4 manieren om trauma te overwinnen door kunst

4 manieren om trauma te overwinnen door kunst
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

Als we een ingewikkeld en pijnlijk proces meemaken, kunnen we gaan denken dat er geen uitweg is. We hebben ons allemaal wel eens in zo’n situatie bevonden. Soms zijn we zo bezig met onszelf dat we niet langer kijken naar de wereld om ons heen. Soms valt het niet mee om een trauma te overwinnen.

Traumatische situaties zorgen ervoor dat we niet weten wat we moeten doen. We kunnen trauma overwinnen, maar dat is moeilijk als we niet kunnen stoppen met denken aan wat er is gebeurd.

Trauma is een emotionele wond, die ons welzijn beïnvloedt. De waarheid is dat de meesten van ons waarschijnlijk een soort trauma zullen meemaken tijdens hun leven. Er zijn een aantal strategieën die we kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat we niet gevangen komen te zitten in onze pijn. Kunst kan bijvoorbeeld onze pijn transformeren.

Door kunst kunnen we de pijn die we voelen transformeren. Als we trauma willen overwinnen, moeten we de traumatische situatie die ons overrompeld hervormen door het gebruik van creativiteit. Hierdoor transformeert lijden in leren. Als we door dit proces gaan, beginnen we onze emotionele wond te transformeren.

Laten we eens kijken hoe we kunst kunnen gebruiken trauma te kunnen overwinnen.

De functie van kunst in de maatschappij is om te bouwen. We bouwen als we riskeren in te storten.

-Sigmund Freud-

Maak contact met het diepste deel van jezelf om trauma te overwinnen met kunst

Om trauma te kunnen overwinnen door middel van kunst, is het belangrijk om contact te maken met de diepste delen van je ziel. Je moet wat je voelt herkennen en deze gevoelens transformeren. Dit proces bestaat uit nadenken over jezelf en proberen te identificeren welke emoties we voelen als resultaat van de traumatische situatie.

Vrouw in de buitenlucht

Deze diepe innerlijke connectie zal je helpen beslissen hoe je verder wil gaan in het genezingsproces. Als het in het begin moeilijk voor je is om contact te maken, maak je dan geen zorgen, en denk niet dat er iets mis met je is. Dit proces kost tijd en oefening.

Het is echter veel makkelijker als je een omgeving opzoekt waar je je prettig voelt. Een plek waar je alleen bent en naar muziek kan luisteren bijvoorbeeld.

Dit kan overal zijn, zoals:

 • een park
 • je eigen huis
 • het strand

De mogelijkheden zijn eindeloos.

Als je identificeert wat je voelt, kun je beginnen met het kanaliseren van deze gevoelens tot kunst. Je kunt nadenken over:

 • componeren van een lied
 • schrijven
 • schilderen
 • dansen
 • zingen
 • beeldhouwen

Denk aan je diepste gevoelens die je associeert met een emotionele wond. Begin dan om deze gevoelens te transformeren in een creatief kunstwerk.

Wees jezelf

Als het om jouw kunst gaat, is het belangrijk dat je jezelf bent. Sta er niet bij stil wat anderen zouden willen of wat ze van je verwachten. Denk aan jezelf en hoeveel waarde je hebt als uniek individu met je eigen talenten. Meer dan iedereen ken jij je eigen krachten en zwakheden. Als je deze erkent wordt het makkelijker voor je om ze in je werk uit te drukken.

Wijs de ideeën die je geest creëert niet af. Breng ze tot uiting in je kunst. Vind je eigen kracht en wees tolerant en open voor je verleden. Denk na over wat je hebt geleerd van de pijnlijke situaties die je hebt meegemaakt. Hoe kun je ze met creativiteit transformeren?

Beoordeel jezelf niet. Geef jezelf de kans om te zijn wie je werkelijk bent, met je eigen waarden en onvolkomenheden. Je kunt al die ideeën die bij je opkomen in je werk verwerken. Het maakt niet uit of ze pijnlijk zijn of niet. Sta jezelf toe om alle pijn die je in je hebt gedragen in je kunst te stoppen.

