandert, zijn we de verkeerde weg ingeslagen. Het enige wat we dan aan het doen zijn, is de leegte die we binnenin ons voelen te vergroten.
6. Een gewoonte maken van thuis blijven
Wanneer we ons niet geweldig voelen hebben we de neiging om passief te worden en willen we het liefst eigenlijk nergens naartoe. Het is normaal voor ons om een avond of, maximaal, een paar dagen nodig te hebben om uit deze staat te komen. Wanneer je echter hetzelfde blijft doen en je hier een gewoonte van maakt, is het tijd om na te denken over wat er met je gebeurt.
Het probleem is niet per se dat je binnen blijft. Het probleem zit hem in het feit dat met dit soort gedrag je een levensstijl begint te creëren die draait om isolatie. Isolatie voedt op zijn beurt een depressieve staat en het gevoel van het nog fragieler en kwetsbaarder te zijn.
7. Nieuwigheid en verandering afwijzen
Door het hebben van overmatig rigide routines zet je jezelf vast. Als je altijd hetzelfde doet, is het ook zeker dat op een gegeven moment je gedachtes, gevoelens en percepties invariabel beginnen te worden. Het is alsof je alles aan het weggooien bent dat je binnen in jezelf draagt.
Veranderingen zijn altijd positief, zolang ze op een of andere manier je uit je comfortzone halen. Dit dwingt je om je binnenwereld te activeren om een nieuwe adaptatie te bewerkstelligen. En onder die voorwaarden is het waarschijnlijk dat je iets ziet of meemaakt dat jou laat voelen dat je leeft, dat je laat zien dat er zo veel interessante activiteiten zijn buiten die vier muren waar je zo aan gewend bent geraakt.