4 manieren om te voorkomen dat je te meegaand bent

Te meegaand zijn kan een groot probleem zijn. Het is echter niet zo eenvoudig om te veranderen. We geven je vandaag 4 manier om dit te leren.
4 manieren om te voorkomen dat je te meegaand bent
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 27 december, 2022

Heb je ooit gemerkt dat je iets deed wat je niet wilde doen, alleen om iemand anders te plezieren? Er zijn mensen die te meegaand zijn omdat ze niet willen dat anderen boos worden. Dit is een nogal negatief gedragspatroon. Als je niet oppast, zul je je op een gegeven moment verloren voelen.

“Een van de meest bevrijdende dingen die we in het leven kunnen leren, is dat we niemand hoeven te plezieren, we hoeven niet allemaal van elkaar te houden en dat is oké.”

-Anoniem-

Momenten waarop te meegaand zijn een probleem is

  • Als je dingen begint te accepteren die je niet wilt, wil je niet alleen iedereen tevreden houden en een “gemakkelijker” leven leiden.
  • Wanneer je je ongemakkelijk voelt bij situaties waarin je betrokken bent, omdat je het gevoel hebt dat je je principes schendt.
  • Wanneer je het zat bent om iedereen voor jezelf te stellen en niet langer het gevoel wilt hebben dat je niets voor jezelf doet.
  • Wanneer je excuses maakt omdat je je slecht voelt over het zeggen van “nee.”

4 manieren om te voorkomen dat je te meegaand bent

1. Accepteer dat niet iedereen je aardig zal vinden

Sorry dat ik deze illusie voor je verpest, maar er zullen altijd mensen zijn die geen bepaalde affiniteit met je voelen. Dit is niet goed of slecht, het is gewoon een feit van het leven.

Als je in de verleiding komt om meegaand te zijn zodat ze je accepteren, stop dan. Adem en focus op iets anders.

Mensen die altijd willen behagen, hebben vaak een laag zelfbeeld. Ze hebben altijd anderen nodig om hen te herkennen. De beste manier om te stoppen met te meegaand te zijn, is door te leren houden van wie je bent en aan je zelfrespect te werken.

“Als je leeft om anderen te plezieren, zal iedereen van je houden, behalve jezelf.”

Paulo Coelho

2. Leer ‘nee’ zeggen als je dat wilt

Het is zo’n kort woord, maar het leidt tot veel problemen als we het niet gebruiken. Ben jij een van die mensen die niet eens overweegt om een negatief antwoord te geven? Voel je je moe en boos omdat je geen tijd voor jezelf hebt? Leer ” nee” te zeggen!

Maak je geen zorgen, niemand zal sterven en de wereld zal niet eindigen als jij weigert toe te geven. Het meeste dat kan gebeuren is dat de mensen die bij je zijn voor hun welzijn, zullen verdwijnen. Denk er eens over na, dit is niet zo erg als het op het eerste gezicht lijkt.

Je moet ook de excuses vergeten. Wees gewoon eerlijk en antwoord oprecht “nee.” Als de andere persoon je probeert te overtuigen, leg dan de redenen voor het ‘nee’ uit.

3. Identificeer de redenen waarom je je schuldig voelt

De eerste paar keer dat je stopt met te meegaand te zijn, zul je je schuldig voelen.

In plaats van het antwoord te veranderen, moet je nadenken over waardoor je je zo voelt. Misschien heb je het gevoel dat je egoïstisch bent of dat je iemand anders in de steek laat. Denk dan na over je redenen om ervoor te kiezen om in je behoeften te voorzien.

Vrouw bij zonsondergang

Stel je bijvoorbeeld voor dat je zus je vraagt om op haar kinderen te passen omdat ze met haar man naar de film wil. Je had die dag gepland om met een vriend uit te gaan en plezier te hebben. Zou het echt zo erg zijn om ‘nee’ te zeggen tegen je zus? Misschien is het de moeite waard om je plannen te wijzigen als je zus voor een noodgeval naar het ziekenhuis moet, maar niet voor haar date.

Je hoeft alleen situaties in te schatten en je niet schuldig te voelen over jezelf zijn. Als je het niet zeker weet, maak dan een lijst met voor- en nadelen van je beslissing.

4. Laat de deur open voor degenen die willen vertrekken

Zodra je stopt met te meegaand te zijn, zul je zien dat je vriendenlijst kleiner wordt. Maak je geen zorgen. Het laat je gewoon zien wie je echte vrienden zijn en welke alleen geïnteresseerd waren om van je te profiteren.

Je zult zien dat wanneer je je zelfrespect begint te verbeteren, giftige of negatieve mensen uit je leven verdwijnen. Het goede nieuws is dat ook de juiste mensen zullen binnenkomen.

Als er een geval is waarin een familielid misbruik van jou wil maken, hoef je alleen maar jouw grenzen te bepalen. Of het nu je moeder, je zoon of je broer is, je moet waarde hechten aan je beslissingen. Het zal zwaar zijn, maar vermijd het gevoel gebruikt te worden en je zult een ongelooflijk gevoel van innerlijke vrede krijgen.

“Laat het leven stromen en vind deuren waar je het het minst verwacht.”

-Anoniem-

Onthoud dat stoppen met te meegaand zijn een proces is. Je moet leren bepaalde gedragingen los te laten en jezelf van anderen te scheiden. Maak je geen zorgen, het is niet onmogelijk en het zal je ook niet in een slecht persoon veranderen. Wees gewoon jezelf. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe kun je jezelf zijn?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe kun je jezelf zijn?

Hoe kun je jezelf zijn? Het lijkt zo simpel, maar is dat het ook? Jezelf accepteren zoals je bent, en je niet druk maken om wat anderen van je vind...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.