5 sleutels om digitale dementie te voorkomen

5 sleutels om digitale dementie te voorkomen

Laatste update: 14 april, 2019

Het is onmogelijk om over digitale dementie te praten zonder de Duitse psychiater Manfred Spitzer te noemen. Dankzij zijn werk weten we nu dat digitale dementie de vermindering van onze cognitieve capaciteiten is als gevolg van het misbruik van nieuwe technologieën. Deze vorm van dementie is vergelijkbaar met leeftijdsgebonden dementie.

Twintig jaar geleden zou dit soort onderzoek als belachelijk zijn afgeschreven. Hoe zouden mensen zich door technologie kunnen laten domineren? Men dacht dat een sociaal dier met het vermogen om te redeneren en te innoveren nooit zo diep zou vallen.

Ons misbruik van technologie heeft echter gevolgen die we nu pas beginnen te zien. De jongste generatie is echter gevoeliger voor geheugenproblemen op korte termijn.

Spitzer stelt dat het misbruik van nieuwe technologieën de cognitieve prestaties en het geheugen vermindert. Bovendien benadrukt hij dat de hersenen min of meer als een spier werken. Als je ze gebruikt, worden ze sterker. Als je ze niet gebruikt, worden ze atrofisch. Daarom is het zo belangrijk om je geest te stimuleren en te trainen.

Verslaving aan technologie veroorzaakt digitale dementie of verminderde cognitieve vaardigheden.

Vrouw werkt achter een laptop

Hoe voorkom je digitale dementie?

We leven in een wereld vol verbindingen. Kleine kinderen gebruiken voortdurend smartphones en tablets. Ze vragen snel antwoord aan Google over elke twijfel of vraag die ze hebben zonder enige moeite om zelf na te denken of er zelf achter te komen. Dat is de reden waarom digitale dementie toeneemt. Maar wat kunnen we eraan doen?

Stel grenzen in voor de tijd die je online besteed

Maak een specifiek schema voor het gebruik van je telefoon. Als je hem nodig heeft voor je werk, probeer dan je vrije tijd te respecteren (wat ook heel belangrijk is). Probeer bijvoorbeeld direct na het eten een pauze te nemen om je telefoon te gebruiken of wanneer je al je lopende taken hebt voltooid.

Vergeet niet om tijd door te brengen met je familie, vrienden of partner. Geef nooit tijd met hen op om meer tijd door te brengen op sociale netwerken. Dat betekent niet dat je ze niet kunt checken. Zorg er gewoon voor dat je ze met mate gebruikt. Het draait allemaal om evenwicht.

Technologie is niets. Wat belangrijk is, is dat je vertrouwen hebt in mensen, dat ze in principe goed en slim zijn, en als je ze de middelen geeft, zullen ze er geweldige dingen mee doen.

-Steve Jobs-

Zoek een hobby

Leer een instrument bespelen, schrijf je in voor Spaanse taallessen of ga naar de sportschool. Vind een gezond tijdverdrijf dat je zal helpen de digitale wereld te vergeten. Als dat mogelijk is, zoek een hobby die je aan het denken zet en gebruik maakt van je analytische vaardigheden.

Het gebruik van “brain training” spellen op je computer telt niet mee! Focus op de echte wereld en op oefeningen die je kunt doen met een potlood en papier. Haal je familie en vrienden bij elkaar en breng een leuke avond met hen door.

Vrouw die sport in het bos

Ga naar buiten

Ga naar buiten en geniet van de natuur. Het maakt niet uit of het koud of regenachtig is, want elk seizoen heeft iets moois te bieden. Als je in de stad woont, zijn er waarschijnlijk honderden parken met wandel- en fietspaden. Dit is geweldig voor je longen, maar nog belangrijker, het is goed voor je geest.

Misschien wil je het eerst niet doen, maar probeer er een gewoonte van te maken. Beetje bij beetje zullen je lichaam en je hersenen eraan wennen en je kijkt er naar uit om buiten te zijn, of het nu regent of de zon schijnt.

Dwing jezelf na te denken

De volgende keer dat je de voor makkelijkste weg wilt kiezen, stop jezelf. Vraag jezelf af hoe je het zou hebben gedaan zonder het internet. Je zult je realiseren dat er veel alternatieven zijn voor het gebruik van een of ander apparaat.

Wees introspectief en denk na. Is het mogelijk om een antwoord te krijgen zonder het online te zoeken? Zou het niet beter zijn om af en toe een boek te lezen? Laat je hersenen niet roestig worden! De levensverwachting neemt voortdurend toe. Daarom moeten we onze hersenen zo actief mogelijk houden.

Digitale dementie

Kies voor boeken in plaats van tv-programma’s

Tv kijken is een leuke hobby, maar het moet niet je enige activiteit zijn. Als je wilt ontsnappen en je wilt onderdompelen in verhalen, probeer dan eens een boek op te pakken. Het is beter voor je ogen en je verbeelding.

Literatuur helpt je creativiteit te vergroten. Zo ontwikkel je een deel van je hersenen dat vaak inactief is. Het is altijd een goede optie om je innerlijke kind tot leven te laten komen.

Digitale dementie is een probleem waar steeds meer mensen dagelijks mee te maken krijgen. Het is makkelijk te bestrijden, maar je moet wel je steentje bijdragen. Wie je het ook vraagt, zal je vertellen dat ze na een dag hard werken alleen maar op de bank willen gaan liggen en met hun telefoon willen spelen of film willen kijken.

Het routinematig gebruik van nieuwe technologieën kan gevaarlijk zijn. Probeer minstens een uur per dag buiten door te brengen. Je lichaam en je hersenen zullen je er dankbaar voor zijn.

Vergeet niet dat het beperken van het gebruik van technologie je niet zal isoleren van andere mensen als je dat niet wilt. Het echte leven is immers veel interessanter dan een digitaal leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.