Geef jezelf toestemming om te laten zien wie je bent. Dit is de beste manier om de creativiteit te verhogen. Om trauma te overwinnen door middel van kunst, moet je het transformeren met je eigen lichaam en creativiteit. Je artistieke hulpmiddelen maken van die emotionele wond iets moois.

Wat is de beste manier om het creatieve proces te faciliteren?

We bieden de volgende strategieën om je creativiteit een boost te geven, zodat je de pijn die je voelt kunt overwinnen.

 • Brainstorm en schrijf al je ideeën op.
 • Luister naar jezelf.
 • Accepteer al je gedachten en emoties met liefde.
 • Beoordeel jezelf niet.
 • Denk aan wat je kunt leren van de pijnlijke situatie.
 • Bedenk een manier om de emotionele wond te transformeren en laat dit zien in je werk.
 • Kies een plaats waar je je goed voelt.
 • Kies het materiaal dat je wil gebruiken.
 • Luister naar de muziek waar je van geniet.

Dit alles zal je helpen met je creatieve werk. Stem af op jezelf, de plaats en de situatie waar je je zorgen over maakt. Met leren en transformatie kan die problematische situatie je lichaam op een creatieve manier verlaten. Naarmate je meer en meer gaat nadenken over wat je dwars zit, wordt het steeds duidelijker hoe je je emoties in je werk wilt uitbeelden.

Kwasten en verf

Verschillende manieren om kunst te gebruiken om trauma te overwinnen

Borus Cyrulnik, psychoanalyticus en neuroloog aan de Universiteit van Var in Frankrijk, zegt dat kunst het uitdrukken van wat moeilijk onder woorden te brengen is, vergemakkelijkt. Hij zegt dat kunst een middel tot bevrijding en emotionele controle is waarmee de kunstenaar zich gehoord kan voelen. Zo wil hij trauma overwinnen met kunst.

Kunstenaars en psychologen hebben het belang van kunst bij het overwinnen van traumatische ervaringen bestudeerd.

Hier laten we je een aantal verschillende ideeën zien:

 • Kunsttherapie. Psychologie, kunst en onderwijs komen samen om een discipline op te zetten die op zoek is naar emotioneel welzijn. Het gebruikt kunst als therapeutisch middel, die psychologen kunsttherapie noemen.
 • Psychoanalyse. Door middel van kunst drukken we onbewuste aspecten uit, zoals die uit een traumatische situatie. Creativiteit is een middel tot expressie, catharsis en bevrijding.
 • Gestalt. Dit idee stelt voor dat een persoon de werkelijkheid kan herscheppen vanuit de prikkels die hij of zij in zijn of haar leven ervaart. Daarom, als we geloven dat we percepties kunnen gebruiken om negatieve situaties te transformeren, kunnen we dit doen door middel van kunst.
 • Psycho-educatie. Psycho-educatie suggereert dat het mogelijk is om ervaringen te transformeren door deze ervaringen te hermodelleren. Ze zeggen dat een faciliterend element onze creativiteit is.
 • Kunstworkshops. Creativiteit is een manier om emoties uit te drukken. Daarnaast is het volgens kunsthistoricus Ernst Gombrich een vorm van perceptie en werkelijkheid. Daarom kunnen we door middel van het creatieve proces verschillende situaties vastleggen.
 • Uitgebreide psychologie. Dit bevordert de creativiteit van mensen door het ontwikkelen van het geweten.

Kunst is genezen

Kunst stelt ons in staat om de ideeën en gevoelens uit te drukken die te maken hebben met ons trauma. Het is dus een voertuig dat ons in staat stelt om de emoties die ons hinderen te communiceren en te transformeren. Het is een prachtige methode om ons trauma om te vormen tot een creatief kunstwerk.

Iedere verwonde mens wordt gedwongen te veranderen.

-Boris Cyrulnik-

Kunst is ongetwijfeld een van de manieren om trauma te overwinnen. Het is een geweldig middel om contact te maken met het diepste deel van jezelf en die pijnlijke situatie te vervormen en opnieuw vorm te geven.

Het enige dat je hoeft te doen is de materialen en het soort kunst dat je het leukst vindt te kiezen en aan de slag te gaan! Transformeer je emotionele wonden vandaag nog door middel van kunst. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.