Momenten van eenzaamheid zijn goed voor de ziel

Momenten van eenzaamheid zijn goed voor de ziel

Laatste update: 23 oktober, 2018

Als er niemand kijkt, is mijn ziel blij. Dan kan ik als een spelend kind zijn, om alles lachen of juist huilen. Er kan geen volwassen over me oordelen. Tijdens momenten van eenzaamheid geniet ik van de kleine pleziertjes, van het niets doen, en dromen over van alles. Ik kan naakt rondlopen of lekker in bad gaan zitten, vol met bubbels en schuim. Ik kan mijn zorgen en problemen desinfecteren.

Er zijn maar een paar scenario’s die we zo nodig hebben als diegene waarin we volledig in onze eigen intimiteit leven. Intimiteit die soms heel duidelijk is, soms plezierig, maar bovenal, belangrijk. Want als er niemand kijkt, ontspannen lichaam en geest zich en we laten onze vele lagen los.

We genieten van de kleine dingen zoals het drinken van een kop koffie of het lezen van een tijdschrift. Van ons aankleden tot staren naar de zonsondergang.

Ik houd van de intimiteit van de kleine momenten dat er niemand naar me kijkt. Mijn geest bloeit op en mijn hart ontspant zich. Omdat er niets is als naar huis gaan, je schoenen uitdoen en je zorgen achterlaten. Je knellende kleding uitdoen en de knopen van stress losmaken.

Mensen brengen een groot deel van hun dag door gebukt onder een eindeloze hoeveelheid regels die gedrag bepalen. Misschien is het daarom zo’n opluchting voor ons om persoonlijke ruimtes te hebben waar niets van ons wordt verwacht. Waar we niet blootgesteld worden aan oordelende blikken of meningen hoe we ons moeten gedragen, kleden of reageren.

Het is een onderwerp dat net zo ingewikkeld als interessant is, en we nodigen je uit het met ons te ontdekken.

Vrouw die bellen blaast

Als er niemand kijkt kunnen we alles doen

Als we te maken hebben met een universele kracht moeten we ons lichamelijk en geestelijk aanpassen. We brengen veel van ons leven door met het wisselen tussen verschillende omgevingen, waar altijd wel iets van ons wordt gevraagd. We moeten goede kinderen zijn, goede studenten, efficiënte werknemers, perfecte ouders en ideale vrienden.

Tijdens mijn momenten van eenzaamheid, als er niemand kijkt, is er geen jaloezie. Wat er wel is, is mijn trots als ik geniet van het blootstellen van mijn ziel en mijn geest.

Het is nu duidelijk dat de meesten van ons ernaar streven om alle verwachtingen waar te maken. Maar de druk, zowel intern als extern, creëert kleine emotionele eeltplekken. Dit zijn de tekenen die ontstaan door de druk, door de vermoeidheid en slijtage.

Streven naar uitmuntendheid in ons leven is niet per se slecht. We ontkennen ook niet dat het fijn is om geliefd te zijn en van iemand te houden. Ook is het geweldig om momenten met vrienden te delen. Maar ieder van ons, echt wij allemaal, verlangen naar onze privéruimte waar niemand ons kan zien. Waar we onszelf eindelijk kunnen laten gaan om ons vrij te maken van psychologische en emotionele druk.

Lezende vrouw

Volgens een onderzoek van de neuroloog Mark Leary, van de Universiteit van North Carolina in de Verenigde Staten, is de meestvoorkomende druk waar mensen onder lijden het zogenaamde meta-percepties. Dat wil zeggen, de percepties die we hebben over hoe anderen ons zien.

Voor velen is het een soort sociale angst, die je ontzettend van streek kan maken, waar de eerder genoemde momenten van intimiteit hun grootste waarde hebben. Omdat het dreigende gevoel van het ‘altijd beoordeeld worden’ eindelijk kan worden uitgezet. Voor anderen is dit aspect geen enkel probleem. Ze filteren alle tekenen die ze ontvangen door een goed zelfbeeld.

Ze hebben geen bescherming nodig, maar ook zij hechten waarde aan hun momenten van eenzaamheid. Als niemand ze kan zien.

Het plezier van de momenten van eenzaamheid

Een toetje bereiden waarbij we voor de duizendste keer aan onze hond uitleggen waarom hij geen chocolade mag hebben. Dansen door het huis met je haren door de war, met twee verschillende sokken, in je ondergoed. Je nagels lakken, een videogame spelen, erotische boeken lezen, je initialen op een beslagen raam schrijven terwijl de regen met bakken uit de lucht valt…

Is dit belangrijk? Ja, heel erg. Want wat we doen als niemand ons kan zien gaat niemand wat aan. Het is als de hoek onder de trap waar we ons als kind verstopten om onze eigen fantasiewereld te creëren, ver weg van de volwassenen.

Nu is onze geest versleten door de volwassen zorgen en dezelfde angsten die we als kind ook hadden. We verlangen naar het ontdekken van deze privéhoek waar we verbinding kunnen zoeken met onszelf.

Voor Mihaly  Csikszentmihalvi, bekend psycholoog en auteur van boeken als “Flow: A Psychology of Happiness” , zijn deze momenten een onmisbaar onderdeel van ons persoonlijke en emotionele welzijn. Daarom zijn ze noodzakelijk.

Man knuffelt met paard

Iedere daad die ervoor zorgt dat we onze ‘dode huid’ of negatieve gedachten, stress of zorgen achter ons kunnen laten, en die ervoor zorgt dat we ons verbinden met het heden en ons eigen bewustzijn, is een manier om te investeren in je eigen geluk.

Met de stroom meegaan betekent dat je jezelf mee laat voeren door de plezierige geluiden van het leven. Om te leven zonder enige haast of druk, maar zonder dat je dit prachtige avontuur van jezelf zijn te verwaarlozen. De momenten van eenzaamheid, die niemand anders kan zien, zijn belangrijk. Hier kan je rusten en je ziel voeden. Doe het iedere dag. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.